به گزارش جام جم آنلاین، آنگلا مرکل که از زمان انتخابات آلمان در ماه سپتامبر (شهریور) به عنوان سرپرست صدارت عهده دار امور است، در سال ۲۰۰۵ برای اولین بار صدراعظم این کشور شد.
وی که ۶۷ سال سن دارد و طولانی تری دوره ریاست یک زن بر یک کشور اروپایی را برعهده داشته، قرار است اوایل ماه دسامبر (اواسط آذر) جایش را به اولاف شولتز دهد.
در حال حاضر رهبران زنی در اروپا با عنوان رئیس جمهوری یا نخست وزیر قدرت اجرایی دارند و در شورای رهبران اتحادیه اروپا شرکت می کنند.
فراتر از اتحادیه اروپا، زنان مناصب ارشد در سه کشور دیگر در اروپا را عهده دار هستند که عبارتند از کاترین یاکوبسدوتیر نخست وزیر ایسلند، ناتالیا گاوریلیسا نخست وزیر مولداوی و آنا برنابیچ نخست وزیر صربستان
یازده کشور دیگر در اروپا نیز رهبران زنان با قدرت اجرایی بالا داشته اند. به عنوان نمونه، فرانسه یک نخست وزیر زن داشته، اما مقتدرترین جایگاه که همانا رئیس جمهوری در این کشور است، هیچ گاه توسط یک زن پر نشده است.
دومین رهبر زن اروپایی دیگری که پس از مرکل بیشترین زمان را در ریاست گذاند، مارگارت تاچر انگلیسی بود که به مدت ۱۱ سال از سال ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۰ حکمرانی کرد.
در این میان، واسیلیکی تانو به عنوان نخست وزیر موقت یونان از اوت تا سپتامبر ۲۰۱۵، تنها ۲۵ روز در راس کار بود و کوتاهترین دوره عهده داری یک کشور را به خود اختصاص داد.
اما در سراسر ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، به طور متوسط ۳۲.۷ درصد از کرسی های پارلمانی از سوی زنان اشغال شده است که حتی به یک سوم هم نمی رسد.
هیچ کشوری وجود ندارد که اکثریت کرسی های پارلمانش را زنان تصاحب کرده باشند، اگرچه ۴۹.۶ درصد از کرسی های پارلمان سوئد در اختیار زنان این کشور است.
فنلاند و نروژ همسایگان سوئد نیز جزو کشورهایی هستند که زنان بیش از ۴۰ درصد از کرسی های پارلمان را در اختیار گرفته اند. همچنین ۴۰.۴ درصد از کرسی ها در پارلمان اتحادیه اروپا به زنان تعلق دارد.
لیختن اشتاین با ۱۲ درصد کمترین سهم زنان در پارلمان را داراست و کمتر از ۱۵ درصد از کرسی های پارلمانی مجارستان و مالت نیز به زنان اختصاص دارد.
اما برخلاف پارلمان ها، زنان اکثریت چهار دولت اتحادیه اروپا را در سال ۲۰۲۰ تشکیل داده اند. فنلاند و سوئد با ۵۴.۵ و ۵۲.۲ درصد پست های وزارتی مربوطه را به زنان داده اند و این سهم در فرانسه و بلژیک نیز ۵۱.۲ و ۵۰ درصد است.
به طور متوسط، زنان کمتر از یک سوم پست های وزارتی را در سراسر اتحادیه اروپا اشغال کرده اند.
مالت کمترین شمار زنان در دولت را داراست و زنان تنها ۷.۷ درصد از مشاغل برتر این کشور را عهده دار هستند. یونان و استونی با ۱۱.۳ و ۱۳.۳ درصد وزیر زن، این سه رده آخر را کامل می کنند.
منبع: ایرنا
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد