در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
جام جم آنلاین- مهارت هایی که باید آموزش آنها از کودکی به بچه هاش روع شود عبارتند از:
1- مهارت تصمیم گیری: با دادن حق انتخاب به کودکان این مهارت را در آنها رشد دهیم. در این صورت خواهند توانست در محیط پیرامون از بین گزینه های مختلف بهترین را انتخاب نمایند.
2- مهارت حل مساله: این مهارت شامل تعریف دقیق مشکلی است که کودک با آن مواجه شده، و باید بتواند از انواع راه حل هایی که پیش رو دارد بهترین را انتخاب نماید. در ارتباطات روزمره با کودک اگر با مشکلی مواجه شدید در قالب گفتگو با او به دنبال راه حل ها بگردید و به او اجازه دهید که از بین راه های پیشنهادی شما یکی را انتخاب کند. به این شکل مهارت حل مسئله و تصمیم گیری را به او می توانید آموزش دهید.
3- مهارت تفکر نقاد: این مهارت در ارتباط با رسانه ها بسیار برای کودک کاربردی است. با پرورش این مهارت در کودک میتوان آسیب های رسانه ها را به حداقل رساند. در رسانه ها و برنامه های کودکی که کودکان مخاطب آن هستند قطعا اطلاعات غلط و غیرواقعی و آسیب زننده به کودکان منتقل می شود. همیشه کودکان را در زمان ارتباط با رسانه همراهی کنید و در همان زمان اطلاعات رسیده را با او نقد و بررسی کنید و با حوصله به صحبت های او گوش دهید تا از او یک نقاد ماهر بسازید که هر چیزی را که دید و شنید ابتدا به ساکن قبول نکند.
4- توانایی برقرار کردن ارتباط موثر: کودکان باید بلد باشند تا با دیگران روابط دوستانه برقرار کنند، سلام کنند و در جمع خجالت نکشند و از حضور در جمع دوری نکنند. برای پرورش این مهارت در کودک بازی با هم سن و سالان بسیار مفید است. از سن 3 سالگی تدبیری بیاندیشید تا کودکانتان ساعاتی از روز را به انتخاب خودشان در مهدکودک بگذرانند. به خصوص تک فرزندها.
در زمانی که کودک مشغول بازی بادوستانش است بدون مداخله در جریان بازی آنها از دور نظاره گر و مراقب آنان باشید.
5-آموزش نظم و مسئولیت پذیری: اگر میخواهید کودکانی داشته باشید که وابسته به شما نباشند و در زمان عدم حضور شما نیز بتوانند از عهده کارهای خود برآیند از سن 3 سالگی مسئولیت پذیری را به آنان آموزش دهید. به این شکل که هر امر شخصی را که تشخیص می دهید در توان کودک است برای انجام دادن کم کم به خود او بسپارید و برای انجام دادن آنها او را تشویق کنید. کودکان باید بتوانند تمام امور شخصی خود را خودشان انجام دهند و در سن 7 سالگی برای انجام این امور نیاز به کمک شما نداشته باشند. این کار را تدریجی و به صورت تک به تک انجام دهید تا به کودک فشار مضاعف وارد نکرده باشید. کودکان به تدریج باید به سمت استقلال حرکت کنند.
7-مهارت نه گفتن: از مهارت های اساسی و اولیه ای است که کودک باید بیاموزد تا از آسیب های اجتماعی و فردی در امان بماند. به کودکتان یاد دهید که به هرچیز که مطابق میل او نبود نه بگوید اما دلیل آن را برای شما توضیح دهد. از نه گفتن کودکانتان خشمگین نشوید و آن را حمل بر بی ادبی یا پررویی کودک ندانید. کودکان باید این مهارت ها را ابتدا در خانواده تمرین کنند و با تایید و پرورش آنها در بستر خانواده در جامعه به کار گیرند
8-مهارت های خود مراقبتی: مهارت های خودمراقبتی بخشی از اصول تربیت جنسی در کودکان است. کودک شما در سن سه سالگی باید اندام های خصوصی و غیر خصوصی خود را که شامل لب، سینه، باسن و اندام تناسلی می شود را همراه با نام های درستشان بشناسد و بداند که هیچ کس حق دیدن و لمس کردن بدن او را ندارد و در صورتی که این اتفاق افتاد باید به والدین اطلاع دهد. مراقب باشید که کودک را دچار ترس و وحشت نکنید و در قالب یک رابطه دوستان این مفاهیم را به او آموزش دهید. یادتان باشد که تربیت جنسی هر کودک با والد هم جنس خود است.
9- آموزش توالت رفتن: یکی از اساسی ترین مهارت ها در تربیت جنسی است که بعد از سن دو سالگی باید به کودک آموزش داده شود. توجه داشته باشید که آموزش توالت رفتن قبل از سن دو سالگی به دلیل عدم شکل گیری سیستم کنترل ادرار و مدفوع در مغز کودک را دچار اختلال وسواس در بزرگسالی می کند. این آموزش همراه با ملایمت و همکاری والدین به دور از هرگونه تنبیه باید باشد. نحوه نشستن صحیح در توالت و شستشوی خود در این مرحله صورت می گیرد. از سخت گیری زیاد برای شستشو و نجس و پاکی برای کودکان جدا خودداری نمایید.
10-مهارت همکاری و تعاون: با سپردن مسئولیت های کوچک در امور منزل به کودک این مهارت را در او پرورش دهید و همیشه برای انجام دادن آنها او را تشویق کنید و به او پاداش دهید. همراه با این کار عزت نفس کودک نیز رشد میباید.
دکتر مینا دادگستر
روانشناس و درمانگر خانواده
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد