هامون، بختگان و پریشان فرقی نمیکند. این روزها بیشتر تالابهای کشور شرایط نامناسبی دارند؛ شرایطی که زندگی را به کام بومیان این مناطق تلخ و آنها را وادار به کوچ کرده است، زیرا با از بین رفتن تالابها، ساکنان این مناطق امکان کشاورزی، ماهیگیری و دامداری را از دست دادهاند.
براساس تعریف کنوانسیون رامسر، اگر تا عمق شش متری دریاچه، آبگیر و سواحل کشور را تالاب تعریف کنیم، میتوان گفت حدود یکهزار تالاب در کشور وجود دارد، اما نباید انتظار داشت تحت تاثیر این تعداد تالاب، شرایط ساکنان مناطق تالابی کشور ایدهآل باشد، چراکه نبود مدیریت مناسب منابع آب، سبب شده حدود 80 درصد این تالابها شرایط نامناسبی داشته باشند.
غفلت مرگبار
آوارگی بومیان مناطق تالابی، همه داستان تلخی نیست که مرگ تالابها را رقم زده است، چراکه باید در انتظار حوادث ناگوارتری بود؛ حوادثی که فقط تالابها امکان ایستادگی در برابرشان را دارند. به همین خاطر، امسال کنوانسیون رامسر برای روز جهانی تالابها ـ که پنجشنبه (دوم فوریه) در تمام کشورها برگزار میشود ـ شعار قابل توجهی انتخاب کرده و مضمون شعار این است که تالابها کاهشدهنده اثرات بلایای طبیعی هستند؛ نکتهای که در کشورهای در حال توسعه مانند ایران به آن توجه نمیشود، زیرا بومیان مناطق و برخی مدیران معمولا به تالابها بیشتر از جنبه معیشتی و ارزشهای محلی نگاه میکنند، یعنی نگاه کلان در این میان وجود ندارد.
یکی از دلایل این غفلت آن است که کشورهای در حال توسعه با مشکلات روزمره مانند فقر و توسعه نیافتگی دست و پنجه نرم میکنند. بنابراین در تلاشند از منابع تالابی بیشتر برای تامین معیشت خود استفاده کنند. در واقع برای آنها تامین خورد و خوراک خود یا علوفه دامهایشان در اولویت است.
گنج تالاب
تالابها را باید گنجهایی دانست که تخریبشان اقتصاد کشور را با مشکل روبهرو میکند، چراکه براساس مطالعات انجام شده سالانه تالابها دستکم حدود 9/4 میلیارد دلار ارزش خدماتی برای کشور ایجاد میکنند. براساس مطالعاتی که از سوی بانک جهانی در سال 2002 انجام شده، خسارت زیادی به خاطر تخریب تالابها به کشورمان تحمیل شده است، طبق نتایج این پژوهش، خسارتهای ناشی از تخریب تالابها حدود 350 میلیون دلار برآورد شده است. این در حالی است که برخی کارشناسان تاکید دارند، ارزش اکولوژیک تالابها 10 برابر جنگل و 200 برابر زمینهای زراعی است. برای نمونه میتوان به تالاب شادگان اشاره کرد که وقتی شرایطش مناسب بود، معیشت بیش از 5000 خانواده وابسته به آن بود. افزون بر این باید یادآور شد، زمانی که تالاب هامون شرایط مناسبی داشت، بیش از 70 هزار خانواده، معیشتشان به این سفره پربرکت وابسته بود یا میتوان از این گفت که زمانی که هورالعظیم شرایط مناسبی داشت، حدود 12 هزار خانواده از ماهیگیری در این تالاب روزگار میگذراندند.
گزارش دیگری از بانک جهانی نشان میدهد، کشورمان هر سال حدود 8000 میلیارد تومان را به دلیل خسارتهای زیستمحیطی از دست میدهد. آن طور که در این گزارش آمده، بیشترین خسارت که حدود 2550 میلیارد تومان برآورد شده، در بخش آب به کشور تحمیل میشود و پس از آن تخریب جنگل، اراضی کشاورزی، مراتع و تالابها قرار دارد که حدود 2260 میلیارد تومان به کشور خسارت میزند.
یک مرگ و هزاران بلا
تالابها ارزش محلی، منطقهای و جهانی دارند و نباید فراموش کرد آنچه در اکوسیستم جایگاه بسیار مهمتری به آنها میبخشد، این است که تالابها کاهشدهنده بلاهای طبیعی بسیار خطرناک هستند.
مسعود باقرزاده کریمی، معاون امور تالابهای دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان حفاظت محیطزیست درباره این توانایی تالابها به جامجم میگوید: مرگ تالابها رابطه مستقیمی با گرمایش زمین دارد.
گرمایش کره زمین بر اثر متصاعد شدن دیاکسیدکربن است. در این میان، نوعی تالاب (پیت لند) که در کشورمان به عنوان چمنزار مرطوب شناخته میشود، وجود دارد که نقش چشمگیری در تثبیت کربن دارد.
آن طور که باقرزاده کریمی میگوید، در کشورمان تاکنون دستکم ده پیت لند با وسعت 163 هزار هکتار به مجامع جهانی معرفی شده است.
آنچه باید به آن توجه کرد، این است که مساحت تمام پیت لندها حدود 3 درصد خشکیهای کره زمین را شامل میشود، اما این مناطق یکسوم کربن کره زمین را تثبیت میکنند.
اگر پیت لندها نابود شود، کربن بیشتری به هوا متصاعد میشود. متاسفانه 20 درصد گرمایش زمین ناشی از فعالیت انسان و به خاطر تخریب پیت لندهاست. بنابراین حفظ پیت لندها میتواند مانع گرمایش زمین شود.
در کشورمان پیتلندهای سرد سیری و گرمسیری وجود دارد. برای نمونه میتوان به عنوان پیت لند سردسیری به بخشهایی از تالاب گندمان در چهارمحال و بختیاری یا تالاب هشیلان در کرمانشاه اشاره کرد.
هورالعظیم و شادگان نیز از پیت لندهای گرمسیری کشورمان هستند.
تالاب علیه سیلاب
در کنار کاهش گرمایش زمین میتوان از کنترل خشکسالی و سیلاب نیز به عنوان نقشهای دیگر تالابها یاد کرد، زیرا خشکسالی و سیلاب دو روی یک سکه هستند. اگر در منطقهای سیلاب گلآلود جاری شود، به احتمال زیاد سال بعد در آن منطقه خشکسالی خواهد شد.
تالابها با ذخیره کردن آب از تخریب مناطق پایین دست جلوگیری میکنند. برای نمونه تالاب انزلی مانند کمربندی بندر انزلی را محصور کرده و آب 11 رودخانهای که وارد این تالاب میشود، به کمک این تالاب به تدریج به دریا میریزد، اما اگر این تالاب از بین برود، طغیان رودخانهها به تهدیدی جدی برای ساکنان منطقه بدل میشود.
علاوه براین باید توجه داشت که خشک شدن تالابها سبب میشود آبهای جاری بدرستی به سفرههای زیرزمینی تزریق نشود و به این شکل دراثر بارندگیهای کوچک سیلاب ایجاد میشود.
آسایش در کنار تالاب
مرگ تالابها تهدیدهای جدی زیادی برای انسان در پی دارد. ریزگردها و از بین رفتن آسایش اقلیمی دو خطر جدی هستند که میتوان به آنها نیز اشاره کرد، زیرا براساس مطالعات انجام شده، بیش از 80 درصد ریزگردهای خاورمیانه ناشی از تالابهای خشک شده منطقه و بویژه بینالنهرین است.
معاون امور تالابهای دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست درباره نقش تالابها در آسایش اقلیمی توضیح میدهد: آسایش اقلیمی، محدوده اقلیمی است که بشر به لحاظ گرما و رطوبت در آن آسایش دارد.
تالابها به طولانی شدن اقلیم آسایش مناطق منجر میشوند. برای نمونه تا پیش از بحرانی شدن شرایط دریاچه گفته میشد ارومیه آب و هوای خوبی دارد، زیرا دریاچه دما و رطوبت نسبی را مناسب میکرد.
اما وقتی در منطقهای تالاب خشک میشود، فاصله دمایی شب و روز بیشتر میشود. بنابراین مدت اقلیم آسایش آن منطقه کاهش مییابد.
مراسم روز جهانی تالاب
در کشورمان نیز قرار است به مناسبت روز جهانی تالابها مراسم مختلفی برگزار شود. ابوالفضل آبشت، مدیر طرح حفاظت از تالابهای ایران به جامجم میگوید: 14 بهمن (دوم فوریه) به مناسبت روز جهانی تالابها در خوزستان کنفرانسی برگزار میشود که در آن مدیران ارشد محیط زیست و نمایندگان مجلس و سفیران برخی کشورها شرکت میکنند.
او توضیح میدهد، در این مراسم قرار است سه نفر به عنوان قهرمان تالاب معرفی شوند و
علاوه بر آن سه محیطبان نیز که در حفظ تالابهای کشور تلاش کردهاند، به عنوان محیطبان تالابی معرفی خواهند شد. در استانهای تالابی نیز قرار است مراسم ویژهای به کمک سازمانهای مردم نهاد برگزار شود تا شهروندان هر چه بیشتر با اهمیت حفظ تالابها آشنا شوند.
مراسم روز جهانی تالابها دوم فوریه برگزار میشود. تاریخچه برگزاری این مراسم به سال 1971 و تصویب کنوانسیون تالابها در شهر رامسر بازمیگردد.
تالاب تشنه توجه ویژه
تالابهای کشور حال و روز مناسبی ندارند. یکی پس از دیگری خشک میشوند و خاطرات بومیان منطقه از آنها تنها چیزی است که باقی میماند.
گفتن از حقآبه تالابها یا این که باید به آنها توجه بیشتری کرد، تا زمانی که به مرحله اجرا نرسد گرهی از کار تالاب و بومیان مناطق تالابی باز نمیکند.
ابوالفضل آبشت، مدیر طرح حفاظت از تالابهای ایران درباره تلاشهای انجام شده برای حفظ تالابها میگوید: برنامههای اجرا شده برای حفظ تالابها دستکم سبب شده، تصمیمگیران بزرگ کشور نیز به شرایط تالابها بپردازند. برای نمونه در سخنرانیهای رئیسجمهور به این مهم پرداخته میشود.
آن طور که او میگوید، این روزها تمام سطوح جامعه نسبت به اهمیت تالابها آگاهند و در برخی استانها به کمک بومیان منطقه، تالابها احیا شدهاند.
عوامل زیادی در تخریب تالابهای کشور نقش دارند که باید برای رفع آنها چارهای اندیشید. قسمتی از این اتفاق به دلیل نبود قوانین و مقررات بازدارنده رقم میخورد.
برای نمونه میتوان به اجرای طرحهایی اشاره کرد که بدون گزارش ارزیابی زیستمحیطی عملی میشوند و حقآبه تالابها را تحت تاثیر قرار میدهند. البته نمیتوان از نقش مدیریت اجرایی نامناسب و منابع اکوسیستم نیز غافل شد.
در کنار این عوامل باید از مشکلات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نیز نوشت که تحت تاثیر آنها جوامع محلی برای تامین نیازهای اولیه خود دست به تخریب تالابها میزنند.
مهدی آیینی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد