به گزارش جام جم آنلاین، مصرف زیاد ویتامین ها منجر به بروز برخی مشکلات خاص برای سلامت بدن خواهد شد. امروزه بهنظر میرسد همهچیز، از بطری های آب معدنی گرفته تا آب میوه ها و دیگر خوراکیها، حاوی مقادیر زیادی از ویتامین ها و مواد معدنی هستند.
شاید تصور کنید راه خوبی برای تامین موادمغذی بدنتان هستند، بهخصوص اگر دارای رژیم غذایی ضعیف باشید اما نباید از عوارض مصرف بیش از حد ویتامین ها و مواد معدنی نیز غافل شد. مصرف بیش از حد ویتامین C یا زینک میتواند باعث تهوع، اسهال و درد شکم شود؛ سلنیوم بیش از حد نیز میتواند سبب ریزش مو، ناراحتی گوارشی، خستگی و آسیب عصبی خفیف شود.
دوزها را بررسی کنید
احتمالا مواد غذایی غنی شدهای که مصرف میکنید مشکلی ایجاد نکنند. دکتر جوهانا دوایر، محقق ارشد موسسه ملی سلامت مکملهای غذایی میگوید: زیادهروی در مصرف ریزمغذیها فقط از طریق غذا امکانپذیر نیست؛ بنابراین باید به مکملها و خوراکیها یا نوشیدنیهای غنیشده فکر کرد. او ادامه داد: بیشتر مردم متوجه نیستند که مصرف ویتامینها و موادمعدنی بیش از مقدار توصیه شده هیچ فایدهای ندارد و حتی ممکن است عوارضی هم داشته باشد. اگر مکمل مصرف میکنید، از نوعی استفاده کنید که بیشتر از مقدار روزانه نباشد. (یعنی مقدار ویتامین یا ماده مغذی که فرد باید برای برخورداری از بهترین وضعیت سلامتی مصرف کند.
دکتر اندروشائو، معاون ارشد امور علمی و نظارتی یک گروه تجاری در صنعت مکملها میگوید: اگر از یک مولتیویتامین ابتدایی استفاده میکنید، نیازی نیست نگران مصرف بیش از حد باشید. بیشتر مولتیویتامینها از حاشیه امن بالا برخوردارند که حتی وقتی با خوراکیهای غنیشده ترکیب شوند آسیبی به شما نخواهند زد.
نشانههای مصرف بیش از حد
دکتر دیوید کاتز، مدیر مرکز تحقیقات پیشگیری دانشگاه ییل اظهارداشت: تا بهحال کسی را ندیدهام که مقدار زیاد و خطرناکی از ویتامین A یا D مصرف کرده باشد و این موارد بسیار نامتداول است. چیزی که بیشتر احتمال دارد ببینم، کسی است که دوزمکمل بالاتر از حد بهینه مصرف کند. دانشمندان هنوز نمیدانند که آیا کمی زیادهروی (در مقابل دوزهای بالا) در مصرف مداوم ویتامینها و موادمعدنی میتواند مشکلساز باشد یا خیر. از جمله نشانههای عوارض مصرف بیش از حد ویتامینها میتوان به دشواری در خواب یا تمرکز، مشکلات عصبی همچون کرختی یا مورمورشدن یا احساس تحریکپذیری بیشتر (با توجه به نوع ریزمغذی که در آن زیادهروی میشود) اشاره کرد.
مراقب ریزمغذیها باشید
به گفته دکتر دوایر، ویتامین D، کلسیم، و اسیدفولیک سه ریزمغذی هستند که ممکن است بیش از حد مصرف کنید بهخصوص از طریق مکملها. بزرگسالانی که دائما از حداکثر ۴ هزار واحد مصرف روزانه توصیه شده ویتامین D فراتر میروند ممکن است دچار بیماریهای قلبی جدی شوند. اسیدفولیک به غلات غنیشده آرد سفید، پاستا، برنج، نانها اضافه میشود تا به جلوگیری از نواقص مادرزادی در نوزادان کمک کند.با وجود آنکه این کار میزان نواقص مادرزادی را ۲۵ الی ۵۰ درصد کاهش داده است، مصرف بیش از حد آن میتواند عوارضی داشته باشد. دریافت بیش از ۱۰۰۰ میکروگرم اسید فولیک در روز از طریق مصرف مداوم خوراکیها و مکملها کار دشواری نیست و این امر میتواند نشانههای کمبود ویتامین B12 در افراد مسنتر را پنهان کند. کمبود B12 میتواند منجر به آسیب عصبی دائمی شود. در مورد خوراکیهایی که بهصورت طبیعی حاوی فولات هستند هیچ جای نگرانی نیست.
منبع: بهداشت نیوز
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت