جام‌جم از بحران بی آبی در استان کرمان گزارش می‌دهد

تابستانی سخت در انتظار کویر

کاهش چشمگیر بارش نزولات جوی و خشکسالی‌های چند ساله در استان پهناور و کویری کرمان، شرایط بی آبی در این استان را به بحران جدی تبدیل کرده، طوری که به گفته مسئولان استان اگر از هم اکنون برای تامین آب شرب مورد نیاز مردم چاره‌ای اندیشیده نشود، تابستان بسیار سختی در انتظار مردمان این خطه کویری خواهد بود.
کد خبر: ۱۱۴۱۹۸۸
تابستانی سخت در انتظار کویر

به گزارش خبرنگار جامجم از کرمان، حفر چاه‌های غیرمجاز، روش‌های سنتی آبیاری اراضی کشاورزی و خشکسالی‌های چند ساله باعث پایین رفتن سطح آب‌های زیرزمینی و منابع آبی استان کرمان شده است. بحرانی که باعث شده تامین آب شرب مورد نیاز مردم ساکن شهرها و روستاها بسختی صورت گیرد و زندگی عشایری که از نقطه‌ای به نقطه دیگر کوچ می‌کنند نیز به دلیل خشکسالی و از بین رفتن مراتع تحت تاثیر قرار گیرد. در چنین شرایطی اکنون با نزدیک شدن به فصل تابستان و گرمای هوا و به تبع آن افزایش مصرف آب، مسئولان ذی‌ربط نسبت به تامین نشدن آب آشامیدنی مورد نیاز مردم و وقوع فاجعه‌ای بزرگ هشدار می‌دهند.

قنوات در آستانه خشکیدگی

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان کرمان با اشاره به بحران جدی کم آبی در استان می‌گوید: امسال تابستان بسیار سختی را پیش رو داریم و از 625 حلقه چاه آب آشامیدنی 201 حلقه چاه با کمبود شدید آب مواجه است و تا خردادماه بیشتر دوام نمی‌آورند.

علی رشیدی با بیان این که اگر امسال فکری برای آب آشامیدنی نشود، فاجعه در استان کرمان رخ می‌دهد، می‌افزاید: در حالی در استان کرمان یک میلیون و 25هزار نفر جمعیت روستایی در 2530 روستا تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب روستایی هستند که 849 روستای استان کرمان با کمبود شدید آب مواجه هستند و 773 لیتر بر ثانیه کمبود آب دارند.

وی تصریح می‌کند: به دلیل این که خشک‌ترین سال آبی در 50 سال اخیر را داشته ایم کمیته سازگاری با کم آبی را در شرکت آب و فاضلاب روستایی تشکیل داده ایم تا برای رفع این مشکل اقدامات جدی صورت گیرد.

رشیدی با اشاره به این‌که حجم مخزن مورد نیاز شبکه آب روستایی استان کرمان مطابق استاندارد باید 259هزار مترمکعب باشد که اکنون 184هزار و 756 مترمکعب است و بیش از 74 هزار مترمکعب کمبود داریم می‌افزاید: پیش‌بینی می‌شود تمام چشمه ها، قنوات و آب‌های سطحی روستاهای استان کرمان در تابستان بکلی خشک شوند و برای رفع این مشکل بایدحداقل 53 قنات لایروبی و 56 حلقه چاه کف شکنی شود ؛همچنین تعداد 40 تانکر آبرسانی باید اجاره شود یا دستگاه‌های دیگر در اختیار ما قرار دهند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان کرمان می‌گوید: باید 350 تانکر ثابت خریداری و نصب و 18 حلقه چاه حفر و جابه جا شود که برای انجام این کارها 38 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

رشیدی این گلایه را هم می‌کند که سال گذشته از 175 میلیارد تومان اعتبارات استانی شرکت آب و فاضلاب روستایی، فقط دو میلیارد و 600 میلیون تومان نقدینگی داشتیم که با این مقدار نمی‌شود کاری انجام داد و بسیاری از مشکلاتی که اکنون داریم مربوط به کمبود نقدینگی سال گذشته است.

کاهش 70 درصد ی بارندگی

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای استان کرمان نیز با بیان این که متوسط بارندگی سالانه استان کرمان 129 میلی متر و متوسط کشور 242 میلی‌متر است، به جام‌جم می‌گوید: در سال آبی گذشته 173 میلی متر بارندگی در استان کرمان داشتیم و از مهر 96 تاکنون 49/5 میلی‌متر میزان بارندگی بوده که نشان دهنده کاهش 70 درصدی نسبت به سال آبی قبل است.

علی عرب‌پور با اشاره به این که شرایط اقلیمی استان کرمان باعث شده 97 درصد آب شرب این استان از آب‌های زیرزمینی و تنها 3 درصد آب شرب استان از آب غیرسطحی تامین شود، می‌افزاید: کل کشور در حالی در سال آبی جاری با 7/35 درصد کاهش بارندگی مواجه بود که استان کرمان 69 درصد کاهش بارندگی داشته است.

وی به شرایط سدهای استان هم اشاره کرده و با بیان این که در استان کرمان، چهار سد در حال بهره برداری داریم که 583 میلیون مترمکعب حجم آب آنهاست، می‌افزاید: ورودی سدهای استان کرمان در سال آبی گذشته یک میلیارد و 282 میلیون مترمکعب بود، اما در سال آبی جاری میزان ورودی آب سدها 111 میلیون مترمکعب بوده است.

به گفته وی، در روند اجرای طرح همیاران آب یک هزار و 539 حلقه چاه آب غیرمجاز در سراسر استان کرمان مسدود شدند و 828 3کنتور روی چاه‌های کشاورزی نصب شده است.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای استان کرمان طرح خاموشی موتور پمپ‌های چاه‌های آّب کشاورزی را که از سال 93 با تصویب شورای حفاظت آب استان و شهرستان‌ها در حال اجراست مثبت برشمرده و می‌افزاید: موتورپمپ‌های کشاورزی از سال 93 تاکنون در فصل زمستان به دلیل نیاز آّبی کمتر به مدت 30 الی 40 روز در بیشتر نقاط استان خاموش می‌شوند.

بحران شدید آبی در 9 شهر

معضل بحران کم آبی در استان کویری کرمان به حدی حاد شده است که طبق گفته معاون بهره‌برداری امور آب و فاضلاب شهری استان کرمان در صورت بی‌توجهی به مدیریت مصرف آب در تابستان امسال 9 شهر استان کرمان دچار بحران شدید آبی خواهند شد.

مجتبی ابراهیم‌نژاد با اشاره به این که نیاز آبی کرمان 4501 لیتر است، اما در حال حاضر 3397 لیتر می‌توانیم تامین کنیم و 1100 لیتر کمبود آبی در استان کرمان داریم، می‌گوید: در تابستان امسال 9 شهر استان کرمان دچار بحران شدید آبی خواهند شد که سعی داریم با مدیریت مصرف و تامین‌های اضطراری این مشکل را حل کنیم.

وی می‌افزاید: در حالی مجموع نیاز آبی استان کرمان 8140 لیتر است که بیشترین کمبود مربوط به شهر کرمان است. همچنین اکنون ظرفیت تولید آب در شهر کرمان 1993 لیتر است که در پیک مصرف به 2721 لیتر آب نیاز داریم که باعث شده 728 لیتر کمبود آب در پیک مصرف داشته باشیم.

وی با اشاره به این که پیگیری اجرای دو خط انتقال آب برای شهر کرمان از سال 95 در حال انجام است، تاکید می‌کند: هشت حلقه چاه در حال حفر و تجهیز داریم که امیدواریم بتوانیم با اضافه کردن آن به شهر کرمان، کمبود آب را تا حدودی جبران کنیم.

زندگی عشایر هم تهدید می‌شود

قائم مقام سازمان امور عشایر ایران هم با بیان این که بحران کم آبی و خشکسالی روی زندگی عشایر استان کرمان تاثیر منفی گذاشته است به جام‌جم می‌گوید: کرمان دومین استان عشایری کشور از لحاظ جمعیت محسوب می‌شود و 70 درصد جمعیت عشایری این استان به دلیل خشکسالی و کمبود مراتع در معرض خطر جدی قرار دارند .

شاهپور علایی‌مقدم می‌افزاید: جامعه عشایری در بخش خشکسالی بشدت آسیب پذیر است و عشایر مستقیم با اقلیم سر و کار دارد، لذا اگر در استان کرمان نگاه ویژه‌ای به بخش عشایری و مشکلات آنها نشود 70 درصد عشایر استان، شغل خود را از دست می‌دهند و معضلات اجتماعی و حاشیه‌نشینی بیشتر خواهد شد.

وی تصریح می‌کند: ما برنامه‌های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای مقابله با شرایط حاد پیش بینی کرده‌ایم و اگر مراقبت و پیشگیری نکنیم علاوه بر تبعات اجتماعی، کاهش 73 هزار تن گوشت قرمز، کاهش تولید محصولات زراعی و باغی، کاهش درآمد عشایر و‌... را در پی خواهیم داشت.

قائم‌مقام سازمان امور عشایر ایران با اشاره به این که سازمان امور عشایر به تنهایی نمی‌تواند همه مشکلات را حل کند، یادآور می‌شود در هیات وزیران 1600 میلیارد تومان برای کاهش اثرات و تبعات خشکسالی کشور مصوب شده است که از سازمان برنامه و بودجه استان کرمان می‌خواهیم سهم خود را از این بودجه به‌صورت جدی پیگیری کند.

حکمت قاسم خانی

جامجم کرمان

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها