جنگلها در تعدیل آبوهوا و الگوهای بارش و کاهش سیل و روانآب حائز اهمیت هستند. تراکم درختان جنگلی از تاثیرات شدید نور خورشید میکاهند، سرعت تبخیر را کاهش داده و سبب جریانیافتن مستمر آب بهعنوان بنیان اصلی حیات میشوند. همچنین نمیتوان از اهمیت جنگلها در جذب کربن چشمپوشی کرد. تنه، شاخوبرگ و ریشه درختان جنگلی و خاک جنگل، کربندیاکسید را جذب و ذخیره میکنند.
روشن است که جنگلها نقش مهمی در حفظ اقلیم و حفاظت از زمین در مقابل تغییراقلیم ایفا میکنند؛ بهنحویکه جنگلزدایی، از منابع اصلی انتشار گازهای گلخانهای در جهان محسوب میشود.
جنگلزدایی سبب افزایش قابلتوجه دمای سطح زمین و کاهش تبخیر و تعرق و بارش شده و طول فصل خشک را افزایش میدهد. با وجود آنکه محاسبه دقیق حجم گازهای گلخانهای آزادشده دشوار است اما بهطور تقریبی حذف جنگلها سبب آزادسازی ۱۷درصد کربن و سایر گازهای گلخانهای در جو میشود.
این مسأله در شرایطی است که سالانه حدود ۱۹میلیون هکتار از جنگلها به قصد تغییرات کاربری اراضی، تغییر پوشش گیاهی و سوزاندن و قطع یکسره جنگلها برای ایجاد بسترهای کشاورزی و مراتع اتفاق میافتد.
جنگلزدایی به این صورت و با این سرعت، مشابه ناپدیدشدن ۴۸ زمین فوتبال در هر دقیقه است. جنگلزدایی به نوبه خود به عدم تعادل کربن در خاک و جو، فرسایشهای آبی و بادی، فقدان تعادل گونهها و تهاجم گونههای غیربومی و در نهایت آسیب به زیستبوم و تنوع زیستی و حیاتوحش منجر میشوند. بهعلاوه مبتنی بر دادههای ارائه شده، جنگلزدایی به تغییرات الگوهای تبخیر و تعرق و بارش و حجم روانآب و اقلیم میانجامد.
پس ارتباط مشخصی میان جنگلزدایی و افزایش کربندیاکسید در جو و گرمایش زمین و تغییراقلیم وجود دارد. از سویی آثار تغییراقلیم مانند آتشسوزیها نابودی جنگلها را در پی دارد.
توجه بیشتر به جنگلها و آگاهسازی افکارعمومی پیرامون اهمیت آنها و نقشی که میتوانند در مقابله با تغییراقلیم ایفا کنند و اخذ سیاستهای توقف جنگلزدایی با محوریت کاهش انتشار کربن، گامهای اساسی در مسیر توقف و کاهش سرعت فرآیند تغییر اقلیم محسوب میشود.
روزنامه جام جم
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد