سرپرست مرکز ملی مطالعات راهبردی آب و کشاورزی در پاسخ به جام جم آنلاین:

خودکفایی در هیچ محصولی روی میز دولت نیست

سرپرست مرکز ملی مطالعات راهبردی آب و کشاورزی گفت: خودکفایی برای هیچ محصولی حتی گندم بدون توجه به مقوله توسعه پایدار و بهره وری آب منطقی نیست.
کد خبر: ۱۰۲۲۰۹۱
خودکفایی در هیچ محصولی روی میز دولت نیست

به گزارش خبرنگار جام جم آنلاین، محمدحسین شریعتمدار، سرپرست مرکز ملی مطالعات راهبردی آب و کشاورزی در پاسخ به سوال خبرنگار جام جم آنلاین در این رابطه که آیا اصرار بر خودکفایی در برخی محصولات کشاورزی از جمله گندم با توجه به بحران آبی منطقی است، گفت: در حال حاضر خودکفایی در تولید هیچ محصولی حتی گندم بر روی میز دولت نیست.

وی افزود: در سال 1368 بهره وری آب 300 گرم گندم به ازای هر متر مکعب آب بود که در سال 1377 این میزان به 530 گرم به ازای هر متر کعب آب رسید که بعد از آن سه سالی دچار تنش آبی و خشکسالی شدیم و در سال های 83 و 84 در تولید گندم خودکفا شدیم و تولید گندم 630 گرم به ازای هر متر مکعب آب رسید ،اما با نوساناتی در سال 91 و 92 به ازای هر متر مکعب آب تولید گندم به 400 گرم رسید.

شریعتمدار افزود: در سال زراعی 94 و 95 که سال خودکفایی گندم است تولید گندم 750 گرم به ازای هر متر مکعب آب رسید که در واقع نسبت به سال 68 این مقدار دو برابر شده است که البته اگر بتوانیم آن را با توسعه پایدار حفظ کنیم ارزشمند است.

سرپرست مرکز ملی مطالعات راهبردی آب و کشاورزی افزود: اگر خودکفایی در راستای بهره وری آب حاصل شود ارزشمند است و لی اگر بخواهیم به هر قیمت خودکفا شویم این وضعیت پایدار نخواهد بود.

شریعتمدار با اشاره به برگزاری همایش بین المللی آب مجازی در محل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران افزود: کشورها و مناطق مختلف جهان امروز با بحران محیط زیست و منابع آبی درگیرند و یا در معرض تهدید آن قرار دارند.

به گفته این مقام مسئول، امروز ایران به دلایلی همچون افزایش جمعیت، افزایش تقاضای مواد غذایی، سوء مدیریت منابع آب و محیط زیست و تغییرات اقلیمی به این بحران دچار شده است.
وی با بیان اینکه مایوس نیستیم، اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی آب های زیرزمینی، اجرای طرح های آبخیزداری، بازچرخانی آب، استفاده از آب مجازی و ... را از جمله راهکارهای مقابله با بحران آب در ایران عنوان کرد.
شریعتمدار خاطرنشان کرد: به آبی که در مراحل مختلف تولید یک کالا استفاده می شود، آب مجازی یا غیرمستقیم می گویند و برای تجارت آب مجازی باید کالاها و محصولات کشاورزی را تولید کنیم که آب کمتری نیاز داشته و در مقابل کالاهایی وارد کنیم که برای تولید، به آب بیشتری نیاز دارند.
در ادامه عباس کشاورز معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی افزود: مسائلی نظیر امنیت غذایی، اشتغال، جابجایی جمعیت، به خطر افتادن استقلال ملی و ... در موضوع آب مجازی مطرح است که کشورها با حساسیت آنها و تاثیراتشان را پیگیری می کنند.
به گفته وی، در آب مجازی کشور وارد یک رقابت تکنولوژیک می شود و تغییر اقلیم به عنوان مفهومی دیگر مرتبط با آن می تواند کاهش یا افزایش مزیت اقتصادی محصولات کشاورزی را به دنبال داشته باشد.
کشاورز یادآوری کرد: تاکنون و در سطح جهانی تفاهم برای پایبندی به اصول آب مجازی وجود نداشته است و در نخستین و مهمترین گام باید در سطح ملی نسبت به آن اطلاعات لازم را ارائه کنیم.
وی گفت: عمده تمرکز این همایش بین المللی بر بحث و گفت وگو درخصوص نظریه آب مجازی بین اندیشمندان، نظریه پردازان، متخصصان و مدیران است تا با شناسایی ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی آن بتوان نقشه راه مناسبی در راستای پایداری محیط زیست و جریان مستمر بهبود اقتصادی ایجاد کرد.
عضو کمیته اجرایی همایش بین المللی آب مجازی یادآوری کرد: اگرچه در سطح بین المللی و حتی منطقه ای تاکنون تفاهم رسمی برای استفاده از این رویکرد ایجاد نشده، اما بسیاری کشورها در حد ملی به آن پرداخته اند.
نخستین همایش بین المللی آب مجازی نهم و دهم اردیبهشت ماه با مشارکت وزارت نیرو، وزارت امور خارجه، وزارت جهاد کشاورزی و اتاق بازرگانی ایران و همکاری اعضای هیات علمی دانشگاه های مختلف کشور به میزبانی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار می شود.

سیما رادمنش - خبرنگار جام جم آنلاین

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها