بن‌بست سیاسی در اسرائیل به کجا خواهد رسید؟

انتخابات سوم هم در اسرائیل برگزار شد و تغییر چندانی در آرای کرسی احزاب به دست نیامد. معادلات برای تشکیل کابینه دقیقاً مثل 2 انتخابات پیشین است. این بار هم نه نتانیاهو و راست‌گرایان می‌توانند بدون لیبرمن دولت تشکیل دهند و نه گانتز بدون حضور هم زمان اعراب و لیبرمن در ائتلاف احزاب چپ.
انتخابات سوم هم در اسرائیل برگزار شد و تغییر چندانی در آرای کرسی احزاب به دست نیامد. معادلات برای تشکیل کابینه دقیقاً مثل 2 انتخابات پیشین است. این بار هم نه نتانیاهو و راست‌گرایان می‌توانند بدون لیبرمن دولت تشکیل دهند و نه گانتز بدون حضور هم زمان اعراب و لیبرمن در ائتلاف احزاب چپ.
کد خبر: ۱۲۶۱۸۳۹

لذا تلاش‌ها از دو سو برای تشکیل کابینه آغاز شده است. نتانیاهو باید 3 کرسی به جمع ائتلاف خود اضافه کند و از سوی دیگر گانتز باید بتواند اعراب و لیبرمن را راضی کند در یک دولت مشترک ائتلاف نمایند. در این حالت سناریوهایی مطرح است که در ادامه بررسی خواهیم کرد:

حذف نتانیاهو خارج از گوی انتخابات

یکی از تلاش‌هایی که رقبای نتانیاهو در ماه‌های اخیر دنبال کرده‌اند، حذف وی در خارج از صندوق و رقابت انتخاباتی به‌واسطه در جریان بودن پرونده‌های قضایی اوست. دو ماه پیش بود که نتانیاهو به‌صورت رسمی به دریافت رشوه و سوءاستفاده از اعتماد عمومی متهم شد. این برای نخستین بار است که دادستان اسرائیل علیه یک نخست‌وزیر مستقر اعلام جرم می‌کند. ذکر این نکته ضروری است که اصلی‌ترین و جنجالی‌ترین فساد و اتهام نتانیاهو که به پرونده 3000 معروف است در این اعلام جرم، آورده نشده است. پرونده 3000 مربوط به خرید سه زیردریایی از آلمان است که جنجال زیادی به راه انداخت. در این پرونده نتانیاهو به پرداخت رشوه برای خرید زیردریایی و قربانی کردن امنیت ملی اسرائیل متهم است.

بر اساس این اتهامی که دادستان برای نتانیاهو صادر کرده است قرار است حدود 5 روز دیگر (17 مارس) دادگاه او برگزار شود. وکلای بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر موقت رژیم صهیونیستی خواستار تعویق زمان دادگاهی او شده‌اند.

در همین راستا رقبای نتانیاهو از دادگاه عالی صهیونیستی درخواست ممانعت از تشکیل دولت توسط نتانیاهو را رسماً ارائه کردند. فعالان مدنی با ارائه دادخواستی به دادگاه عالی رژیم صهیونیستی خواستار جلوگیری از تشکیل دولت آینده توسط نتانیاهو به سبب پرونده‌های فساد او شده بودند.

شبکه 7 تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که این جنبش در دادخواست خود آورده است که نباید یک فرد متهم به فساد (نتانیاهو) دولت آینده این رژیم را تشکیل دهد. اما دادگاه عالی رژیم صهیونیستی درخواست ارائه‌شده در رابطه با ممانعت از مبادرت بنیامین نتانیاهو به تشکیل دولت آینده را نپذیرفت.

هم‌چنین گفتنی است که نتانیاهو به دنبال عبور از وضعیت کنونی و دادگاه‌هاست؛ هرچند دولتی نتواند تشکیل دهد. زیرا در این حالت وی حدود شش ماه دیگر هم نخست وزیرخواهد شد و فرصت دارد در انتخابات چهارم بخت خود را بیازماید.

لیبرمن معتقد است نتانیاهو نه خواهان کابینه اضطراری است و نه کابینه وحدت ملی. او تنها به دنبال ۲ چیز است: تغییر قانون پایه به‌منظور کاهش اختیارات دادستان و کسب مصونیت قضایی. باید دید جنگ حقوقی میان مخالفان و موافقان نتانیاهو در میانه دادگاه عالی اسرائیل به کجا خواهد رسید.

ائتلاف مصلحتی و کوتاه‌مدت اعراب، گانتز و لیبرمن

یکی دیگر از سناریوهایی که در فضای سیاسی اسرائیل در حال مطرح‌شدن است، ائتلاف غیرواقعی اعراب است. بدین‌صورت که اعراب برای شکست نتانیاهو به کابینه ائتلافی گانتز رأی دهند تا اکثریت را کسب کند اما آنان وزیری نداشته باشند.

همان‌گونه که گفته شد لیبرمن در دو انتخابات پیشین با عدم توافق بر سر حضور اعراب باعث تداوم بن‌بست سیاسی شده بود. این بار که اعراب 15 کرسی هم ‌کسب کرده‌اند و سومین حزب انتخابات هم شده‌اند، مخالفت‌ها با آنان در جریان چپ و رقیبان نتانیاهو تمامی ندارد.

«اورلی لیوی ابو کسیس» رهبر حزب صهیونیستی گیشر اعلام کرد که در دولت جدید رژیم صهیونیستی در صورتی که تحت حمایت لیست مشترک عربی باشد، مشارکت نخواهد کرد.

شبکه عبری زبان کان اعلام کرد که مخالفت حزب گیشر با مشارکت در دولتی که تحت حمایت لیست مشترک عربی باشد، احتمال تشکیل دولت اقلیت چپ‌گرا به نخست‌وزیری بنی گانتز را کاهش می‌دهد.

این شبکه افزود که تصمیم رهبر حزب گیشر جناح چپ را شوکه کرده است، به ویژه اینکه برخی احزاب عربی هم از آمادگی خود برای مشارکت در دولت آینده به نخست وزیری گانتز و همراهی لیبرمن خبر داده بودند. گفتنی است مثلث کار- گیشر و مرتص 7 کرسی کسب کرده‌اند.

مانع وجود اعراب و فشار سیاسی اجتماعی بر احزاب اسرائیلی برای عدم ائتلاف با آنان، بن‌بست سیاسی در اسرائیل را بسیار پر چالش کرده است. به‌طوری که نخستین نشست مشترک نمایندگان فهرست مشترک عربی به ریاست احمد طیبی و حزب آبی و سفید به ریاست آوی نیصنکورن برگزار شد. عدم حضور شخص گانتز در این نشست نتیجه فشارهای افکار عمومی و مخالفت‌های درون جناحی و طعنه‌های گزنده نتانیاهو بر ضد بنی گانتز بود.

نمونه‌ای از این فشارها توئیت پسرجنجالی نتانیاهو بود. یائیر نتانیاهو با انتشار این پوستر از آویگدور لیبرمن، مدعی شده که لیبرمن در صورت ائتلاف با گانتز و احزاب عربی به منظور تشکیل کابینه آتی، عملاً اسرائیل را به کشور فلسطینیان مبدل خواهد کرد. یائیر در پوستر حاضر ضمن تغییر نام حزب لیبرمن به "فلسطین خانه ما" شعار"آری به کشور شریعت (اسلامی) و نه به کشور هلاخاه (شریعت یهود)" را به عنوان خط‌مشی حزبی لیبرمن معرفی کرده است.

محمد محسن فایضی- کارشناس فلسطین

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها