این تجهیزات در سالهای گذشته به طور کامل از کشورهای دیگر خریداری میشد و تنها جنبه وارداتی داشت اما چند سالی است که شرکتهای داخلی به واسطه دستیابی به دانش و فناوری طراحی و تولید آنها، امکان عرضه بسیاری از این تجهیزات را در کشور پیدا کردهاند که به ویژه در دوران تشدید تحریمها توانستهاند نیاز سازمانهای داخلی را برآورده کنند.
یکی از این شرکتها «پترو کیمیا آروین» است که پروژههای مختلفی را تاکنون با موفقیت پشت سر گذاشته است.
شرکت «پترو کیمیا آروین» در تیر 92 با این هدف ثبت شد که بتواند در ساخت تجهیزات ثابت صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و صنایع فولاد خدمترسانی کند و مجموعهای را تشکیل دهد که هم به صورت مهندسی بتواند تجهیزات را به روز تحویل کارفرماها دهد و هم تا حد امکان در بحث بهینهسازی یا در صورت نیاز تولید محصولات جدید بتواند از مهندسی معکوس استفاده کند.
تیم هیأت مدیره این شرکت که متشکل از افرادی متخصص است، پیش از تأسیس شرکت در اواسط دهه 80 نیز در این زمینه فعالیت داشته و چه به صورت مهندسی پروژه و چه به صورت مدیر پروژه یا مدیر کارخانه در شرکتهای متفاوت حضور داشتهاند.
پس از طرح تأسیس چنین شرکتی، باید سرمایهگذاری اولیه انجام میشد و هیأت مدیره تصمیم گرفت شرکت را در اهواز تأسیس نماید.
دلیل اصلی انتخاب این شهر، این بود که حدود 35 تا 40 درصد پتروشیمی کشور در منطقه ویژه ماهشهر واقع شده و شرکت در آنجا قادر به خدمترسانی بود.
علاوه بر این، با فاصله 100 کیلومتر از بندر ماهشهر که قابلیت انتقال تجهیزات سنگین وجود دارد میتواند عسلویه و نقاطی را که نزدیک آب های آزاد واقع هستند، پوشش دهد. تا سال 94، الزاماتی که باید برای ساخت تجهیزات ثابت خریداری میشد و سیستمهای پشتیباتی انجام شد و همان سال نخستین قرارداد ساخت را منعقد کرد.
منتظر تحریم شدن نماندیم
محمد کاظمی، نماینده شرکت «پترو کیمیا آروین» به جامجم میگوید: «شرکت ما جزو شرکتهای مهندسی، تأمین و ساخت است و طی دو سال اول مراحل مهندسی و تأمین را طی کردیم. سیاست شرکت اینگونه است که به ازای هر پروژه و نگاه به آیندهای که داشتیم، دستگاهها و نفرات به روز شوند و نفرات خبره به گروه اضافه کنیم. سال 96 که زمزمه تشدید تحریمها بود، به این فکر افتادیم که برای تأمین مواد خاص که بیشتر وارداتی هستند، با تشکیل یک تیم بازرگانی خوب و با مذاکراتی که با کشورهای مختلف داشتیم، تمام مواد تحریمی را هم خریداری کنیم. از آنجا که میدانستیم قطعا تجهیزات هم شامل تحریمها خواهند شد، در تیم مهندسی شرکت بخشی را به تحقیق و توسعه اختصاص دادیم که تجهیزاتی را که قابلیت ورود ندارند یا به سختی وارد میشوند را بتوانیم در شرکت تولید کنیم. با توجه به همکاران خبرهای که داشتیم، توانستیم با تولید مواد خاص به شرکتی دانشبنیان تبدیل شویم و یکی دو تجهیزی را هم که تا پیش از سال 97 کاملا وارداتی بود، تولید کنیم. شرکت «پترو کیمیا آروین» در حال حاضر با 100 نیروی مستقیم و 50 تا 60 پیمانکار برای پروژههای طرح و ساخت برای این شرکت کار میکنند و به طورکلی این مجموعه توانسته برای حدود 160 نفر اشتغالزایی کند.
90 درصد تجهیزات امکان تولید داخل دارند
محصولات این شرکت دانشبنیان به طورعمده شامل انواع مبدلهای حرارتی پوسته لوله، انواع مخازن تحت فشار و ذخیره، کولرهای هوایی، برجهای فرآیندی یا تقطیری (که به آنها «تاور» هم میگویند)، تفکیکگرها، مشعلهای هوایی و غیره است. در زمینه مواد به کار رفته در تولید تجهیزات، از خاصترین مواد نیز برای ساخت تجهیزات مانند تیتانیوم استفاده میشود که در ساخت مبدل حرارتی به کار میرود.
کاظمی تأکید میکند: «اگر تامین مواد اولیه چه از داخل و چه از خارج محقق شود، در بخش تجهیزات عملا به جرأت میتوان گفت که شرکتهای داخلی قادرند بیش از 90 درصد تجهیزات مورد نیاز کشور را بسازند؛ ولو این که تجربه ساخت آنها را هم بهاندازه کافی نداشته باشند، میتوانند با مهندسی معکوس این کار را انجام دهند. اعتماد به شرکتهای داخلی در شرایط فعلی کشور دشوار است. اما باید این اعتمادسازی صورت گیرد تا شرکتها بتوانند در زمینه تولید فعالتر شوند. تجهیزاتی که در شرکتهای داخلی ساخته میشود در مقایسه با قیمت بالای تجهیزات وارداتی، یک دوم تا یک سوم قیمت تمام شده و مانع ارزبری از کشور میشود.
تخصص در مهندسی و مدیریت پروژههای خاص
مبدلها، برجهای فرآیندی و مخازن ذخیره و تحت فشار، تخصصیترین محصول شرکت پترو کیمیا آروین است. اما متخصصان این مجموعه در کنار تولید این محصولات، در زمینه ساخت و عرضه محصولات دیگر نیز فعال هستند و تجهیزاتی باکیفیت در اختیار شرکتهای داخلی قرار میدهند.
کاظمی عنوان میکند: «کیفیت، زمان تحویل و گارانتی جزء مواردی است که هر شرکت را در تولید محصول تخصصی شاخص میکند. بحث دیگری که یک شرکت را در مقابل رقبا مطرح میکند، بر اساس تناژ و سنگینکاری و ارتفاع کار است. تمرکز شرکت ما روی دو مسأله است که یکی مهندسی و بهینهسازی کار و دیگری برنامهریزی روی تولید تجهیزاتی است که قابلیت تولید داخل را داشته اما تاکنون تولید نشدهاند و بنا داریم این مهم را انجام دهیم.»
او میافزاید: «یکی دیگر از محصولاتی که بعد از مدتها پیگیری، به تازگی قرارداد آن را با پتروشیمی زنجان منعقد کردهایم، تولید مخازن سرد دوجداره آمونیاک است که تا پیش از این، یکی دو شرکت آن را انجام میدادند، اما تنها ساخت و نصب آن در شرکتهای داخلی انجام میشد و مهندسی آن تا آنجا که اطلاع دارم خارجی بوده است. طی این قرارداد تیمی کاملا ایرانی قرار است روی این پروژه کار کند که از مهندسی تا مدیریت آن برعهده شرکت ماست. آمونیاک از خطرناکترین محصولات از نظر محیطزیستی است و در صورت کوچکترین نشتی که داشته باشد، تا شعاع چند صد کیلومتری را آلوده میکند. بنابراین چه از نظر مهندسی و چه از نظر ساخت و هم از بعد راهاندازی بسیار حساس است. اکنون مهندسی این مخازن در حال انجام است و از اوایل خرداد فرآیند ساخت آن آغاز میشود.»
لزوم حمایت از شرکتهای دانشبنیان در مناقصهها
شرکت نفت از قدیمیترین شرکتهای تخصصی در کشور است. ارتباطات شرکت نفت و گرفتن سفارش از شرکتهای متقاضی از دو طریق مناقصات محدود و مناقصات عمومی انجام میشود. در مناقصات محدود، شرکتهای پتروپالایشی فهرستی از تأمینکنندهها و صادرکنندهها را براساس ارزیابی کیفی و سوابقی که شرکتها دارند، تهیه کرده و با آنها کار میکنند و شرکت را طبق قیمت مورد نظر همان فهرست انتخاب میکنند. در این میان، شرکتها هم پیشنهادهای فنی و مالی را ارسال میکنند و در صورت پیروز شدن، پروژه از آن شرکتی خاص میشود. اکنون این مناقصات محدود بین تعداد محدودی از شرکتها برگزار میشود. اما اصل کار تجهیزات سنگین در مناقصات عمومی اتفاق میافتد. مناقصات عمومی به دو قسمت تقسیم میشود؛ یکی، مناقصاتی که شرکتهای بهرهبرداری با یک عدد بالاتری باید اعلام عمومی کنند. شرکتهایی که آمادگی دارند، اعلام آمادگی برای آنها فرستاده میشود تا ارزیابی کیفی برای آنها انجام شود. نوع دیگر، مناقصات پروژههای طرح و ساخت است. در این پروژه، مدیریت بالادستی معمولا به شرکتهایی اعتماد میکنند که سوابق بیشتر و قدرت بالاتری داشته باشند. این پروژهها زمان محدودی دارند. هزینهها در تولید این تجهیزات بسیار بالاست و هر چه زمان بیشتری صرف آنها شود، هزینهها چند برابر میشود. بنابراین اعتماد به شرکتهای نوپا یا شرکتهایی که راه متوسطی را طی کردهاند، دشوار است. با این حال شرکت «پترو کیمیا آروین» توانسته طی این دو سال حدود چهار پروژه طرح و ساخت را از آن خود کند.
اما کاظمی اظهار میکند که انتظار میرفت با سرمایهگذاری صورت گرفته و استفاده از افراد باتجربه در این کار، پروژههای طرح و ساخت بیشتری را به دست بگیریم. اما آنچه باید در مناقصات برای حمایت از شرکت های دانش بنیان فعال در این حوزه انجام داد، تسهیلاتی است که باید در اختیار آنها قرار گیرد تا این شرکت ها هم امکان رشد پیدا کرده و بتوانند اعتماد سازمان های متقاضی را جلب کنند.
راههای ارتباطی با شرکت پترو کیمیا آروین
سایت: pkarvin.com
ایمیل: info@pkarvin.com
اینستاگرام: petrokimiaarvin
شماره تماس: 02188536617
فکس: 02188536618
نشانی دفتر مرکزی: تهران، سهروردی شمالی، خیابان نقدی، پلاک 30، طبقه دوم، واحد 5
نشانی کارخانه: اهواز، شهرک صنعتی شماره 3، خیابان سازندگی 2، خیابان پویا، نبش اندیشه 4
فراز سهیلی آزاد - نشان ایرانی 2 / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت