به گزارش جام جم آنلاین به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، متن این بیانیه مشترک که عصر چهارشنبه منتشر شد، به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای حسن روحانی، رئیس جمهور محترم اسلامی ایران در تاریخ اول دی ماه 1395 برابر با 21 دسامبر 2016 بنابه دعوت جناب آقای سرژ سرکیسیان رئیس جمهورمحترم جمهوری ارمنستان ، در راس هیاتی بلند پایه، از ارمنستان دیدار کردند.
جناب آقای حسن روحانی، رئیس جمهور اسلامی ایران طی این سفر با جناب آقای سرژ سرکیسیان، رئیس جمهور و مقامات عالی رتبه ارمنستان دیدار و گفتگو کرد. رئیس جمهور اسلامی ایران با جناب آقای کارن کاراپتیان نخست وزیر ارمنستان نیز ملاقات نمود.
طی این گفتگوها که در فضایی گرم و صمیمی صورت گرفت، روسای جمهور دو کشور در مورد علاقه طرفین درخصوص روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و همچنین مسایل منطقه ای و بین المللی گفتگو و تبادل نظر کردند. طرفین سفر رئیس جمهور روحانی به ارمنستان را تحرکی مهم در راستای گسترش روابط دو کشور ارزیابی نمودند.
روسای جمهور دو کشور جناب آقای حسن روحانی و جناب آقای سرژ سرکیسیان با ابراز خرسندی از سطح بالای مناسبات که بر پایه دوستی تاریخی دو ملت استوار است، مجددا اراده قاطع خود را برای ارتقای هرچه بیشتر روابط دوجانبه اعلام نمودند.
روسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان ، با تاکید براهمیت فعالیت کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور و همچنین توافقاتی که در دسامبر سال 2015 در جمهوری ارمنستان و متعاقب آن در 4 الی 5 دسامبر 2016( مطابق با 14 الی 15 آذرماه 1395 ) درتهران و درچارچوب کمیسیون مذکور صورت گرفته است، بر ضرورت اجرای کلیه توافقات حاصله در این کمیسیون و پیگیری دیگر توافقات موجود تاکید کردند.
روسای جمهور دو کشور اسناد همکاری امضاء شده فیمابین با هدف تحقق همکاری های دوجانبه در زمینه های افزایش مبادلات بازرگانی و توسعه زیر ساخت ها، همکاری در عرصه های انرژی، حمل و نقل، مخابرات و ارتباطات، صنایع و همچنین دیگر زمینه های اقتصادی و ارتقای آن به سطحی بالاتر را مهم ارزیابی نمودند.
روسای جمهور دو کشور، جناب آقای حسن روحانی و جناب آقای سرژ سرکیسیان همچنین همکاری های پارلمانی میان دو کشور را مهم دانسته و از آن به عنوان یکی از عوامل توسعه روابط بین ارمنستان و ایران یاد و ابراز اطمینان کردند که همکاری بین قانون گزاران دو کشور در آینده نیز روند رو به توسعه را پیموده و تحرک مثبتی در مناسبات حسن همجواری دو کشور ایجاد خواهد کرد.
روسای جمهور دو کشور با ابراز رضایت مندی از روابط رو به گسترش مابین استان های دو کشور، خواستار ایجاد تحرک در توسعه هرچه بیشتر این روند گردیدند.
طرفین همچنین توسعه و گسترش ظرفیت های حمل و نقل مشترک دو کشور ارمنستان و ایران را ضروری دانستند. در همین ارتباط روسای جمهور دو کشور بر لزوم بهره گیری از راههای مواصلاتی بین المللی و ترانزیتی که در چارچوب کریدور شمال جنوب خلیج فارس را از طریق مسیر ایران و ارمنستان به دریای سیاه وصل می کند، تاکید نمودند.
روسای جمهور دو کشور براهمیت اجرای طرح های اقتصادی، حمل و نقل، علمی و فناوری، انساندوستانه و سایر طرح های مشترک از طرف جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان تاکید کردند.
دو رئیس جمهور براهمیت گسترش همکاری های دوجانبه و چند جانبه در عرصه انرژی بویژه برق و بهره برداری از خط سوم انتقال برق و افزایش حجم همکاری های گازی به ارمنستان تاکید نمودند.
طرفین برضرورت به نتیجه رسیدن مذاکرات همکاری جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اوراسیا و نقش مثبت آن در گسترش تجارت منطقه ای و حمایت ارمنستان از این روند تاکید نمودند.
روسای جمهور دو کشور با اشاره به توافقنامه لغو روادید میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان تاثیرات آن را در تشویق و گسترش صنعت جهانگردی و همچنین فعالیت ها و روابط رو به گسترش فعالان اقتصادی دو کشور مثبت ارزیابی کردند.
روسای جمهور دو کشور استقرار صلحی پایدار، ثبات و امنیت در منطقه و استحکام هرچه بیشتر آن در آینده را غیرقابل اجتناب دانسته و برای تحقق این مهم بر تلاش برای حل و فصل مسالمت آمیز مناقشات منطقه ای تاکید داشته و افزایش همکاری های جامع منطقه ای را بسیار مهم دانستند.
روسای جمهور دو کشور با اشاره به مناقشه قره باغ بر لزوم حل و فصل مسالمت آمیز آن برپایه موازین و حقوق بین الملل و همچنین درچارچوب منشور سازمان ملل تاکید کردند.
روسای جمهور دو کشور همچنین خاطر نشان کردند که توافقات حاصله در مذاکرات هسته ای ایران که نتایجی مثبت به همراه داشت، شرایط مساعدی برای امنیت منطقه ای و بین المللی و توسعه پایدار فراهم خواهد کرد.
روسای جمهور دو کشور بر لزوم ادامه مشورت های مشترک پیرامون مسایل منطقه ای و بین المللی در جهت استقرار صلح و ثبات تاکید نمودند.
طرفین همچینن ممنوعیت بکارگیری و گسترش سلاح های کشتار جمعی را یکی از مسایل مهم دانسته و بر تعهد خود مبنی بر محترم شمردن پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای تاکید کردند.
روسای جمهور دو کشور برلزوم برقراری هرچه سریعتر صلح و ثبات و پیشگیری از وقوع مشکلات انسانی و آوارگی بیشتر در سوریه را مورد تاکید قرار دادند.
روسای جمهور دو کشور همچنین با گفتگو در مورد تروریسم بین الملل و جنایات سازمان یافته، برای مبارزه دو جانبه و یا چند جانبه علیه چنین تهدیدهایی اعلام آمادگی کردند.
روسای دو کشور بر لزوم مبارزه با خشونت و افراط گرایی از طریق گفتگوی تمدن ها به مثابه عاملی در جهت استقرار صلح در جهان و منطقه تاکید نمودند و دوستی و همزیستی مسالمت آمیز مردم ارمنستان مسیحی و ایران اسلامی که بر پایه احترام عمیق و بردباری نسبت به دین و فرهنگ یکدیگر استوار می باشد را تجلی این پدیده دانستند.
طی این سفر جناب آقای روحانی، رئیس جمهور اسلامی ایران از جناب آقای سرژ سرکیسیان رئیس جمهور ارمنستان برای دیدار رسمی از جمهوری اسلامی ایران دعوت بعمل آورد که رئیس جمهور ارمنستان ضمن تشکر، این دعوت را پذیرفت. تاریخ دیدار فوق از طریق مجاری دیپلماتیک تنظیم خواهد شد.
ضمن دیدار رسمی جناب آقای روحانی، رئیس جمهور اسلامی ایران از جمهوری ارمنستان و پیرو گفتگوها و مذاکرات انجام شده اسناد ذیل به امضای طرفین رسید.
- موافقت نامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری ارمنستان در مورد استفاده مشترک از دروازه مرزی نوردوز- مغری
- یادداشت تفاهم همکاری میان وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران و وزارت وضعیت های اضطراری جمهوری ارمنستان در زمینه شرایط اضطراری
- یادداشت تفاهم همکاری های جهانگردی میان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جمهوری اسلامی ایران و وزارت توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری جمهوری ارمنستان
- یادداشت تفاهم همکاری های بین موزه ای میان موزه ملی ایران و موزه تاریخ ارمنستان
- یادداشت تفاهم همکاری بین وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران و وزارت ورزش و امور جوانان جمهوری ارمنستان در زمینه ورزش
این بیانیه در تاریخ 21 دسامبر 2016 مطابق با اول دی ماه سال 1395 در شهر ایروان ارمنستان به زبان های فارسی و ارمنی انتشار یافت.
نشست مشترک هیات های عالی رتبه ایران و ارمنستان
حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی روز چهارشنبه و در نشست مشترک هیات های عالی رتبه ایران و ارمنستان در ایروان، دو کشور را دارای حوزه تمدنی بزرگ و مشترک و همراه با روابطی دوستانه و با سابقه طولانی عنوان کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا روابط و همکاری های خود را با ارمنستان در زمینه های گوناگون از جمله انرژی، ترانزیت، همکاری های فرهنگی، علمی و تحقیقاتی گسترش دهد.
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: ایران و ارمنستان می توانند با همکاری یکدیگر در زمینه راه آهن، خط ریلی ایران را از خلیج فارس به دریای سیاه متصل کنند و در راستای کریدور شمال – جنوب همکاری های مثبت ترانزیتی با هم و به نفع کل منطقه داشته باشند.
دکتر روحانی همچنین برتوسعه روابط دو کشور در بخش انرژی، از جمله افزایش صادرات گاز از ایران به ارمنستان و احداث خط سوم انتقال برق بین دو کشور تاکید کرد.
رییس جمهوری با تاکید بر لزوم گسترش روابط اقتصادی و تجاری ایران و ارمنستان، گفت: برای توسعه مناسبات اقتصادی از جمله در زمینه همکاری های فنی- مهندسی باید در راستای تسهیل در روابط بانکی دو کشور تلاش کنیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه منطقه آزاد ارس در مرز ایران و ارمنستان می تواند زمینه مناسبی برای توسعه همکاری های فی مابین باشد بر ضرورت تلاش در راستای حفاظت از شرایط زیست محیطی این منطقه تاکید کرد.
رییس جمهوری با اشاره به اینکه بخش خصوصی و سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی ایران و ارمنستان با استفاده از فرصت ها و توانمندی های بالای موجود در دو کشور می توانند همکاری های و فعالیت های مشترکی با هم داشته باشند، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران به دنبال توسعه روابط و مناسبات با کشورهای عضو اوراسیا با هدفگیری تجارت آزاد است.
دکتر روحانی با تاکید بر توسعه روابط و همکاری های ایران و ارمنستان در عرصه های مختلف بین المللی به موضوع قره باغ اشاره کرد و گفت: علاقه مندیم ارمنستان و جمهوری آذربایجان در این زمینه به عنوان دو کشور دوست و همسایه ایران با حسن نیت در قالب برد- برد و از طریق مذاکره برای رسیدن به راه حلی منصفانه، ثبات آفرین و مفید برای مردم دو کشور تلاش کنند.
رییس جمهوری تروریسم را مشکلی بزرگ برای منطقه دانست و بر همکاری ایران و ارمنستان در راستای ریشه کنی این ویروس خطرناک در منطقه تاکید کرد.
سرژ سرکیسیان رییس جمهوری ارمنستان نیز در این نشست با اشاره به اینکه امروز شرایط مناسب و خوبی برای توسعه همه جانبه مناسبات تهران-ایروان فراهم است، گفت: هیچ مانعی در مسیر ارتقا سطح روابط و همکاری های دو کشور وجود ندارد و مصمم هستیم مناسبات تجاری، اقتصادی و فرهنگی موجود را بیش از پیش فعال کنیم.
رییس جمهوری ارمنستان توسعه همکاری ها در زمینه توسعه تجارت و ایجاد مسیرترانزیتی بین دوکشور، ادامه داد : ارمنستان علاقه مند به گسترش همه جانبه مناسبات در زمینه های گوناگون از جمله انرژی، آب، حمل و نقل و توسعه همکاری ها با ایران است و در زمینه مبادلات بانکی آماده همکاری هستیم.
سرکیسیان با تاکید بر ضرورت ادامه و گسترش همکاری های سازنده ایران و ارمنستان در سطوح مختلف منطقه ای و بین المللی افزود: امروز ایران در راستای افزایش ثبات در منطقه بویژه در سوریه و عراق نقش خود را به خوبی ایفا می کند و توسعه همکاری دو کشور، از جمله در زمینه مبارزه با تروریسم و نا امنی، خواسته ملت های ایران وارمنستان است.
اختتامیه همایش تجاری ایران و ارمنستان
حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی رییس جمهوری عصر چهارشنبه به وقت محلی در اختتامیه همایش تجاری ایران و ارمنستان با اشاره به اینکه ایران و ارمنستان باید بتوانند از ظرفیت های متقابل به نفع دو ملت و منطقه استفاده و بهره برداری کنند، گفت: اینکه کارآفرینان ایران و ارمنستان با یکدیگر و ظرفیت های تجاری و اقتصادی دو کشور آشنا شوند، بسیار حائز اهمیت است.
رییس جمهوری با بیان اینکه سرمایه بزرگ ما علاقه دیرینه دو ملت و تمدن واحد دو کشور است، خاطرنشان کرد: ارامنه ایرانی یک پل ارتباطی قوی میان دو کشور هستند که باید به خوبی از این فرصت در راستای تعمیق و تحکیم روابط بهره برداری کنیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه مسئولان ایران و ارمنستان باید شرایط را برای توسعه همکاری ها و روابط فراهم و موانع موجود را برطرف کنند، تصریح کرد: امروز این اراده قوی بین مسوولین دو کشور وجود دارد و زمانی که دولتمردان مصمم باشند، مشکلات و موانع به راحتی برطرف خواهد شد.
رییس جمهوری لغو روادید میان ایران و ارمنستان را قدم مهمی برای گسترش گردشگری و روابط علمی، دانشگاهی و فرهنگی دو کشور برشمرد و با اشاره به اینکه مهم است که دو کشور همسایه از ظرفیتها به نفع یکدیگر و کل منطقه بهرهبرداری کنند، گفت: ما باید از ظرفیت های موجود در راستای منافع دو ملت بهره برداری کنیم.
دکتر روحانی با اشاره به تلاش مسئولان برای توسعه صادرات گاز ایران به ارمنستان و توسعه روابط بانکی دو کشور، افزود: روابط بانکی دو کشور باید کاملاً برقرار شود چرا که بدون توسعه مناسبات بانکی روند روابط تجاری و اقتصادی دو کشور پرشتاب نخواهد بود.
رییس جمهوری با اشاره به ضرورت تسهیل در تبادلات مالی و اعتباری و خدمات گمرکی برای تجار و بخش خصوصی، افزود: استفاده و بهره گیری از منطقه آزادارس، می تواند روابط دو کشور را تسهیل کند.
دکتر روحانی با اشاره به جایگاه خوب جغرافیایی ایران و ارمنستان، اظهار داشت: دو کشور می توانند به یک دالان ترانزیتی میان شمال- جنوب تبدیل شوند.
رییس جمهوری ادامه داد: اتصال دریای سیاه به خلیج فارس موجب تحول بزرگ در روابط اقتصادی و تجاری دو کشور و منطقه خواهد شد.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه هیچ مانعی در مسیر توسعه مناسبات و همکاری های ایران و ارمنستان نمی بینیم، گفت: امنیت موجود در دو کشور پایه ای خوب برای گسترش روابط اقتصادی خواهد بود.
رییس جمهوری با بیان اینکه در خصوص تجارت ترجیحی هم بین دو کشور و هم ایران و اتحادیه اورآسیا باید قدمهای بزرگی برداریم، خاطرنشان کرد: بی تردید در آینده شاهد روابط مثبت دو ملت در زمینه های مختلف اقتصادی، علمی و فناوری دو ملت و دو کشور خواهیم بود.
رییس جمهوری ارمنستان نیز در این همایش با بیان اینکه سطح تضمین به تجار ایران را افزایش میدهیم، از علاقه مندی کشورش به پیوند دریای سیاه و خلیج فارس از طریق ایران و ارمنستان سخن گفت و اظهارداشت :امیدوارم سریع به امضای توافقنامه تجارت آزاد برسیم.
سرژ سرکیسیان همچنین تصریح کرد که کشورش خواهان برقراری پرواز مستقیم میان تهران – ایروان است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت