این مستند نمایشی ساعت 14 و 30 دقیقه هر روز روی آنتن شبکه 2 می‌رود

روایت زندگی چهل عارف الهی

زندگی بزرگان حوزه عرفان و دین از جمله مواردی است که می‌تواند دستمایه ساخت قالب‌های مختلف آثار تصویری قرار گیرد.
کد خبر: ۱۰۳۷۷۷۸
روایت زندگی چهل عارف الهی
زوایای پنهان سیره و مسلک این بزرگان هنوز جای زیادی برای پرداخت دارد و می‌توان در ترکیب قالب مستند و نمایشی، مخاطبان را به تماشای زندگی‌ این افراد نشاند. عالمانی که عمرشان را صرف تفکر و عرفان و معنویت کرده‌اند و زندگی‌‌شان قطعا می‌تواند نکات پنهان زیادی را برای آموزش به تماشاچیان داشته باشد. شبکه دو سیما این روزها به مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک رمضان مجموعه مستند متفاوتی را روانه آنتن کرده؛ «چهل کیمیا» روایتی از زندگی 40 عالم عارف است و هر روز ساعت 14 و 30 دقیقه از این شبکه روی آنتن می‌رود.

روایت از 40 زندگی عارفانه

چهل کیمیا به لحاظ سبک و ساختار ادامه‌ای است بر دو مجموعه پیشین و موفق «حدیث سرو» و «ستارگان محراب» که هر دوی این مجموعه‌ها با نگاهی به زندگی عارفان و عالمان حوزه دین در سال‌های گذشته روانه آنتن شدند و مجموعه‌هایی موفق هم به شمار می‌روند. حالا چهل کیمیا هم به نوعی همان مسیر را دنبال می‌کند و با ترکیبی بینابین از داستان و مستند زندگی این عالمان را به تصویر می‌کشد. محمد کریمی دونا و حجت عیدی دو تهیه‌کننده این مجموعه هستند.

عیدی که علاوه بر تهیه، نویسندگی و کارگردانی چهل کیمیا را عهده‌دار است درخصوص چگونگی ساخت این مجموعه به جام‌جم می‌گوید: این مجموعه همان‌طور که از اسمش مشخص است، به زندگی چهل فقیه و عارف می‌پردازد و اینها افرادی هستند که هر کدام در دوره خودشان نامدار و برجسته بودند. ما مجموعه را در 40 قسمت 30 دقیقه‌ای تهیه کردیم و کاری از گروه دانش و اقتصاد شبکه دو سیماست که 30 قسمت از آن در ماه مبارک رمضان و باقی‌اش به صورت هفتگی در طول سال روانه آنتن خواهد شد.

این تهیه‌کننده در خصوص تصمیم برای پخش رمضانی این مجموعه می‌گوید: ما مجموعه ستارگان محراب را در ایام ماه رمضان روانه آنتن کردیم و بنا شد که این مجموعه هم به تبعیت از آن پخش شود. البته کار تولید و ضبط قسمت‌های چهل کیمیا همچنان ادامه دارد و درصدد هستیم که قسمت‌های باقی‌مانده را هر چه زودتر فیلمبرداری کنیم.

عیدی توضیح می‌دهد: انتخاب اسم و تعداد قسمت‌های چهل کیمیا هم بر اساس تصمیمی خاص بود و بر اساس عدد 40 انتخاب شده است که به لحاظ عرفانی و مذهبی عددی خاص محسوب می‌شود. هر کدام از این چهل کیمیای ما افرادی خاص بوده‌اند و ما در طول بازه شش ماهه تحقیق و تفحصمان به واقع به این نتیجه رسیدیم که لقبی جز کیمیا به روی این افراد نمی‌توان گذاشت. امیدمان این است که این مجموعه مستند با استقبال خوبی هم از جانب مخاطبان مواجه شود و شاهد بازپخش‌هایش از شبکه‌های مختلف باشیم.

به دنبال عارفان مغفول مانده

این تهیه‌کننده در خصوص معیارها و ملاک‌های دخیل در انتخاب این افراد و منابعی که برای اطلاع از زندگی‌هایشان مورد رجوع تیم سازندگان برنامه قرار گرفته است، اضافه می‌کند: در وهله اول به سراغ کسانی رفتیم که تاکنون در مورد زندگی‌هایشان هیچ کاری انجام نشده بود و در برنامه‌های دیگر، خیلی دستمایه روایت قرار نگرفته بودند. در مجموعه‌های قبلی ستارگان محراب و حدیث سرو بیشتر به سراغ علمای حوزه‌هایی چون اصول و فقه رفته و علمای حوزه عرفان به نوعی دچار غفلت واقع شده بودند. ما شخصیت‌هایمان را بر این اساس انتخاب کردیم و به سراغ افراد شناخته شده و علمای نامدار رفتیم. سپس در طول دوران شش ماهه تحقیق و تفحصمان کتاب‌های این افراد را خواندیم، زندگینامه‌هایشان را مورد بررسی قرار دادیم و قسمت‌هایی از احوالاتشان را که فکر می‌کردیم برای بینندگان می‌تواند بیشتر جالب توجه باشد، برگزیدیم. یعنی تحقیق و تفحص به صورت کامل، هم به روی شخصیت‌ خود این افراد و هم زندگی‌هایشان صورت گرفت.

عیدی تعدادی از این علما و عارفان مورد بررسی قرار گرفته در چهل کیمیا را این‌طور نام می‌برد: آیت‌الله العظمی بروجردی، آیت‌الله جواد ملکی تبریزی، آیت‌الله انصاری همدانی، آیت‌الله کشمیری، آیت‌الله میرزا هاشم آملی لاریجانی و آیت‌الله هاشم حداد.

تلاش برای حداکثر شباهت

شکی نیست که تولید آثار نمایشی بویژه در حوزه تاریخ معاصر با دشواری‌هایی هم همراه است و اوج دقت گروه سازندگان را طلب می‌کند تا کار چه به لحاظ موضوع و محتوا و چه ظواهری چون لباس و گریم و فضاسازی‌ها بتواند آن دوران را برای مخاطبان تداعی کند.

عیدی در خصوص این دشواری‌ها معتقد است: در خصوص گریم و چهره‌پردازی با توجه به این‌که این افراد در دوران معاصر و کنونی زندگی می‌کردند، ما از تصاویر حاضر آنها استفاده کردیم، با خانواده‌هایشان به گفت‌وگو نشستیم و باتوجه به خاطراتی که دیگران دارند، پیش رفتیم. تلاشمان این بود که بتوانیم حداکثر شباهت را در کار رعایت کنیم و امیدمان این است که بتوانیم موفق باشیم چرا که تمام تلاشمان را به‌کار گرفتیم.

زهرا غفاری

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها