سید حسن حسینی شاهرودی در گفت وگو با جام جم آنلاین در خصوص نوسات روزهای گذشته قیمت ارز و سکه و تنش این بازار گفت: با کاهش سود سپرده بانکی هیجانی کاذب در بین مردم بوجوده آمده تا برای کسب درآمد بیشتر پول خود را از بانک ها خارج و بسوی بازار ارز و سکه گسیل کنند که خود این مسئله یک رشد تورمی حباب گونه را موجب می شود.
وی تصریح کرد: از طرفی امروز ما درگیر یک جنگ اقتصادی تمام عیار هستیم و دشمنان ما در شبکه های اجتماعی به بی ثبات کردن بازار داخلی دامن می زنند. قطعا آنهایی که بدنبال تحریم ما هستند تلاش دارند اقتصاد کشور را ناکارآمد کنند یا حداقل بازار ایران را ناکارآمد جلوه دهند. بطوری که وقتی شما شبکه های ماهواره ای را نگاه می کنید دایما در مورد اوضاع متزلزل سیاسی اقتصادی کشورمان سخن پراکنی می کنند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خاطر نشان کرد: قطعا ناامن سازی فضای اقتصادی چه توسط داخل و خواه بدست عوامل خارجی هر انسانی را بر آن می دارد تا در پی یک راه حلی سعی کند ضمن حفظ سرمایه خود اندوخته اش را افزایش دهد. البته فراموش نکنیم در این بازار آشفته ارز و سکه هستند سود جویان و دلالانی که تلاطم قیمت را در بالاترین سطح به سمت تنش هدایت می کنند تا منفعت بیشتری حاصل کنند.
شاهرودی با تاکید بر اینکه متاسفانه در برخورد با سود جویان بازار ارز با ضعف دستگاه های نظارتی مواجه هستیم به دیگر علل نوسات این حوزه پرداخت و افزود: روزهای گذشته تحلیل بودجه 97 التهاباتی در کل نظام اقتصادی کشور بوجود آورد که بخش سکه و ارز یکی از توابع این التهاب بود. متاسفانه در این رابطه برخی از مسئولین دولتی و تعدادی از نمایندگان مجلس با طرح این موضوع که افزایش قیمت حامل های انرژی تورم زا خواهد بود از تحقق این رشد قیمت جلوگیری کردند اما به هر حال انتشار خبر بنزین 1500 تومانی در نهایت آثار سوء خود را در بازار می گذارد.
وی با نگاهی به دیگر عوامل بی ثبات سازی نرخ ارز و سکه، عنوان داشت: تمدید مشروط برجام توسط ترامپ علاوه بر ایجاد التهابات سیاسی (اینکه گفته می شود تا دو سه ماه دیگر آیا ترامپ در برجام می ماند و...) در اقتصاد کشور بویژه قیمت دلار هم تاثیر منفی می گذارد و گروهی در جامعه به این سمت میروند که منابع مالی خود را بسوی بازار ارز سرازیر کنند. لیکن از منظر غیر سیاسی باید گفت، مشکلات موسسات مالی اعتباری در چند ماه اخیر هم بی تاثیر نبوده و مردم بیشتر به بجای سپرده گذاری به سمت خرید ارز و سکه گرایش پیدا می کنند.
این نماینده مجلس در پاسخ به این سئوال که روند صعودی افزایش قیمت ها تا چه زمانی ادامه خواهد داشت، تصریح کرد: بازار کنونی یک بازار حبابی ست لذا به مردم توصیه می شود در این بازار سرمایه گذاری نکنند و قطعا بدانند با زیان مواجه خواهند شد و این دوره گرانی قیمت به زودی سپری می شود.
وی دامه داد: با جلساتی که با بانک مرکزی داشتیم به این آمار دست یافتیم که در 5 سال گذشته جمع رشد تورمی ما نزدیک به 70 درصد بوده، در حالی که سر جمع افزایش نرخ ارز ما بیش از 50 درصد نبوده است. لذا چنانچه اگر همین عدد را به سپرده های بانکی خود با سود 15 درصد اختصاص دهیم، به فرض ارایه سود بانکی 15 درصد در پنچ سال گذشته الان شاهد سود بانکی 85 درصدی در پرداخت به سپرده گذاران در این بازه زمانی بودیم. بنایراین با چنین معادله ای باید سود سپرده ما امروز بیش از نرخ ارز نزدیک به 4700 تومان در بازار فعلی محسوب شود. پس باید اذعان کرد؛ بازار آشفته ارز وسوسه انگیز است اما به هیچ وجه قابل اطمینان نیست.
وی در خصوص اینکه دولت و مجلس چه تدبیری برای جلوگیری از نوسات نرخ ارز و سکه باید بیندیشند، به جلسه روز گذشته رییس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد با نمایندگان مجلس اشاره کرد و ابراز داشت: مقرر شد یک کمیته رصد بازار تشکیل شود و این کمیته حفظ ارزش پول ملی را در برنامه خود قرار دهد. به دستگاه های نظارتی هم پیشنهاد داده ایم که با اغتشاشگران بازار ارز شدیدا برخورد کنند. از طرفی بانک مرکزی را مکلف کردیم بر حوزه های مجاز ارایه ارز نظارت بیشتری داشته باشد و با تزریق متناسب منابع به صرافی ها بطور رسمی ارز مردم را تامین کند.
شاهرودی ایجاد بازار بورس در خود بانک مرکزی را یکی دیگر از راه های کنترل قیمت ارز و سکه دانست و افزود: در چنین شرایطی افراد نیازمند به ارز می توانند به طور رسمی و شناسنامه دار ارز مورد نیاز خود را از مجاری قانونی تامین کنند. لذا گسیل مردم بسوی صرافی های مجاز و بورس بانک مرکزی موجب کند شدن اهرم دلالان و ثبات بازار خواهد شد.
وی در پایان و در پاسخ به این پرسش که تنش در بازار ارز و سکه تا چه بازه زمانی ادامه خواهد داشت، گفت: احساس ما این است وقتی کلیت بودجه 97 توسط مجلس به تصویب برسد خود این مساله فصل الخطاب بسیاری از متغیرهای اقتصادی کشور بوده و تدریجا آثار ضد تورمی آن( که عملا طبق مصوبات توسط مجلس اعلام شده) هم در بازار نمود پیدا می کند و هم اینکه اقدامات آتی بانک مرکزی این امیدواری را بوجود آورده تا انشالله در اواخر بهمن و اوایل اسفند شاهد کاهش سیر صعودی نرخ ارز و سکه باشیم.
محمدرضا شجاعیان / جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت