همواره در گوشه و کنار جهان میتوان از غارنوردان بیباک و ماجراجویی که در حال عبور از دالانهای زیرزمینی تاریک و وحشتناک هستند سراغ گرفت.
یکی از غارنوردانی که در پی ناشناختههاست و به گفته خودش در اثر خواندن کتاب «سفر به اعماق زمین» اثر ژولورن به سمتوسوی غارنوردی و کشف دنیاهای جدید در زیرزمین علاقهمند شده است اکبر خندقی است.
اکبر خندقی، غارنورد تبریزی است که از 12 سالگی برای نخستینبار کوهنوردی را با فتح قله «عایلاخلی» با ارتفاع 2886 متر آغاز کرده است و پس از آن دریچههای جدیدی را با غارنوردی به روی خود گشوده است.
چرا غارنوردی؟
زمانی که در کلاس پنجم ابتدایی درس میخواندم کتاب «سفر به اعماق زمین» اثر ژولورن را میخواندم پس از آن آرزو داشتم به اعماق زمین سفر کنم و پس از آن تصمیم گرفتم تا فنون غارنوردی را یاد گرفته و به اعماق زمین نفوذ کنم. درواقع زیباییها و هیجانات داخل غار باعث شد تا رشته غارنوردی را انتخاب نمایم.
غارنوردی کشف یک دنیای جدید است؛ چقدر به این موضوع ایمان دارید؟
صددرصد به این موضوع ایمان دارم و با صراحت میتوانم بگویم دنیای زیرزمین یک دنیای دیگر است و پر از زیباییها و منظرههایی بینظیر که زبان از توصیف آن عاجز میماند و بجز غارنوردان فرد دیگری تا حالا آن را ندیده است. مکانی رویایی دارای قندیلهای بسیار زیبا، تالارهای وسیع، دریاچههای کوچک که انسان از دیدن آنها روزبهروز مشتاقتر میشود تا به اعماق زمین سفر نماید.
غارهایی که تاکنون پیمایش کردهاید؟
بیشتر غارهای استان آذربایجان شرقی ازجمله غار هامپوئیل در مراغه، غار آغبلاغ در هشترود، دوگیجان در مرند، اکتشافات غار امین در هشترود، قالایچی در بوکان، دوکچی در بوکان کتلهخور در زنجان و قلعه کردی در آبگرم قزوین رفتهام.
آیا غار پراو، اورست جهان است؟
بله واقعا غار پراو، اورست غارهای جهان است. به دلیل وجود چاههای عمیق و خطرناک، دهلیزهای تنگ و سینهخیزرو و خرچنگروها و حوضچههای پر از آب و پرتگاههای متعدد و سرمای زیر صفر درجه موجب شده است که مخوفترین غار ایران و اورست غارهای جهان باشد.
جاذبه غار پراو نسبت به غارهای دیگر چیست؟
هیجان بیشتر، مخوف بودن، سختی و عمق غار که 756 متر عمق دارد و هوای زیر صفر درجه.
تفاوت تجهیزات غارنوردی در مقایسه با سایر رشتههای ورزشی؟
بدون کامل کردن ست غارنوردی چه از نظر تجهیزات فنی و چه پوشاک نمیتوان غارنوردی کرد و نمیتوان در غار از تجهیزات سایر رشتهها استفاده کرد. در صورت استفاده از وسایل غیرمرتبط غارنورد دچار مشکل شده و احتمال این که جانش را به خطر بیندازد وجود دارد.
عظمت خداوند در بالای کوه بیشتر است یا در قعر زمین؟
همه آفرینش جلوه زیبای جلال و جمال الهی هستند. در همه حال با خلوص نیت میتوان به خدا نزدیک شد و عظمت خداوند در همه جا مشهود است، ولی انسان با دیدن زیباییهای اعماق زمین و در دل تاریکی مطلق که در بیرون از زمین بههیچوجه دیده نشده و حتی ذرهای نور وجود ندارد بیشتر به عظمت پروردگار پی میبرد.
آرامش در تاریکی و سکوت غار
در جامعه مدرن انسان امروزی تشنه آرامش است، انسان بهگونهای در میان انواع آلودگیهای صوتی و تصویری قرار دارد که لحظهای آرامش ندارد . نگاه کردن به جلوههای زیبای خداوند دل انسان را غرق در آرامش و سکون میکند. برخی آرامش را در کنار ساحل دریا، برخی آرامش را در بالای کوه و برخی از انسانها نیز آرامش را در گوش فرادادن به موسیقی مییابند.
در کنار اینها، سکوت و آرامشی که در عمق چند کیلومتری زمین وجود دارد در هیچکجا وجود ندارد. این آرامش و سکوت را در هیچ کجا نمیتوان یافت. این احساس بهقدری زیباست که زبان از توصیف آن عاجز است. سکوت مطلقی که در اعماق زمین وجود دارد با چکیدن قطرههای آب از قندیلهای داخل غار چنان آرامشی به انسان دست میدهد که توصیفناپذیر است.
معصومه درخشان - روزنامه نگار
ضمیمه چمدان جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت