تعارفها هم شکل خاص خود را داشت، یکی میرفت کربلا و نجف و شام و مکه و در بازگشت میگفت: خدا قسمتتان کند، بروید و حال دلتان خوب شود.
یکی هم میرفت آنور دنیا؛ کانادا و آمریکا و اروپا و در برگشت میگفت: خدا قسمتتان کند که بروید و حظ کنید.
آنهایی هم که سفر در سبدشان نبود مثلا میرفتند کافهای، رستورانی و غذایی دبش میخوردند و بعد در لابهلای صحبتشان میگفتند: خدا قسمتتان کند.
اما کرونا آمد و زد همه معادلات بشری را به هم ریخت و نشان داد بدیهیات زندگی همچین آسان هم نیستند و میتوانند بسیار پیچیده شوند مثل همین نفسی که مُمد حیات است و با یک ویروس ریز و میکروسکوپی میتواند به عملی پیچیده تبدیل شود.
در این شرایط دیگر نه سفر و نه غذا و نه خوشگذرانی آنقدر ارزش ندارد که «انشاءا... قسمت همه شود» الان در مراودات و صحبتهای رودررو و آنلاین هر کسی در هر کجای دنیا واکسن کرونا زده به آنهایی که واکسن نزده میگوید: «خدا قسمتتان کند...» به همین سادگی معادلات انسانی تغییر کرده و واکسن شده یکی از بهترین پدیدههایی که این روزها همه به آن نیاز دارند. واکسیناسیون سالمندان در ایران مدتی است آغاز شده.لذتی دارد این که پدربزرگها و مادربزرگها میروند واکسن میزنند و چهرهشان پر از شگفتی میشود، تصور نمیکردند روزی روزگاری آنهم در سن سالمندی نیاز به دریافت واکسن پیدا کنند، آن هم برای بیماریای که همه زندگی آنها را تقریبا تعطیل کرده است. هفته گذشته واکسیناسیون هنرمندان بالای 75 سال هم شروع شد.
با منوچهر والی زاده؛ دوبلور و مریم معترف بازیگر و کارگردان پیشکسوت که واکسن دریافت کردهاند همصحبت شدم تا برایمان از دوره کرونا و واکسنشان بگویند.
منوچهر والی زاده: حیف که چنگیز را از دست دادیم
آقای والی زاده واکسن کرونا زدید؟ با خنده میگوید: بله، بله... انشاءا... که همه بزنند و همه حالشان خوب باشد و همه دیگر از این کرونا نترسند و به زندگی عادی برگردیم.
والیزاده میگوید: خدا کمکم کرد و به کرونا مبتلا نشدم.البته مراقب هم بودیم، ماسک میزنیم و تا جایی که امکان دارد از خانه بیرون نمیرویم، مگر اینکه کار واجبی داشته باشیم.اگر مراقبت نکرده و دستورالعملها را رعایت نکنیم خودمان گرفتار میشویم.کار دوبلاژ هیچوقت تعطیلی ندارد و ما باید مرتب سرکار برویم تا فیلمها و سریالها را دوبله کرده و به مردم برسانیم بهخصوص در دوره کرونا که مردم برای سرگرمی به تماشای آثار نمایشی ایرانی و خارجی روی آوردند و کار ما هم زیاد شد.اینکه کار داریم و چرخ اقتصادیمان میچرخد جای شکر دارد اما برخی همکارانمان را هم از دست دادیم مثل آقای چنگیز جلیلوند که واقعا حیف بود. من هنوز هم باور نمیکنم چنگیز با کرونا رفته باشد.
والیزاده درباره واکسن کرونا میگوید: از طریق خانه سینما به ما اطلاع دادند برای دریافت واکسن برویم.در این که واکسن بزنم یا نه اصلا شک نکردم. برای دریافتش هم استرس نداشتم.برنامهریزی دقیقی هم کرده بودند و فقط 10 دقیقه معطل شدم. واکسنزدن که استرس ندارد. استرس را از زمانی که کرونا شایع شد، تجربه کردیم. همه از هم دور افتادهایم و میترسیم به خانه یکدیگر برویم و اقوام و نزدیکان را ببینیم و دورهمیهای گذشته را تجربه کنیم. نزدیک یکسال است که خواهرم را ندیدهام و فقط تلفنی با او صحبت کردم.کرونا همه دنیا را درگیر کرد و برای اولین بار است که گویا فقط ایرانیها نیستند که دچار یک مشکل جدی شدهاند. همه دنیا این مشکل را همزمان با ما تجربه میکنند.امیدوارم با فراگیرشدن واکسیناسیون همه مردم دنیا از این ویروس در امان بمانند. ما دوز اول واکسن چینی سینوفارم را دریافت کردیم و دوز دومش را یک ماه دیگر میزنیم.
والیزاده درباره شرایط کار در دوره کرونا میگوید: سخت شده.قبلا برای دوبله یک کار دوبلورها با هم داخل اتاق میرفتیم و هر کسی جای شخصیتی که مشخص شده بود صحبت میکرد و حال و هوای کار هم بهتر میشد چون به هم به اصطلاح پاس میدادیم.اما الان باید یکی یکی برویم داخل اتاق و نقش خودمان را بگوییم، حس کار دیگر مثل قبل نیست و زمان دوبله هم طولانیتر میشود. در این میان مدیردوبلاژ از همه بیشتر باید زحمت بکشد چون در طول کار باید حضور داشته باشد و کنار همه بنشیند. بزرگترین آرزویم این است که کرونا به زودی مهار شود و برگردیم سرزندگی و عادی. شرایط کرونایی خیلی آزاردهنده است.
مریم معترف: کرونا، فرهنگ و هنر را له کرد
حوزه تخصصی من تئاتر است، اما با شروع کرونا این حوزه تقریبا تعطیل شد.کارهایی به من پیشنهاد شد اما راستش جرات نکردم بروم سر صحنه تئاتر.چند نفری از تئاتریها را با کرونا از دست دادیم. کارهایی هم که شروع میشد خیلی زود تعطیل میشد، عجیب دوره نابسامانی برایمان به وجود آورد این ویروس.یکسال است هیچ کاری نکرده و در خانه ماندهام و با کتاب و فیلم سرم را گرم میکنم.حقوقبگیر هستم و حقوقی به دستم میرسد که اموراتم را کم و بیش بگذرانم اما دیگر همکارانم که حقوقبگیر نیستند از نظر معیشتی زیاد آسیب دیده و سختی زیادی دیدند و تعدادیشان مجبور شدند کارهایی انجام دهند که هیچ ربطی به هنر نداشت اما ناچارند. هرگز تصور نمیکردم روزی یک ویروس بتواند چنین دنیا را بههم بریزد. در داستانها و تاریخ خواندهایم که مثلا وبا و طاعون آمده و مردم زیادی را درگیر کرده اما کرونا همه دنیا را گرفت.به این دلیل که مردم امروز با چند ساعت پرواز میتوانند از قارهای به قاره دیگر بروند و ویروس را با خود ببرند.قدیمها چون وسایل نقلیه اینقدر پیشرفته نبودند تا مثلا فرد آلوده از چین به روسیه برود آنقدر زمان میبرد که ویروس از بین میرفت اما الان ویروس داغ داغ به همه دنیا میرسد. بیملاحظگی برخی هم در گسترش کرونا دخیل بود.سالها بعد زمانی که کرونا مهار شد، درباره این دوره کتاب خواهند نوشت و فیلم خواهند ساخت. ما الان وسط ماجرا هستیم و نمیتوانیم عمق و ابعاد کرونا را درک کنیم.برای نسل آینده البته قابل تصور نخواهد بود که ما چه دوره و شرایطی را گذراندهایم، چقدر ترسیدهایم و چقدر با چشم خود شاهد از دست دادن عزیزانمان بودهایم. همانطور که ما تصور واضحی از دوره شیوع مثلا طاعون و وبا نداریم.البته الان فیلم و عکس از دوره کرونا زیاد تهیه شده و این مستندات به آیندگان دسترسی بیشتری میدهد که شرایط ما را بهتر درک کنند.کرونا خیلی هوشمند است و میداند رعایت پروتکلها و مراقبت کردنها شخصی نیست و اگر کل مردم رعایت نکنند، آمار ابتلا و مرگ و میر بسیار بالا میرود، این را بعد از تعطیلات نوروز که مردم رعایت نکردند و به سفر رفتند، دیدیم. من بدون هیچ اما، اگر و تردیدی واکسن کرونا را دریافت کردم.به نظرم دانشمندان در این زمینه خیلی خوب کار کردند و در زمان کوتاهی چند نوع واکسن ساختند.من علم را قبول دارم و اعتمادم زیاد است،وقتی دیدم سازندگان واکسن خودشان مقابل دوربین این واکسن را دریافت کردند دیگر شک نکردم.وقتی نمیتوانیم به صورت شخصی با کرونا مبارزه کنم باید واکسن را دریافت کنم.به نظرم هرچقدر میزان واکسیناسیون بالاتر برود و تعداد بیشتری واکسن بزنند ایمنی جمعی هم بیشتر میشود و مهار کرونا تقویت میشود.امیدوارم هر چه زودتر همه مردم واکسن بزنند و این نعمت قسمت همه بشود.
طاهره آشیانی - روزنامه نگار / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
حسن هانیزاده در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
گیتی خامنه از دغدغههای محیطزیستیاش میگوید
علی داوودی و پدرش در تحریریه روزنامه «جامجم»:
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد