به گزارش جام جم آنلاین و به نقل از روزیاتو، ژانر علمی تخیلی از دیرباز محملی برای تصویرسازی های آینده نگرانه بوده و اگر چه موجودات فضایی رنگارنگ و سفرهای بین کهکشانی هنوز محقق نشده اما تکنولوژی ها و اختراعات بسیاری وجود دارند که دیگر تصور نبوده و به واقعیت بدل شده اند. از رمان های علمی تخیلی قرن نوزدهم تا کارتون های دهه ۶۰ مانند The Jetsons، علاقه وسواس گونه ما نسبت به آینده همواره خود را در قالب فرهنگ عامه نشان داده است. اگر چه برخی از پیش بینی ها در مورد تکنولوژی های آینده بسیار غلط از آب درآمدند اما برخی دیگر نیز به خوبی آینده را پیش بینی کردند. بدین ترتیب در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با اختراعات و تکنولوژی های به نمایش درآمده در داستان های علمی تخیلی آشنا کنیم که با واقعیت بدل شدند.
سریال Star Trek برای اولین بار در سال ۱۹۶۶ پخش شد. شخصیت های این سریال از ابزارهایی به نام کامیونیکیتور برای تماس گرفتن با یکدیگر استفاده می کردند. ۳۰ سال بعد تلفن های همراه تاشو به واقعیت بدل شدند.
تلفن های همراه تاشو اولین بار توسط کمپانی موتورلا تولید شد. این نمونه های اولیه از تلفن های همراه در نمایشگاه فناوری ارتباطات توکیو در سال ۱۰۰۵ به نمایش درآمدند.
K.I.T.T یک خودرو مجهز به یک ابرکامپیوتر بود که در سریال تلویزیونی Knight Rider در دهه ۱۹۸۰ به نمایش درآمد، خودرویی که با صدا فعال شده، کاملاً خودکار بوده و به تکنولوژی های نظارتی پیشرفته مجهز بود که به آن امکان می داد اشیاءو موانع اطرافش را شناسایی کند. این خودرو در واقع همکار کارآگاه مایکل نایت بود که نقش او را دیوید هاسلهاف بازی می کرد.
در حالی که خودروهای جاده ای خودکار هنوز در مقیاس تجاری در دسترس نیستند، آزمایش ها بر روی خودروهایی که از رادار، لیدار (سیستم شناسایی نور و مسافت یابی) تکنولوژی جی پی اس برای شناسایی موانع اطراف استفاده می کنند ادامه دارد.
در سال ۱۸۹۹، ژان مارک کوته هنرمند فرانسوی یک سری تصاویر را خلق کرد که تکنولوژی های یک قرن بعد را پیش بینی کرده بود. در یک نقاشی با نام Un Astronome او مردی را به نمایش می گذاشت که لامپی را روی تصویر ماه روشن کرده و در حال بررسی آن بود.
تکنولوژی امروزی یک قدم جلوتر رفته است. گوگل ارث در سال ۲۰۰۱ با عنوان Keyhole EarthViewer معرفی شده و از تصاویر ماهواره ای برای تولید تصاویر سه بعدی استفاده می کند. گوگل مپس نیز به عنوان یک اپلیکیشن کامپیوترهای شخصی معرفی شده و بعدها در سال ۲۰۰۷ به عنوان یکی از ابزارهای تلفن های همراه نیز به کار گرفته شد که نقشه تمام جهان را در جیب ما قرار می داد.
در فیلم Minority Report که در سال ۲۰۰۲ و بر اساس رمان کوتاهی نوشته فیلیپ دی کی در سال ۱۹۵۶ ساخته شده بود، شخصیت جان اندرتون با بازی تام کروز از یک سیستم کامپیوتری مبتنی بر حرکات بدنی، تکان دادن دست و زوم کردن روی صفحات چندگانه استفاده می کند.
طراحی گوشی های آیفون اپل تقریباً از همان صفحه تعاملی در فیلم Minority Report استفاده کرد و کشیدن ها، زوم ها و لغزاندن دست روی صفحات کاملاً شبیه آن است. بیشتر تلفن های هوشمند امروزی نیز از تکنولوژی صفحه نمایشی مشابهی استفاده می کنند.
فیلم Back to the Future II که در سال ۱۹۸۹ ساخهت شد پیش بینی های خیره کننده ای از سال ۲۰۱۵ داشت که برخی از آن ها بسیار آشنا به نظر می رسند؛ مانند امنیت بیومتریک. در این تصویر شخیت بیف تنان را در حال پرداخت کرایه تاکسی با اثر انگشت می بینیم.
اطلاعات بیومتریک اکنون به طور گسترده در زندگی روزمره مورد استفاده قرار می گیرد. تاپ آیدی اپل که در گوشی های آیفون، آیپدها و مک بوک ها به کار گرفته می شود به کاربران اجازه می دهد تا با اثر انگشت قفل ابزارهای الکترونیکی خود را باز کنند.
وقتی لوک اسکای واکر دستش را در فیلم The Empire Strikes Back که در سال ۱۹۸۰ منتشر شد، از دست داد، با یک دست مصنوعی پیشرفته که توانایی لمس داشت جایگزین شد.
از دهه ۱۹۸۰ تاکنون اندام های مصنوعی راه درازی را آمده اند. کمپانی Open Bionics دست های مصنوعی با نام Hero Arms برای کودکان و بزرگسالان تولید می کند که بسیار سبک بوده و قدرت های خارق العاده ای دارند. از طریق اسکن کردن سه بعدی، این دست های مصنوعی برای هر شخصی شخصی سازی می شوند در حالی که پوشش های مغناطیسی قابل جایگزینی به کاربر اجازه می دهند از میان سبک های مختلف، نمونه مورد علاقه خود را انتخاب کند.
تجسم هولوگرافیک پرنسس لیا که از اوبی وان کنوبی درخواست کمک می کرد برای اولین بار در فیلم Star Wars در سال ۱۹۷۷ دیده شد که باعث آغاز سفرهای لوک اسکای واکر در کهکشان های دوردست شد.
امروزه، بسیاری از ما مانند اسکای واکر و پرنسس لیا پیام های هولوگرافیک به یکدیگر نمی فرستیم اما کمپانی آمریکایی Base Hologram برنامه هایی از موسیقیدانان مشهور بعد از مرگشان منتشر کرده است؛ از جمله ویتنی هیوستون و روی اوربیزون.
ژول ورن نویسنده مشهور داستان های علمی تخیلی اهل فرانسه که لقب پدر ژانر علمی تخیلی را یافته، در سال ۱۸۶۵ رمان From the Earth to the Moon را منتشر کرد که داستان سه مرد را روایت می کند که پرتابه ای برای رسیدن به ماه اختراع می کنند، ۱۰۴ سال پیش از آنکه این اتفاق در واقعیت رخ دهد.
پیش بینی ژول ورن در مورد سفر به ماه در سال ۱۹۶۹ به واقعیت پیوست، زمانی که ماموریت آپولو ۱۱ از پایگاه کیپ کندی آغاز شد. باز آلدرین و نیل آرمسترانگ قدمی کوتاه بر روی ماه زدند که جهش بزرگ برای بشریت بود و این دو به اولین انسان های روی ماه تبدیل شدند.
در روزگاری که هدست های بزرگ همه جا دیده می شدند، رمان پادآرمانشهری ری بردبری با نام Fahrenheit 451 هدفون های بی سیم را پیش بینی کرده بود.
اما little Seashells بردبری در سال ۲۰۱۶ به واقعیت پیوست وقتی کمپانی اپل برای اولین بار از ایرپادهای خود رونمایی کرد. این هدفون های سفید، کوچک و بی سیم در گوش کاربر قرار گرفته و از طریق بلوتوث به آیفون فرد متصل می شدند.
اما little Seashells بردبری در سال ۲۰۱۶ به واقعیت پیوست وقتی کمپانی اپل برای اولین بار از ایرپادهای خود رونمایی کرد. این هدفون های سفید، کوچک و بی سیم در گوش کاربر قرار گرفته و از طریق بلوتوث به آیفون فرد متصل می شدند.
در سال ۲۰۱۱ بود که کمپانی سامسونگ با استفاده از چیزهایی که در فیلم کوبریک به نمایش درآمده بود ادعای اپل مبنی بر اینکه پتنت تبلت منحصر به این کمپانی است را منتفی کرد. با این وجود، این آیپد بود که بازار تبلت های هوشمند را متحول ساخت. امروزه از تبلت ها به عنوان ابزارهای آموزشی استفاده می شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت