به گزارش جام جم آنلاین از فارس، خبرگزاری «رویترز» از دستیابی به نامهای خبر داد که ایران در آن تهدید کرده در صورتی که اعضای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از موضع ضد ایرانی واشنگتن در جلسه آتی این نهادکه قرار است با تمرکز بر موضوع ایران از روز دوشنبه آغاز به کار کند، حمایت کنند، به توافق اخیر درباره بازرسیها با آژانس پایان میدهد.
خبرگزاری رویترز در این خصوص ادعا کرد: ایران تهدید کرده به توافق با دیده بان هستهای سازمان ملل که در سفر اخیر «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران به دست آمد، در صورتی که شورای حکام آژانس از تلاش تحت هدایت آمریکا برای انتقاد از ایران حمایت کند، پایان خواهد داد.
طبق این گزارش، ایران در این نامه که برای کشورهای دیگر فرستاده، گفته چنین اقدامی را مخرب میداند و آن را پایانی بر تفاهم مشترک ۲۱ فوریه (سوم اسفند) تلقی میکند.
به نوشته رویترز، ایران در این نامه افزوده حمایت از تلاش ضد ایرانی واشنگتن همچنین دشواریهای بیشتری در ارتباط با برجام ایجاد خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، ایران همچنین در نامه مورد اشاره رویترز گفته که فرانسه، بریتانیا، آلمان و آمریکا برنامههای خود را برای تصویب قطعنامه در جلسه شورای حکام فاش کردهاند.
رویترز نوشت آمریکا در نامه خود به اعضای شورای حکام پیش از جلسه آتی که آن هم به دست این خبرگزاری رسیده، اعلام کرده به دنبال قطعنامهای برای بیان «نگرانی فزاینده شورای حکام در ارتباط با همکاری ایران با آژانس» است.
آمریکا در این نامه گفته همه اعضای شورای حکام باید از ایران بخواهند نقضهای توافق را به عقب بازگرداند و در همکاری با آژانس، توضیح دهد که چطور ذرات اورانیوم در سایتهای قدیمی و به ادعای واشنگتن اعلام نشده ایران یافت شده است.
رویترز به نقل از دیپلماتها نوشت هنوز مشخص نیست که آیا شورای حکام با درخواست آمریکا موافق خواهد کرد یا خیر.
پیشتر منابع خبری گزارش دادند آمریکا به دنبال جلب حمایت سایر کشورها جهت انتقاد از ایران در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
بلومبرگ گزارش داد دیپلماتهای آمریکا روز پنجشنبه سندی را توزیع کردند که در آن گلایههای واشنگتن درباره فعالیتهای هستهای ایران فهرست شده و از ایران میخواهد با بازرس های آژانس اتمی کاملاً همکاری کند.
این قطعنامه پیشنهادی از «یافتههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شدت ابراز نگرانی میکند» و «نگرانیهای عمیق شورای حکام درباره همکاری ایران را ابراز میکند.»
آمریکا همچنین در این سند ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای متهم کرده است: «دنیا از دیرباز آگاه بوده که ایران در گذشته به دنبال دستیابی به سلاحهای هستهای بوده است.»
بلومبرگ نوشت طرح چنین ادعایی مبنی بر ارائه اطلاعات ناکامل از سوی ایران ممکن است تبعاتی جدی مانند ارجاع مجدد پرونده برنامه هستهای ایران به شورای امنیت را در بر داشته باشد.
علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
تروئیکای اروپایی علیرغم مخالفتهای لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعدههای خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیعملی کشورهای اروپایی در ۵ گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد و اخیراً اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را نیز متوقف کرد.
پس از آنکه ایران در نامهای به آژانس اطلاع داد که در پنجم اسفند ماه بر اساس ماده ۶ قانون مجلس درصدد توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و نظارتهای فراپادمانی است، گروسی، مدیرکل آژانس پیشنهاد کرد که به تهران سفر کند و این پیشنهاد مورد موافقت ایران قرار گرفت و او شنبه شب دوم اسفند ماه به منظور انجام گفتوگوهای فنی در همین راستا وارد تهران شد.
ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز یکشنبه (سوم اسفندماه) به توافقی دست پیدا کردند. دو طرف تفاهم کردند اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و دسترسیهای برجامی به طور کامل متوقف و صرفا تعهدات پادمانی ایران اجرا شود. بر این اساس، طبق قانون مجلس هیچ دسترسی فراپادمانی به آژانس اعطا نخواهد شد و هیچگونه بازرسی فراپادمانی نیز انجام نمیشود.
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: