به گزارش جام جم آنلاین؛ در آستانه ارائه گزارش برجامی ترامپ به کنگره و اعلام موضع رسمی وی در خصوص پایبندی و یا عدم پایبندی به سند توافق هسته ای، تحلیل های فراوانی تاکنون از سوی کارشناسان و ناظران سیاسی صورت گرفته است. در نهایت ظرف چند ساعت آینده تصمیم جنجالی و شاید هم غافلگیر کننده کلید دار کاخ سفید از رسانه ها پخش می شود.
در همین رابطه «جعفر قامت استاد روابط بین الملل دانشگاه و کارشناس سیاست خارجی» به جام جم آنلاین گفت: در فرآیند تصمیم گیرهای سیاسی آن هم در این سطح و از طرف شخصی همچون ترامپ، متغییرهای فراوانی دخیل هستند و نمی توان به راحتی در بوته حدس و گمان قرار داد. اما آنچه از سلسله رویکردهای رییس جمهور آمریکا در خصوص برجام استنباط می شود، وی قطعا مواضع سختگیرانه تری در رابطه با توافق هسته ای اتخاذ خواهد کرد.
وی افزود: با توجه به اجماع بین المللی که در مورد حفظ برجام وجود دارد، این احتمال می رود سکاندار کاخ سفید در جهت لغو برجام گام بر ندارد اما با ورود به دیگر راه ها اعمال فشار بیشتری به سند مذکور وارد می آورد. چرا که اساسا ادعا دارد ایران روح برجام را نقض کرده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه پیش بینی می شود ترامپ با دستاویز قرار دادن موضع ادعایی نقض روح برجام از طرف ایران موضع خود را قالب بندی می کند، خاطر نشان کرد: ترامپ تاکنون با طرح چنین ادعایی توانسته موافقت برخی کشورهای اروپایی از جمله فرانسه را در قبال اتخاذ رویکرد ضد برجامی جلب کند. بنابراین تصور می شود ترامپ موضع رسمی و سختگیرانه دولت ایالات متحده علیه برجام را اعلام کند و برای مشروعیت بخشی به اقدام خود و نیز احراز ضمانت اجرایی آن ادامه کار را به کنگره محول سازد.
قامت در همین راستا تشدید فشار بر ایران را در چارچوب افزایش تحریم های تازه ارزیابی کرد و گفت: طبق اظهارت مسئولین کشور ایران حتما مواضع تندتری با هدف رویارویی با تصمیمات ترامپ اندیشیده اند. شایان ذکر است کار دولت در میان سخت تر از گذشته می شود و در عرصه داخلی برخی از مطالبات صنفی جامعه و قول هایی که برای رفع مشکلات دولت متعهد شده بود با چالش مواجه خواهد شد.
وی از دیدگاهی آکادمیک سناریوهای ایران برای مقابله با اقدامات ضد برجامی ترامپ را مورد بررسی قرار داد و تصریح کرد: سه متغییر پیش روی بحران های سیاسی وجود دارد. بحث تهدید، زمان و بحث غافلگیری، که در گام بعدی یک ضلع دیگر یعنی آستانه تحریک هم بدان افزون می گردد. با چنین دیدگاهی، اجرای موضع سختگیرانه تر ایران که ناگزیر از آن خواهد بود(به دلیل ادامه بد عهدی آمریکا در قبال برجام)، شرایط و تحولات جدیدی در آینده روابط بین المللی بازیگران منطقه ای(ایران) و فرامنطقه( آمریکا) بوجود می آورد.
این کارشناس سیاست خارجی خاطر نشان کرد: به نظر می رسد بد نیست در این میان تهران مسیرهای دیگری را هم نظیر بکارگیری دیپلماسی پنهان و یا به عبارتی لابی با سایر بازیگران عرصه سیاست بین الملل را در پیش گیرد تا از آن طریق سیاست های لجام گسیخته رییس جمهور آمریکا تعدیل شود تا طرفین به آستانه تحریک نزدیک نشوند.
وی در پاسخ به این سوال که در صورت عدم پایبندی آمریکا به برجام، دولت های اروپایی و مشخصا دیگر طرف های گروه 1+5 چه موضوعی در رابطه با حفظ برجام را از خود نشان می دهند، تاکید کرد: آنچه واضح است، پس از حصول توافق هسته ای ایران با جامعه جهانی، کشورهای اروپایی قراردادهای زیادی در حوزه های محتلف تجاری و اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران منعقد کردند. از این رو باید گفت، آنها در مورد برجام دنباله رو دولت آمریکا نخواهند بود و راه خود را در پیش می گیرند.
این استاد دانشگاه در استدلال باقی ماندن دول اروپایی و پایبندی آنها در برجام یادآور شد: دولت انگلیس پروژه های چندین میلیون یورویی را در حوزه انرژی های تجدید پذیر خورشیدی منعقد کرده است و هیچگاه حاضر نیست با یک موضع گیری سیاسی منافع دو جانبه اقتصادی خود را روی زمین قرار دهند. اما به نظر می رسد فرانسه در اعمال فشار بیشتر به ایران با ترامپ در خصوص برجام همسو تر باشد.
در پایان پیرامون رویکرد خصمانه دولت آمریکا در مورد سپاه پاسداران و احتمال اعمال تحریم موسم به قانون «کاتسا» ضد این ارگان ، گفت: با توجه به اظهارات خلاف واقع قبلی مقامات واشنگتن و نوع نگاه آنها به محور مقاومت و اینکه سپاه هم یکی از اضلاع اصلی مقاومت در منطقه است، به نظر می رسد کاخ سفید اعمال تحریم علیه سپاه را مرتکب شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت