سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از نمناک ،برخی از خانواده ها به دلیل عدم تربیت صحیح فرزندانشان ، آنها را تبدیل به کودکانی خبرچین و فضول می کنند. داشتن چنین کودکی در خانواده مانند ضبط صوتی است که تمام مکالمات روزمره و اسرار خانواده را ضبط کرده و در اولین فرصت در اختیار دیگران خواهد گذاشت.
مهمترین دلیل خبرچین شدن کودکان، رفتار خود والدین است. زیرا درک حریم خصوصی و اهمیت حفظ آن بری کودکان سخت است؛ بنابراین هنگامی که والدین درحضور برخی افراد یا به صورت تلفنی، از مسائل مهم خانواده گی صحبت می کنند، کودکان اشتباه بودن خبرچینی را یاد نگرفته و با عادی دانستن آن با دلایل و انگیزه های مختلف به کار خود ادامه می دهند.
برخی از رفتارهای اشتباه والدین که منجر به لجبازی کودکان در مسائل مختلف می شود، تنبیه کردن، فریاد کشیدن و توبیخ کودک خبرچین در حضور دیگران است. این کارها نه تنها تاثیری در رفتار کودک نخواهد داشت بلکه لجبازی و اصرار بر انجام کار غلط را در او بیشتر خواهد کرد.
بنابراین برای تغییر رفتار کودک خبرچین باید از انجام چنین کارهایی خودداری کنید، در حضور چنین کودکی از گفتن مسائل مهم و اسرار خانوادگی اجتناب کنید یا در صورتی که فرزندتان در خواب است می توانید با دیگران درد و دل یا مشورت نمائید. در ادامه راهکارهای مناسب در برخورد با کودک خبرچین را بیان می کنیم.
1. قدرت درک کودکان بالای 7 سال بیشتر است. به همین دلیل می توان در یک گفتگوی دوستانه به او توضیح داد که اطلاع رسانی با خبرچینی متفاوت است. خبرچینی باعث از بین رفتن احترام و حتی مشکلات بزرگتر می شود.
2. زمانی که خبرچینی کودک را مشاهده می کنید نباید به او بخندید و یا تشویقش کنید. همچنین نباید با خشونت برخورد کنید زیرا او لجبازتر میشود. مثلا در صورت مشاهده خبرچینی او باید بگوئید که :نمی دانستم، اما نباید راز دوستت را به من بگویی. چه خوبه که تو راز دار هستی و ... . در حقیقت با رفتار عادی به تدریج این رفتار در کودک شما کمتر خواهد شد.
3. اگر فرزند شما خبرچین است می توانید از اطرافیان مورد اعتماد خود بخواهید که در حضور فرزند شما درباره موضوعات مهم صحبت نکنند و یا در صورت خبرچینی کودک، به رفتار او بی اعتنا شده و با او همکلام نشوند.
4. رفتار و اخلاق کودکان با یکدیگر متفاوت است. برخی از آنها دستور گرفتن مستقیم را دوست ندارند. بنابراین می توان اشتباه بودن رفتارشان را در قالب شعر، داستان یا تئاتر عروسکی و حتی نمایش یک فیلم در این رابطه را به آنها نشان داد.
5. در مورد مطالب بی اهمیتی که کودک در مورد آنها صحبت می کنند، مثلا شام چی خوردیم و یا دیروز کجا رفتیم؛ واکنش نشان ندهید.
6. گاه کودکان به دلیل نادیده گرفته شدن توسط والدین و یا معلم ها دست به خبرچینی می زنند. توجه و محبت کافی به فرزندان و گذاشتن وقت مناسب برای آنها باعث می شود تا کودک از جلب توجه بی نیاز شود.
7. رازهایی که کودکان به شما می گویند شاید بی اهمیت باشند اما برای آنها بسیار ارزشمند هستند.بنابراین وظیفه شما نگهداری از راز او است. این رفتار علاوه بر جلب اعتماد کودک، اهمیت رازداری را به او یاد می دهد.
8. یکی از دلایل خبرچینی فرزندتان، رفتار خود شما در حضور همسر یا دیگران است. شما فکر می کنید که فرزندتان مشغول بازی است اما صحبت های شما را می شنود.بنابراین تلاش کنید تا الگوی مناسبی برای او باشید.
9. اعتماد به نفس کودک خود را افزایش دهید تا کودک برای جلب توجه خبرچینی نکند.
10. هنگام برخورد با خبرچینی کودک، او را از جمع خارج کرده و با او به آرامی صحبت کنید.مثلا بگویید :من خیلی ناراحت می شوم که تو درباره مسائل خصوصی خانواده مان با دیگران حرف می زنی؛ یا اگر منظور نگاه شما را متوجه می شود، تنها چند ثانیه به او نگاه کنید.
11. به کودک خود شرکت در جمع دوستانه و همبازی شدن با آنها را یاد دهید تا مهارت روابط اجتماعی با هم سن و سالهایش را بیاموزد.
12. کودک باید یاد بگیرد که گفتن چه اطلاعاتی درست است، مثلا نیاز به کمک فوری، زد و خورد، یا حتی لمس بدن آنها توسط دیگران و ...
13. برای فرزند خود وقت کافی اختصاص بدهید.با او بازی کنید، با یکدیگر به بیرون بروی، نقاشی بکشید و نکات مثبت او را پرورش دهید.
14. از کودک خود بخواهید تا راهی برای اصلاح رفتار اشتباه خود پیدا کند و خود مسئولیت کامل اصلاح رفتار او را بر عهده نگیرید.
15. هرگز از روشهای تنبیه؛ پرخاش، تهدید و عصبانیت در حضور دیگران استفاده نکنید.
16. اگر چشم پوشی از رفتار اشتباه کودک برای شما غیرممکن است به او بگوئید در صورتی که خبرچینی نکند جایزه خواهد گرفت و برعکس.
17. کودک خبرچین را در کارها و فعالیت های مناسب شرکت دهید و در مورد رفتارهای خوب با او صحبت نمائید.
18. تفاوت خبرچینی با گفتن صحبت های عادی را به کودک آموزش دهید.مثلا از مسایلی که در مدرسه رخ می دهد می تواند برای شما بگوید، اما نباید مسائل خانوادگی را در مدرسه مطرح کند.
19. هنگامی که کودک شما خبرچینی می کند توجه او را به چیزهای دیگر جلب کنید. به طور مثال بگویید :به جای صحبت کردن درباره این موضوع بهتر است یک داستان بخوانیم یا فیلم تماشا کنیم و ....
20. در مورد معایب خبرچینی با فرزند خود صحبت کنید و راههای دیگری برای افزایش جلب محبت دیگران به او یاد دهید.
21. فهرستی از خبرچینی های کودک را تهیه کرده و در موقعیت مناسب در مورد آنها با یکدیگر صحبت کنید تا در مورد رفتار اشتباه خود آگاه شود.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد