دکتر مجید حاجی فرجی، رییس سابق انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور و عضو انجمن تغذیه ایران در گفت و گو با جام جم آنلاین بیان کرد : روغن پالم یا نخل نوعی روغن گیاهی است که از مغز میوه نخل روغنی استخراج میشود.بهکارگیری روغن نخل بهعنوان سوخت گیاهی از چند سال اخیر، موجب افزایش تقاضای جهانی و در نتیجه افزایش قیمت آن هم شدهاست. کشور مالزی بزرگترین تولیدکننده روغن نخل در دنیا است.
وی افزود :روغن پالم از لحاظ سلامتی و تغذیه به دلیل اینکه دارای اسید چرب بالا اشباع شده است برای سلامتی به ویژه آنهایی که مستعد بیماری های غیر واگیر دار ، قلب و عروق و چربی خون هستند مسلما مناسب نیست.در طی سالیان گذشته در مورد بحث پالم و واردات و مصرف آن در بعضی از صنایع غذایی نگرانی هایی وجود داشت و صحبت های زیادی در این رابطه صورت گرفت و در آخر تصمیماتی را هم اخذ کردند .
روعن پالم به عنوان روغنی که مقاوم به حرارت است بهترین روغن برای سرخ کردنی است یعنی روغن سرخ کردنی با توجه به ویژگی هایی که باید داشته باشد بویژه مقاوم به حرارت بودن از بین روغن های موجود پالم بهترین نوع روغن است لذا تمام دنیا از این روغن استفاده می کنند. موضوع کلی این است که آیا مصرف روغن سرخ کردنی درست است یا خیر؟
این متخصص تغذیه در پاسخ به این سوال بیان کرد: از دید متخصصان تغذیه مسلما پاسخ به این سوال خیر است و توصیه می شود مصرف روغن را به حداقل ممکن برسانیم چرا که هر گرمی که روغن مصرف می کنیم 9 کیلو کالری به ما انرژی وارد می شود یعنی با 10گرم مصرف روغن 90کیلو کیلو کالری به بدن انرژی می رسد شایان ذکر است که از بین مقدار انرژی که از روغن و چربی ها دریافت می کنیم بهتر است زیر 10درصد از روغن های غیر اشباع ، روغن های غیر اشباع مغزها و دانه های روغن های مختلفی که سالم است استفاده شود مانند : زیتون ، سویا ، آفتاب گردان و ذرت .
حاجی فرجی اظهار کرد : مزیت پالم در مقابل روغن های سرخ کردنی است اما مضراتش در خصوص اسید های چرب است و بیمارهای قلبی و عروقی را تشدید می کند در کل مصرف روغن پالم به دلیل دارا بودن اسید چرب اشباع بالا موجب افزایش چربی خون و کلسترول و در نهایت گرفتگی و انسداد عروق میشود لذا این افراد در مصرف این نوع روغن باید محتاط باشند .
در حدود 3سال پیش واردات روغن پالم زیاد بود و به وفور در صنعت تهیه روغن ، محصولات غذایی (قنادی ، شکلات سازی و بستنی سازی ) و محصولات که دارای چربی هستند استفاده می شد این مصرف بی رویه از پالم باعث شد سازمان غذا و دارو تصمیم بگیرند که محصولاتی که مجوز گرفته بودند که از روغن پالم استفاده کنند ، محدود شوند و از نوع روغن های پالم مناسب در خصوص محصولاتی که می خواهند استفاده و بهره برداری کنند . در راستای این تصمیم سازمان غذا و دارو
،روغن پالم سهمیه بندی شد و در سال اول به 500 درصد و سال بعد 300 درصد واردات اولیه رسید و کنترل شد.
رییس سابق انستیتو تحقیقات تغذیه متذکر شد : در برخی از محصولان غذایی استفاده از پالم ضروری است اما درست و به میزان مناسب استفاده کردن از آن است که برای ما حائز اهمیت است .برای مثال در صنعت بستنی و شکلات سازی الزام در مصرف پالم وجود دارد چرا که اگر استفاده نشود روکش بستنی و کیک و شکلات به راحتی از هم جدا می شود.
مسئله ای که قابل ذکر است و جز باورهای اشتباه در رابطه با پالم است این است که روغن پالم مثل گریس در تولید صنعتی است و سمیت دارد و نباید به هیچ وجه استفاد شود این مسئله به هیچ عنوان علمی نیست و جاهایی هم گفته می شود که دارای اسید چرب ترانس بالا است در صورتی که پالم فاقد اسید چرب ترانس است لذا بعضی از تبلیغات اغواگرایانه در رابطه با بعضی از روغن ها و محصولات غذایی در رسانه ها که این محصول فاقد پالم است و از هرگونه پالم و ترانس مبراست ، این تبلیغات به هیچ عنوان صحت ندارند چرا که اصلا پالم اسید چرب ترانس ندارد .
وی در پایان بیان کرد : در خصوص روغن های سرخ کردنی نیز تبلیغاتی منتشر شده است که فاقد اسید چرب و ترانس و پالم است ، مردم باید از این باور غلط بیرون بیایند و برخی از مسائل نادرست در خصوص پالم را باور نکنند . توصیه ما متخصصان تغذیه در رابطه با مصرف پالم این است که این روغن را به جا و به اندازه استفاده کنید .
بیتا نوروزی - خبرنگار جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت