چالش اشتغال معتادان بهبود یافته در مازندران

با این‌که مازندران طبق آمار 15هزار معتاد بهبود‌یافته دارد، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد مختصر بودجه اختصاص یافته برای اشتغال و بازگشت آنان به آغوش جامعه به هدر می‌رود.
کد خبر: ۱۰۵۰۱۴۰
چالش اشتغال معتادان بهبود یافته در مازندران

به گزارش جام‌جم، پس از ترک اعتیاد، یکی از الزامات جلوگیری از اعتیاد مجدد فرد بهبود یافته و بازگشت وی به آغوش جامعه، آموزش و ایجاد شغل برای وی است.

با این حال بررسی‌ها در استان مازندران نشان می‌دهد باوجود اختصاص بودجه‌ای برای ایجاد اشتغال معتادان بهبود یافته که 15درصد کل اعتبار بهزیستی استان مازندران را شامل می‌شود، این بودجه در مسیر درست خود هزینه نشده و به هدر می‌رود.

به گفته برخی فعالان مراکز ترک اعتیاد، این بودجه به‌جای صرف در راه ایجاد مهارت و کسب و کار به‌صورت وام و در برخی اوقات با سندسازی توسط مشمولان دریافت شده و صرف حل مشکلات مالی روزمره آنان می‌شود. به عبارت بهتر تنها خاصیتی که از این وام‌ها نصیب نمی‌شود، ایجاد اشتغال است.

بی‌نظارتی بر وام‌های 10 میلیون تومانی

مدیر یکی از مراکز اقامتی درمان اعتیاد مازندران نیز که خود از معتادان بهبود یافته است و بیش از 9 سال از پاکی‌اش می‌گذرد، از عملکرد دولت در حمایت از معتادان بهبود‌یافته انتقاد می‌کند و به جام‌جم می‌گوید: معتادان بهبود یافته در مازندران با چالش جدی یافتن شغل و فقر معیشتی مواجه‌اند و این امر احتمال بازگشت آنان به اعتیاد را افزایش داده و بیم کم اثر شدن برنامه‌های مبارزه بااعتیاد از این رهگذر می‌رود؛ چون از یک‌سو، ترک و از سوی دیگر معتاد تولید می‌شود.

رضا شکاری که دانش‌آموخته روان‌شناسی بالینی و محقق و پژوهشگر آسیب‌شناسی پیشگیری از اعتیاد نیز است، می‌افزاید: از زمان به تصویر کشیده شدن گورخواب‌ها در تهران و به منظور ساماندهی معتادان کارتن‌خواب در کشور شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر طرح بیمه سلامت معتادان را مصوب و مقرر کرد تمامی مراکز درمانی ترک اعتیاد، بیماران خود را به شرکت‌های بیمه‌ای و مراکز درمانی طرف قرارداد معرفی کنند که متاسفانه به‌دلیل فراهم نبودن زیرساخت‌های بیمه‌ای و درمانی این طرح تاکنون قابلیت اجرایی شدن نیافته است.

وی ضمن اشاره به مشکلات اقتصادی و فقر معیشتی خانواده‌های معتادان خواستار توجه بیشتر دولت و خیرین به این بخش شد و اظهار کرد: بهزیستی مازندران با اعطای تسهیلات تا سقف ده میلیون تومان به معتادانی که از طریق کمپ‌ها معرفی می‌شوند سعی در ایجاد اشتغال و منابع درآمدی پایدار برای خانواده‌های ایشان دارد اما در این پروسه هیچ نظارتی وجود ندارد و معتادان بهبود یافته با ارائه مدارک صوری تنها در پی به‌دست آوردن مبلغی هستند تا بخشی از مشکلات مالی خود را رفع کنند نه آن‌که در فکر راه‌اندازی کار و کاسبی مطمئنی باشند.

شکاری پذیرفته نشدن معتادان بهبود‌یافته از سوی جامعه را مهم‌ترین عامل لغزش و بازگشت به مصرف مواد مخدر دانست و تصریح کرد: آنچه که مسلم است توانمندسازی معتادان از طریق آموزش، ارتقای اعتماد به نفس و کسب مهارت‌های لازم در کارگاه‌های آموزشی امری حیاتی است که این مقوله نیز خود مستلزم صرف هزینه‌های بالاست. وی یادآور شد: چرا در اساسنامه دستگاه‌های اجرایی و ادارات کل استان برای جذب نیروی انسانی هیچ سهمیه‌ای برای معتادان بهبود یافته دیده نشده است؟ و چرا سرمایه‌گذاران بخش خصوصی، انجمن‌های خیریه و موسسات کارآفرینی و... در به کارگیری نیروهای خود به این گروه اعتماد نمی‌کنند؟

15هزار معتاد بهبود یافته در مازندران

در همین حال، جانشین شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر مازندران در این خصوص به جام‌جم گفت: در حال حاضر بیش از 53هزار نفر تحت پوشش مراکز درمانی اقامتی و 15 هزار نفر معتاد بهبود یافته عضو انجمن معتادان گمنام مازندران هستند که بازگشت به محیط امن خانواده و جامعه، اشتغال و رفع مشکلات معیشتی آنها از اولین نیازهای این قشر آسیب دیده پس از طی دوره درمان است.

محمد حسین‌زاده با بیان این که ما نیازمند کمک دولت برای کمک به بهبود وضعیت معتادان بهبود یافته هستیم، افزود: مطمئنا اگر همکاری و فعالیت سمن‌ها و تشکل‌های مردم نهاد نبود ما به هیچ یک از اهداف خود در استان دست نمی‌یافتیم.

وی دراین باره از بسته شدن تمام کمپ‌های ترک اعتیاد غیر مجاز در مازندران خبر داد و تصریح کرد: تا سال 92 بیش از 44 کمپ غیر مجاز در مازندران وجود داشت که با نظارت و پیگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر و دادگستری استان جلوی فعالیت آنها گرفته شد و در حال حاضر بیش از 500 مرکز متادون درمانی در استان وجود دارد که به روش جایگزینی متادون به جای مواد مخدر اما به صورت محدود و برنامه‌ریزی شده، همراه با مشاوره‌های روانشناختی بیماران را تحت درمان قرار می‌دهند.

حسین زاده خاطرنشان کرد: درکمپ‌های غیرمجاز چیزی به‌عنوان بازپروری و بازگشت معتاد به جامعه وجود ندارد و فقط هدف، ترک اعتیاد به هر قیمت و ابزار ممکن است اما گسترش مراکز مجاز، شانس بازگشت معتاد بهبود یافته به جامعه را بیشتر می‌کند.

اول آموزش بعد پرداخت وام

از سوی دیگر، مدیرکل بهزیستی مازندران در این رابطه به جام‌جم می‌گوید: بیش از 15 درصد اعتبارات اشتغالزایی بهزیستی استان به بهبود یافتگان اعتیاد اختصاص می‌یابد.

سعید آرام تسهیلات پرداختی به این افراد را 120 میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: تاکنون به هریک از معتادان در حال بهبود تا سقف 150 میلیون ریال تسهیلات کم بهره پرداخت شده است.

وی همچنین از تخصیص 200 میلیون ریال اعتبار برای پرداخت تسهیلات اشتغالزایی به معتادان بهبود یافته در سال جاری خبر داد و تصریح کرد: پیش‌بینی ما برای امسال پرداخت 45 میلیارد ریال تسهیلات کم بهره است.

آرام ضمن اشاره به همکاری اداره کل فنی و حرفه‌ای استان برای آموزش افراد بهبود یافته گفت: با آموزش بیش از 1500 نفر از معتادان بهبود یافته زمینه برای دریافت تسهیلات و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید فراهم شده است؛ به عبارتی اول آموزش و بعد پرداخت وام را مد نظر قرارداده‌ایم.

این مقام مسئول از فعالیت 67 مرکز درمان اقامتی اعتیاد و دو مرکز مختص بانوان معتاد دارای مجوز در مازندران خبر داد و افزود: در سال گذشته بیش از 12 هزار و 700 نفر در این مراکز تحت درمان و آموزش قرار گرفتند. وی همچنین یادآور شد: هفت مرکز کاهش آسیب‌های اعتیاد و دو مرکز سرپایی درمان اعتیاد شبانه هم در استان وجود دارد که با استقرار و توزیع بسته‌های آموزشی و بهداشتی در میان افرادی که امکان درمان برای آنها وجود ندارد سعی در کاهش آسیب‌های اجتماعی و پیامدهای ناشی از اعتیاد داریم.

مهتاب مظفری‌سوادکوهی

جام‌جم مازندران

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها