در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جام جم آنلاین از فارس، مجتبی غالبی، رئیس کانون سراسری انجمنهای مراکز درمان اعتیاد کشور درباره مصوبه اخیر یکصد و سی و ششمین جلسه ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار داشت: بر اساس این مصوبه متادون یا داروی مربوط به معتادان باید از طریق داروخانهها توزیع شود و آموزشهای روانشناسی و مشاورهای و اقدامات درمانی از طریق مراکز درمان اعتیاد انجام گیرد که این مسئله میتواند مشکلات فراوانی را به همراه داشته باشد.
وی افزود: از سال ۱۳۸۰ مراکز سرپایی درمان اعتیاد کشور راه اندازی شد.طبق اصلاحیه قانون مبارزه با مواد مخدر، این مراکز مسئول تحویل داروهای مخدر به بیماران، همزمان با ارائه خدمات درمان اعتیاد مانند مشاور هستند.
رئیس کانون سراسری انجمنهای مراکز درمان اعتیاد کشور ادامه داد: ارائه متادون در مراکز بر اساس قوانین سازمان جهانی بهداشت و واحد جرم و مواد مخدر سازمان ملل و آیین نامه اجرائی وزارت بهداشت است؛ چرا که داروی مخدر دارویی تحت کنترل محسوب میشود و ارائه آن به بیماران مقررات خاص خود را دارد و از طرفی باید فرد احراز هویت شود و پس از آن دارو تحت نظر پزشک و پرستار به بیمار تعلق گیرد.
غالبی با اشاره به اینکه در مصوبه اخیر ستاد مبارزه با مواد مخدر دو دلیل را مطرح کردند که بر اساس آن از این پس متادون تنها از طریق داروخانه ها ارائه شود، گفت: دلیل اول نشت متادون و دلیل دوم نداشتن نیروی کار در معاونت غذا و دارو مطرح شده است و از طریق فروش داروهای مخدر به ۷۵۰۰ مرکز درمان اعتیاد، سالانه قریب به ۲۰۰ میلیارد تومان سود عاید دانشگاههای علوم پزشکی میشود.
وی بیان داشت: اگر ۱۰ درصد آن را برای استخدام نیرو در نظر گیرند، قطعاً مشکل کمبود نیروی کار برطرف خواهد شد؛ علاوه بر اینکه این دانشگاهها از سال ۱۳۸۰ تاکنون این وظیفه را انجام میداده اند و نیروهائی جهت تحویل متادون به مراکز داشتهاند و این امر تازهای نیست.
رئیس کانون سراسری انجمنهای مراکز درمان اعتیاد کشور افزود: از طرفی نیز طبق آماری که بر اساس تحقیقات ستاد مبارزه با مواد مخدر در کل کشور به دست آمده، یک و نیم درصد کل نشت متادون به بازار سیاه از جانب مراکز درمان اعتیاد بوده است.
غالبی اضافه کرد: همچنین سالانه حدود ۱۱ تن متادون خالص در مراکز توزیع میشود؛در حالی که در پنج ماهه ابتدایی امسال، ۱۸ تن متادون تولید شده و مشخص نیست که این اضافه تولید متادون با چه هدفی و برای چه مصرفی تولید شده است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین ستاد مبارزه با مواد مخدر پنج سال پیش مصوبهای داشت که بر اساس آن باید همه داروهای ارائه شده دارای کد شناسایی باشند تا بتوان آنها را پیگیری کرد ولی در حال حاضر تنها این کد بر روی کارتنهای داروی متادون نصب می شود.
رئیس کانون سراسری انجمنهای مراکز درمان اعتیاد کشور با اشاره به اینکه مصوبه اخیر ستاد مبارزه با مواد مخدر با قانون مغایرت داشته و خلاف سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و برنامه ششم توسعه کشور مبنی بر تلاش جهت کاهش آسیب اعتیاد است، گفت: متادون نسبت به تریاک و هروئین که مخدری پرخطر است در همه دنیا به عنوان یک مخدر کم خطر به شمار میرود و مصوبه اخیر ستاد مبارزه با مواد مخدر این احتمال که معتادان به سمت مخدرهای پرخطر بروند را بیشتر خواهد کرد.
غالبی خاطرنشان کرد: این مصوبه بدون اینکه در کمیتههای تخصصی ستاد و کمیسیون تلفیق بررسی شود، بدون طی کردن روال عادی و مرسوم، در یک جلسه رسمی و نهایی مورد تایید قرار گرفته و رئیس جمهور نیز آن را امضا کرده است؛ بنابراین بررسیها و تحقیقات لازم در این راستا مورد غفلت قرار گرفته است.
وی افزود: همچنین در مورد بیماری اعتیاد مثل همه بیماریها، سه سطح برای پیشگیری در نظر گرفته شده که در سطح اول باید تلاش کرد که افراد به اعتیاد مبتلا نشوند و دولت در این زمینه ضعیف عمل کرده؛ چرا که طبق برنامه ششم توسعه، باید هر سال ۵ درصد از شیوع اعتیاد کاهش یابد ولی نه تنها کاهش نیافته بلکه بیشتر هم شده است.
رئیس کانون سراسری انجمنهای مراکز درمان اعتیاد به کشور گفت: در مورد سطح ۲ پیشگیری نیز باید تلاش کرد که اعتیاد از فرد معتاد به سایرین سرایت نکند؛ چرا که هر معتاد میتواند در یک بازه زمانی، سه نفر را مبتلا کند و در این زمینه نیز اقدامات موثری از سوی حاکمیت صورت نگرفته است.
غالبی یادآورشد: مراکز خصوصی درمان اعتیاد بدون ایجاد بار مالی بر دوش دولت،توانستهاند با تحت پوشش قرار دادن قریب یک میلیون و سیصد هزار معتاد، پنجاه درصد پیشگیری سطح دوم را محقق کنند.
وی گفت: سطح ۳ پیشگیری از اعتیاد شامل اشتغال و مهارت آموزی برای معتادان بهبود یافته است که در این زمینه نیز تعلل انجام گرفته و دولت اقدامات مناسبی نداشته است؛ لذا منطقی به نظر نمیرسد که ساختار شکل گرفته در پیشگیری سطح دوم را دستکاری کنیم.
رئیس کانون سراسری انجمنهای مراکز درمان اعتیاد کشور ادامه داد: دولت باید ابتدا سطح اول و سطح سوم پیشگیری را ارتقا داده و اقدامات خود را ارتقاء ببخشد؛ضمن اینکه تخلف شرکتهای تولید و توزیع متادون سبب نشت دارو در بازارسیاه میشود.
غالبی بیان داشت: ۷۰ درصد از کسانی که در زندان به سر میبرند اعتیاد داشته یا جرم مرتبط با مواد مخدر دارند و از طرفی نیز اگر این افراد با رفتارهای پرخطر در یک مرکز عمومی مثل داروخانه متمرکز شده و تجمع یابند، احتمال گسترش آسیبها به جمعیت عادی نیز بیشتر خواهد شد؛بنابراین ارائه متادون توسط داروخانهها که محلی برای حضور بسیاری از افراد و عموم جامعه است به صلاح کل جامعه اسلامی نیست.
وی عنوان کرد: ارائه متادون در داروخانهها در کنار داروهایی همچون استامینوفن، نوعی انگ زدایی از اعتیاد بوده و میتواند قبح داروی مخدر را کاهش داده و گسترش مصرف داروهای مخدر و شیوع اعتیاد را به همراه داشته باشد.
رئیس کانون سراسری انجمنهای مراکز درمان اعتیاد کشور متذکر شد: مسئله دیگر اینکه اگر بیمار یا پزشک بخواهد داروی مخدر را در منظر عموم از داروخانه تحویل گرفته و حمل کند، از نظر امنیتی آسیب زا و خطر آفرین خواهد بود.
غالبی گفت: در ایالات متحده آمریکا از زمانی که ارائه برخی داروهای مخدر در داروخانه ها انجام گرفت، شیوع اعتیاد به داروهای مخدر، چهار برابر و مرگ و میر ناشی از آن سه برابر شد و طی یک سال قریب به هفتاد هزار مرگ ناشی از مسمومیت با مخدرها ثبت شد تا حدی که مسئله بحرانی شد و دولت فعلی امریکا وضعیت اضطراری بهداشتی اعلام کرد.
وی با اشاره به اینکه ما نیز در کانون سراسری انجمنهای مراکز درمان اعتیاد کشور منکر ایرادات در حوزه درمان اعتیاد نیستیم، افزود :میتوان با آموزش و نظارت کیفی ایرادات موجود را در مراکز رفع کرد ولی تخریب کردن یک ساختار ۱۸ ساله به نفع مردم نیست .
رئیس کانون سراسری انجمنهای مراکز درمان اعتیاد کشورخاطر نشان کرد: تمام مجامع علمی مرتبط از جمله مرکز ملی مطالعات اعتیاد،کنگره بینالمللی دانش اعتیاد،انجمن علمی روانپزشکان،انجمن علمی پزشکان عمومی،موسسه دانش اعتیاد و روانشناسی ایران،دفتر مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت، مرکزتحقیقات مطالعات اعتیاد سازمان بهزیستی و بسیاری مراکز علمی دیگر و اساتید مطرح کشوری با توزیع یا عرضه متادون در داروخانهها مخالفت کرده اند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت