در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از عصرایران، تومورهای مغزی می توانند خوش خیم (غیر سرطانی) یا بدخیم (سرطانی) باشند، اما در هر صورت خود تومور می تواند به روش های مختلف بر شرایط بیمار تاثیرگذار باشد. بنابر گزارش کلینیک مایو، علائم و نشانه های یک تومور مغزی بسیار متفاوت هستند و به اندازه، مکان قرارگیری و نرخ رشد تومور بستگی دارند.
برخی علائم بالقوه ناتوان کننده مرتبط با یک تومور مغزی وجود دارند و پزشک استفاده از بهترین روش درمانی، چه عمل جراحی، پرتو درمانی یا روشی دیگر را ارزیابی خواهد کرد. در ادامه با برخی از این علائم بیشتر آشنا می شویم.
سردرد
اگر فردی نیستید که به طور معمول از سردرد رنج می برد و ناگهان متوجه شده اید که به طور منظم با این مشکل سرو کار دارید، این می تواند دلایل مختلفی داشته است که از آن جمله می توان به تومور مغزی اشاره کرد. سردرد می تواند یکی از نشانه های اولیه شکل گیری تومور مغزی باشد.
این سردردهای خاص که با تومورهای مغزی مرتبط هستند واکنشی مشابه با سردردهای دیگر به استفاده از درمان های بدون نسخه مانند قرص های مسکن نشان نمی دهند. با این وجود، منابع پزشکی به این نکته اشاره دارند که مواجهه با سردرد نباید موجب هراس شما شود، زیرا بیشتر سردردها بی ارتباط با تومورهای مغزی هستند.
تشنج
تومورهای مغزی می توانند محرک تشنج باشند، که می تواند نخستین سرنخ از بروز اتفاقی غیر معمول را در مغز ارائه کند. تشنج ها به همراه برخی انواع خاص تومورهای مغزی مانند گلیوم های با رشد آهسته، مننژیوم (غشاهای مغز و نخاع را تحت تاثیر قرار می دهد)، و تومورهای مغزی متاستاتیک (سرطانی که از فسمت دیگری آغاز شده و به مغز گسترش می یابد) شایع هستند.
خصوصیات تشنج های مرتبط با تومور شامل آغاز ناگهانی مشکل، از دست رفتن عملکرد بدن، ایست تنفسی (برای 30 ثانیه یا بیشتر) که می تواند به آبی شدن رنگ پوست منجر شود، رویدادهای کوتاه کلی 2 یا سه دقیقه ای، و ضعف یا بی حسی پس از آن اشاره کرد.
افت شناختی
بروز مشکلاتی در توانایی مغز برای پردازش اطلاعات ممکن است یکی از نتایج شکل گیری تومور مغزی باشد. تومورهای سرطانی مغز می توانند یادآوری چیزهای مختلف، تمرکز بر وظیفه، یا برقراری ارتباط روشن را برای بیمار دشوار سازند.
انواع مختلفی از علائم مانند گیج شدن و ناتوانی در تفکر به صورت واضح ممکن است بروز کرده یا به تدریج خود را نشان دهند. این شرایط می تواند هشدار اولیه برای مراجعه به پزشک و بررسی دقیقتر و ریشه یابی مشکل در نظر گرفته شود.
دشواری در حفظ تعادل و هماهنگی
برخی نشانه های شکل گیری یک تومور مغزی به صورت جسمانی خود را نشان می دهند، که می توانند به واسطه خود تومور یا روش های درمانی پدیدار شوند. از آنجایی که مغز و نخاع بخشی از سیستم عصبی محسوب می شوند، بیماران مبتلا به سرطان مغز می توانند طیف گسترده ای از عوارض جانبی ناخواسته را تجربه کنند.
جدا از افت شناختی که پیشتر به آن اشاره شد، بیماران مبتلا به تومور مغزی ممکن است در راه رفتن و حفظ تعادل خود دچار مشکل شوند و همچنین امکان تجربه سرگیجه وجود دارد. مشکلات در هماهنگی، به عنوان مثال در انجام کار ساده ای مانند بستن بند کفش، ممکن است از نشانه های یک تومور مغزی باشند.
تغییرات شخصیتی
اعضای خانواده یا مراقبان افراد مبتلا به تومور مغزی ممکن است متوجه تغییر در رفتار آنها شوند. تغییرات شخصیتی در یک بیمار می تواند فشار مضاعفی را به وی وارد کند. از آنجایی که لوب پیشانی مغز مرکز فرماندهی برای شخصیت محسوب می شود، و تومورهای که در این ناحیه قرار دارند اثری شدیدتر در پی خواهند داشت.
تومورهایی که در نواحی دیگر مغز شکل می گیرند می توانند موجب عدم تعادل هورمونی و ناراحتی شدید در بیماران شوند، به ویژه اگر توانایی آنها در صحبت کردن تحت تاثیر قرار بگیرد. بیمار مبتلا به تومور مغزی که توانایی خود در صحبت کردن را از دست داده است ممکن است قصد داشته باشد به همسر، فرزند یا نوه خود بگوید که چقدر او را دوست دارد، اما ناتوانی در این کار برای وی آزاردهنده خواهد بود.
از دست دادن شنوایی
در شرایطی که توانایی صحبت کردن می تواند تحت تاثیر یک تومور مغزی قرار بگیرد، قدرت شنوایی انسان نیز می تواند تحت تاثیر آن قرار بگیرد. در شرایطی که گوش ها نقش مهمی در شنوایی دارند، اما این مغز است که در نهایت صدا را پردازش می کند. این به معنای آن است که گوش و ساختار داخلی آن می توانند شرایط خوبی داشته باشند، اما مسیرها و گیرنده های موجود در مغز این گونه نباشند.
یک نوع از تومور که می تواند قدرت شنوایی را تحت تاثیر قرار دهد به نام نوروم آکوستیک شناخته می شود، که ممکن است یک یا هر دو گوش را تحت تاثیر قرار دهد. آزمایش ها در این زمینه از دست دادن شنوایی در فرکانس های بالا و همچنین تشخیص ضعیف واژه ها را نشان داده اند. تومورها می توانند یک منطقه کوچکتر، جایی که سیستم های رله شنوایی قرار دارند را تحت تاثیر قرار دهند یا اثرات جمعی مانند ایجاد فشار یا حتی حرکت مغز را با توجه به اندازه خود شکل دهند.
ضعف در یک سمت بدن
ضعف در یک سمت بدن که دست و پای آن سمت را تحت تاثیر قرار می دهد، یکی دیگر از نشانه های تومور مغزی است. همچنین، ممکن است در تشخیص این که کدام سمت بدن شما چپ یا راست است، گیج شوید، که همگی با یک تومور در لوب پیشانی یا آهیانه ای مغز پیوند خورده اند.
یکی دیگر از نشانه های این نوع از تومور درک تغییر یافته از لمس یا فشار است. این شرایط می تواند توانایی فرد در احساس درد یا دماهای مختلف را تحت تاثیر قرار دهد.
تغییرات بینایی
تومور مغزی که در نزدیکی عصب بینایی قرار دارد می تواند به تاری دید یا دوبینی منجر شود و برخی انواع دیگر تومور می توانند حرکات غیر طبیعی چشم را در پی داشته باشند.
بیمار مبتلا به تومور مغزی ممکن است با شکل گیری نقاط کور، از دست دادن دید محیطی، یا نابینایی ناگهانی مواجه شود که می تواند نشان دهنده فشار وارده از تومور روی مغز باشد. در صورت مواجهه با نابینایی ناگهانی دریافت کمک پزشکی فوری بسیار مهم است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت