به گزارش جام جم آنلاین به نقل از سلامت نیوز ، حتما در منزل شما هم کودکانی هستند که بشدت پرخاشگر هستند و ممکن است در مواجه با افراد و یا کودک دیگر موهای آن را بکشند انواع پرخاش های فیزیکی اعم از گاز گرفتن ، نیشگون و یا مو کشیدن ناشی از تخلیه پرخاش کودک است اما به راستی چه رفتاری را باید در مقابل مو کشیدن کودک انجام دهیم در ادامه مطلب همراه ما باشید
مو کشیدن کودک
کشیدن مو، در کودکان، مانند لگد زدن، گاز گرفتن، نیشگون گرفتن و زدن، یکى از راههایى است که کودک به وسیله آن سعى در کنترل محیط اطرافش دارد. دلایل زیادى براى این رفتارها وجود دارد، اما واضحترین آنها این است که کودک فهمیده که چه کارهایى واکنش دیگران را به همراه دارد.
به گفته مارک رابرتز، پروفسور دانشگاه ایداهو در رشته روانشناسى بالینى، این رفتار کودک درست مانند زدن کلید و روشن شدن لامپ است. کودک با خودش مىگوید: ” چه جالب! وقتى موهاى خواهرم را مىکشم، او جیغ مىکشد!”. شاید هم دلیل مو کشیدن از نظر او، متوقف کردن یک اتفاق ناخوشایند است. مثلاً دوستش مىخواهد اسباب بازیش را بگیرد و با کشیدن مویش دست از این کار بر مىدارد. از آنجایى که مهارتهاى شناختى کودک، در حال رشد است، او با این کار شرایطى را که برایش پیش آمده کنترل مىکند.
صحنهاى را تصور کنید که خواهر بزرگترش آخرین شیرینى داخل ظرف را بر مىدارد و کودکتان با کشیدن موى او صداى جیغش را در مىآورد. به احتمال زیاد شما وارد عمل مىشوید و خواهر بزرگتر را مجبور مىکنید، شیرینىاش را با او تقسیم کند. احتمالاً دفعه بعد، خواهر بزرگتر قبل از اینکه آخرین شیرینى را بردارد کمى فکر مىکند.
اگر کودکتان موهاى خودش را مىکشد، احتمالاً ناراحت یا نگران است. این رفتار حتى مىتواند نشانه نوعى اختلال عصبى باشد. اگر در اینباره احساس نگرانى مىکنید با پزشکش صحبت کنید.
وقتى کودک موى کسى را مىکشد، ابتدا مشتش را باز کنید
به او نشان دهید که چیزى نصیبش نمىشود. این کلیدىترین راه حل براى متوقف کردن رفتار بدش است. با نادیده گرفتن کارش، به او مىفهمانید که این روش عملى است و او با کشیدن مو، مىتواند به خواستهاش برسد.
شرایطى را تصور کنید که کودکتان موى دوستش را کشیده است تا اسباب بازى او را بگیرد، و شما بدون کوچکترین اشارهاى، نسبت به اتفاقى که رخ داده، مىروید تا براى کودکتان داستان تعریف کنید و حواسش را پرت کنید. کودکان اثرات متقابل روابط اجتماعى را درک نمىکنند، و تنها چیزى که با این کار به او مىفهمانید، این است که با کشیدن موى دیگران مىتواند حس ترحم شما را نسبت به خودش برانگیزد و شما را از آنِ خودش کند. کار درستى که باید انجام دهید این است که بلافاصله پس از کشیدن مو، اسباب بازى را به دوستش بازگردانید و همزمان بگویید ” ما، مو نمىکشیم! “. همین چند کلمه کافیست. در این تکنیک باید سریع عمل کنید زیرا کودکان در لحظه زندگى مىکنند. با اینکار مىفهمد که مو کشیدن حاصلى نداشت و اسباب بازى را از دست داد.
وقتى کودک موى کسى را مىکشد، ابتدا مشتش را باز کنید و فرد قربانى را نجات دهید. سپس دستش را محکم بگیرید و بگویید: ” ما، مو نمىکشیم! مو کشیدن درد دارد! “. بعد اگر خواستید مىتوانید از روش مهلت دادن، استفاده کنید. او را بر روى صندلى بنشانید و خودتان هم کنارش بایستید. اما هرگز در این یکى، دو دقیقه با او صحبت نکنید.
وقتى مهلت یکى دو دقیقه اى تمام شد، درباره وضعیتى که پیش آمده با او صحبت کنید. حتى اگر هنوز مهارت زبانى او کامل نشده و نمىتواند صحبت کند، این کار را بکنید. زیرا نشان مىدهید که مشکلات را باید با صحبت کردن حل کرد نه چیز دیگرى ( مثل مو کشیدن ). از او سؤال کنید “مى دانى چه کارى کردى که اشتباه بود؟” بعد از جوابش ادامه دهید “به نظرت چرا اشتباه بود؟” نگران نشوید اگر مىگوید ” چون باید تنبیه مىشدم”. از نظر رشدى این پاسخ عادیست.
شما ادامه دهید “بله اگر مو بکشى تنبیه مىشوى اما ما باید به یک چیز دیگر هم فکر کنیم. ما نباید موى دیگران را بکشیم چون ممکن است به آنها صدمه بزنیم!”. منتظر معجزه نباشید که پس از این مکالمه همه چیز درست شود. کودکان به سختى موضوعى را یاد مىگیرند و انقدر باید این اتفاق تکرار شود تا در نهایت بفهمند که با این کار نتیجهاى نمىگیرند. مقاومت کنید و تسلیم نشوید. به مرور زمان که مهارت کلامى او بهتر شد، به او یاد دهید که از صحبت کردن براى حل مشکلش استفاده کند مهار مو کشیدن کودک.
هیچگاه تلافى نکنید. هرگز سعى نکنید مو هایش را بکشید تا به او ثابت کنید که این کار چقدر دردناک است. هدف کودک از کشیدن مو، ایجاد تغییر در شرایط است مثلاً مىخواهد دوستش را از تلاش براى گرفتن عروسکش منصرف کند، نه اینکه به کسى آزار برساند. اما پیامى که از کار شما دریافت مىکند این است : براى اصلاح کردن رفتار کسى، باید تلافى کنى. در صورتیکه شما باید الگوى او باشید و به او یاد دهید که در هر شرایطى به جاى آزار رساندن به دیگران، باید از کلمات، براى بیان خواسته هایش، کمک بگیرد
* به سرعت پاسخ دهید
سعی کنید وقتی کودکتان پرخاشگری میکند سریعاً پاسخ دهید، تا همان لحظه بداند که کار نادرستی انجام داده است. وی را به مدت کوتاهی از وضعیت پرخاشگری خارج کنید – برای یک کودک مهدکودکی ۵ دقیقه کافیست تا در رفتارش بازنگری کند. همچنین میتوانید در واکنش به پرخاشگری او مجوز کاری را از او بگیرید: مثلاً ۱۵ دقیقه کمتر تماشای تلویزیون یا پولتوجیبی کمتر. بهتر است که این کار را هر دفعه انجام دهید، تا کودک شما به طور کامل بداند که این کاهشها به رفتار او بستگی دارد.
به برنامه وفادار باشید. تا جای ممکن، به طریقی یکسان به پرخاشگریهای او پاسخ دهید. پاسخ کسلکننده و قابل پیشبینی شما (خیلی خب، باز هم دوستترو زدی، دوباره جریمه میشی) الگویی پدید خواهد آورد که کودک شما آنرا تشخیص داده و انتظارش را خواهد داشت. در نهایت، پیش از اینکه مرتکب عملی اشتباه شود پیامدهای آن را پیشبینی خواهد کرد.
* مثال بیاورید
مهم نیست که چقدر از دست او عصبانی باشید، سعی کنید از داد زدن، برخورد فیزیکی، و بَد نامیدن وی خودداری کنید. این کار به جای اینکه رفتار وی را تغییر دهد، به وی میآموزد که پرخاشگری کلامی و فیزیکی راهی برای برخورد در زمان عصبانیت است. در مقابل، با کنترل خشم خود و برخورد خونسردانه در مواقعی که پایش را از خط بیرون میگذارد، به وی مثالی خوب از نحوهی برخورد ارائه دهید.
* اولین قدم در کنترل رفتارش
حتی اگر در ملاعام کاری کند که شما را آزار دهد، به برنامه ی جریمهی خود وفادار بمانید. اغلب بزرگترها وضعیت شما را درک میکنند، در نهایت، همه چنین وضعیتی را تجربه کردهایم. اگر مردم به شما خیره شدند، سخنی کنایهآمیز بگویید چون «چه سن دوستداشتنیای!!»
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت