به گزارش جام جم آنلاین، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) پس از دیدار و گفتگو با «فیصل المقداد» همتای سوری در نشست خبری مشترک حضور یافت و به تشریح گفتگوهای انجام شده پرداخت.
روابط دو کشور راهبردی و ممتاز است
وزیر امور خارجه در ابتدا ضمن خیرمقدم به وزیر خارجه سوریه گفت: گفتوگوهای خوب مفید و رو به جلویی را در مناسبات دوجانبه در شرایط جدید سوریه که رویکردها نگاه به همکاریهای تجاری و اقتصادی و تمرکز بر همکاریهای پرشتاب دو کشور است، داشتیم.
وی افزود: مایلم تأکید کنم روابط دو کشور راهبردی و ممتاز است. گرامیمیداریم ایثارگریها و جانفشانی های شهدای مقاومت و مدافع حرم شهدای ایرانی که در کنار نیروهای مسلح سوریه سهم مهمی در مبارزه با تروریسم و بازگرداندن امنیت به منطقه ایفا کردند و به طور ویژه یاد شهید حاج قاسم سلیمانی که در این معرکه مبارزه با تروریسم در منطقه نقش کلیدی و اساسی را ایفا کرد و در آستانه دومین سالگرد شهادت این سردار برزرگ و مدافع بزرگ ایرانی قرار داریم.
امیرعبداللهیان ادامه داد: یاد و خاطره همه شهدای مقاومت و شهدای سوریه را گرامی میداریم که سهمی بسیار اساسی و مهم و کلیدی در دفاع از تمامیت ارضی کشور و بازگرداندن امنیت به سوریه برعهده داشتند.
وی با بیا اینکه امروز درباره مسائل مختلف دوجانبه گفتگو کردیم، خاطرنشان کرد: خوشبختانه سفر آقای فیصل المقداد به تهران در حالی انجام میشود که یکی از بزرگترین نمایشگاههای بازرگانی ایران در سوریه در جریان دارد و در آینده نزدیک در سطحی عالی کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور را شاهد خواهیم بود.
وزیر خارجه همچنین گفت: در خصوص سایر موضوعات مورد نظر گفتگوهای مهمی را داشتیم. جمهوری اسلامی ایران حضور نیروهای خارجی در سوریه را که بدون هماهنگی با دولت مستقر و برآمده از رای مردم سوریه در این کشور حضور یافتهاند را محکوم میکند و این حضور را به نفع صلح و امنیت در منطقه نمیداند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: از بازنگری سیاست خارجی برخی از کشورهای عربی و اروپایی و رفت و آمدهایی که در ماههای اخیر به دمشق انجام شده و بازگشایی سفارتخانههای برخی کشورهای عربی و غربی در سوریه در دستوکار قرار گرفته است، استقبال کردیم.
وی بیان کرد: برنامه جامعی برای صدور خدمات فنی و مهندسی و مشارکت هم در عرصه بازسازی سوریه و هم در عرصههای مختلف همکاریهای بخش خصوصی در حوزه تجارت به عمل آوردیم.
سهمی که ایران در قبال وضعیت کنونی افغانستان ایفا کرد
امیرعبداللهیان با بیان اینکه درباره افغانستان گفتگوی مفصلی داشتیم، اظهار داشت: اتفاق نظر داریم که تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام در افغانستان، مبارزه با تروریسم و توجه به رای و نظر مردم افغانستان از موضوعات اساسی است که باید مورد توجه هیأت سرپرستی حاکمه موقت در افغانستان صورت بگیرد.
وی گفت: برای وزیر خارجه سوریه توضیح دادم در روزهای گذشته هیأتی به سرپرستی نماینده ویژه ایران به کابل سفر کرد که در این سفر تلاش کردیم در دیدار با هیأت حاکمه موقت و سایر رهبران افغان از اقوام مختلف تشکیل دولت فراگیر ملی را تشویق کنیم. برای ما بحث انسانی در افغانستان بسیار حائز اهمیت است، ایران علیرغم شرایط تحریم از طریق کمکهای مردمی و از طریق تسهیل انتقال کمکهای کشورهای دیگر به افغانستان، سهم مهمی را ایفا کرد و این سهم را برای ارسال دارو و غذا به استانهای مختلف افغانستان همچنان ادامه میدهد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: یکی از موضوعاتی که نماینده ایران در کابل مورد توجه قرار داد توجه به مسئولیت هیأت حاکمه سرپرستی و امنیت مرزهای مشترک دو کشور است. اتفاقی در روزهای گذشته در یکی از نقاط مرزی ما رخ داد و نیروهای مسلح ما با قدرت پاسخ آن اقدام ناهماهنگ را دادند و البته ما در وزارت امور خارجه بر اساس وظیفه دیپلماتیک خود طی یادداشت رسمی به سفارت افغانستان در تهران و از طریق سفارت ایران در کابل اعتراض رسمی خودمان را به این تعرض محدود مرزی نشان دادیم و نیروهای مسلح ما نیز با قدرت و به لحظه با این عوامل برخورد کردند.
جمهوری اسلامی ایران در حفظ امنیت ملی و سرزمینی خود با هیچ طرفی تعارف ندارد
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین یادآور شد: ما البته شرایط افغانستان را درک میکنیم و هنوز نیروهای مرتبط با هیأت حاکمه سرپرستی و موقت در مرزهای با همسایگان کنترل لازم را ندارند. اما مایلم در این جا این نکته را با صراحت اعلام کنم که جمهوری اسلامی ایران در حفظ امنیت ملی و سرزمینی خود با هیچ طرفی تعارف ندارد و به مسئولیت هیأت حاکمه سرپرستی در کابل این موضوع را توجه میدهیم که توجه و تمرکز بر مسئولیتشان در این دوره انتقالی باید محور اصلی کار قرار بگیرد.
سوریه کوتاه نخواهد آمد
وی درباره حملات پراکنده رژیم صهیونیستی به سوریه تصریح کرد: رژیم جعلی و تروریستی اسرائیل، عامل و ریشه ناامنی در منطقه غرب آسیا است. تردیدی نداریم که سوریه در خط اول محور مقاومت در دفاع از امنیت ملی و سرزمینی خودش، در این موضوع کوتاه نخواهد آمد.
وزیر خارجه بیان کرد: سازش کشورهای معدود عربی با رژیم صهیونیستی را به نفع صلح، ثبات و امنیت در منطقه نمیدانیم.
امیدواریم در آینده نزدیک دیدار روسای جمهور دو کشور را در مکان مورد توافق داشته باشیم
امیرعبداللهیان ضمن قدردانی از حضور وزیر خارجه سوریه در تهران گفت که توافقات بسیار خوب در حرکت رو به جلو در مناسبات ایران و سوریه را انشاءالله در هفتههای آینده بیش از گذشته شاهد خواهیم بود و امیدواریم در آینده نزدیک دیدار روسای جمهور دو کشور را در مکان مورد توافق داشته باشیم.
وزیر خارجه همچنین درباره مذاکرات وین و اظهارنظراتی که به نقل از یکی از مشاوران رئیس تیم مذاکره کننده بیان شده مبنی بر اینکه ایران در صورت شکست مذاکرات «پلان بی» دارد نیز، اظهار داشت: ما مشاور رسانهای بی نام و نشان نداریم و مواردی این چنینی بیان میشود مورد تأیید ما نیست.مواضع رسمی ایران و تیم مذاکره کننده ما یا توسط مذاکره کننده ارشد ما بیان میشود یا توسط سخنگوی وزارت خارجه یا من مطالبی را عنوان میکنم.
رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: هرگونه اظهارنظر با عناوین کلی مورد تایید ما نیست. ولی مایلم با استفاده از این فرصت کوتاه ارزیابی خود را از دور اول مذاکرات وین بیان کنم. با حسن نیت و با جدیت و برنامه و با ابتکار در دور اول مذاکرات جدید در وین حضور یافتیم و از چند روز قبل هم چه در تماسهای من با وزرای خارجه پنج کشور عضو برجام و چه گفتگوها با بورل اعلام کردیم که شما که اینقدر در این هفتههای گذشته و چهار ماه گذشته علاقه مند و مشتاق برپاشدن میز مذاکرات در وین هستید، غربیهای حاضر در مذاکرات باید دارای ابتکار عمل و حسن نیت باشند و هدفگذاری دولت جدید پیگیری لغو کامل تحریمهاست و هدف گذاری ما در میز مذاکرات وین لغو تحریمهای برجامی وبازگشت همه به تعهداتشان است.
وی گفت: سه کشور اروپایی هیچ ابتکار عمل چشمگیر و قابل ارائهای نداشتند و گویا به جای اینکه به دنبال راه حل باشند به دنبال کسب ارزیابی از تیم ما بودند.
وزیر خارجه گفت: به دنبال یک توافق خوب هستیم از مسیر مذاکراتی متین، قوی و منطقی.
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره تقویت همکاریهای تجاری بین ایران و سوریه و برنامههای ایران در این زمینه اظهار داشت: در مشورت با آقای رئیس جمهور مقرر شد آقای رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی به عنوان رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در دولت جدید منصوب شود و فعالانه پیشرفت و توسعه همکاریهای تجاری و اجرای اسناد در این حوزه چه در بخش خصوصی و دولتی بین دو کشور را دنبال کند.
منبع: فارس
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: