این نظر برخی کارشناسان است، اما در این شرایط دیروز آییننامه اجرایی آمادگی مقابله با پدیده گرد و غبار در هیات دولت تصویب و برای اجرا به دستگاههای مختلف ابلاغ شد.
با این حال برخی کارشناسان معتقدند آنچه گره از کار گرد و غبار باز میکند داشتن برنامهای بلندمدت و اختصاص اعتباری مناسب است؛ چراکه با گذشت حدود چهار ماه از سال 95هنوز اعتبار مقابله با گرد و غبار به دستگاهها ابلاغ نشده است.
گرد و غبار در کشورمان حریف ندارد، روزی نیست که صدای کمک خواستن و گلایه از شرایط نامناسب مردمی که درگیر این پدیده شدهاند در دنیای حقیقی و مجازی نپیچد.
آنها انتظار دارند مسئولان هرچه زودتر برنامههای کوتاه و بلندمدت را برای حل مسائلشان اجرا کنند، اما به نظر میرسد این مشکل لابهلای مشکلات دیگر دولت بهفراموشی سپرده شده و در اولویت برنامههای آنها قرار ندارد.
ابلاغ یک آییننامه
دیروز آییننامه اجرایی آمادگی مقابله با پدیده گرد و غبار در 19 ماده به دستگاههای مسئول در این حوزه ابلاغ شد.
به این شکل ستاد مقابله با پدیده گرد و غبار به مسئولیت رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و با عضویت معاونان وزارتخانههای جهاد کشاورزی، نیرو، نفت، راه و شهرسازی، بهداشت، امور خارجه، آموزش و پرورش، صنعت، معدن و تجارت، علوم، تحقیقات و فناوری، کشور، دفاع و نماینده سازمانهایی مانند صدا و سیما، مدیریت و برنامهریزی، حفاظت محیط زیست و معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور تشکیل شود.
براساس برخی از بندهای این آییننامه به این شکل وزارت بهداشت مکلف به برنامهریزی برای تجهیز مراکز درمانیاش شد تا در استانهایی که شهروندان از پدیده گرد و غبار رنج میبرند خدمات بهتری ارائه کند. افزون بر این وزارت نیرو موظف شد با توجه به وضعیت بارش در هر سال، حقابه تالابهای جنوب و غرب کشور و نیاز آبی طرحهای مقابله با منشأ گرد و غبار را تامین کند. شهرداریهای شهرهای واقع در مناطق تحت تاثیر پدیده گرد و غبار کشور نیز موظف شدند برای اجرای طرح کمربند فضای سبز اقدام کنند.
جای خالی برنامهریزی مدون
کارشناسان اعتقاد دارند با توجه به شرایط کشورهای همسایه نمیتوان طرح موفقیتآمیزی برای کنترل ریزگردهایی که منبع خارجی دارند ارائه کرد، اما بهنظر میرسد برای مدیریت منابع داخلی ریزگردها بتوان با برنامهریزی مناسب راهکاری در پیش گرفت. علیمحمد طهماسبی، رئیس گروه مطالعات و دبیر کمیته فنی دفتر امور بیابان، سازمان جنگلها درباره علت مدیریت نشدن مساله ریزگردهایی که منبع داخلی دارد، تصریح میکند: نبود برنامهریزی مدون و تخصیص نیافتن اعتبار مناسب از دلایل اصلی است.
آن طور که او توضیح میدهد، ابعاد پدیده ریزگردها در کشورمان بسیار گستردهتر از آن است که بتوان از طریق آییننامه آن را حل و فصل کرد، چراکه راهکارها برای مهار گرد و غبار بلندمدت است.
به نظر میرسد دستگاهها و نهادهای مسئول در این حوزه نیز تمایلی به کار فرابخشی ندارند به همین خاطر این پدیده کماکان به قوت خود باقی است.
اعتباری در دست نیست
برخی کارشناسان نیز انتقاد میکنند که سازمان حفاظت محیط زیست انتخاب مناسبی به عنوان رئیس کارگروه مقابله با پدیده گرد و غبار نیست چراکه قدرت اجرایی نداشته و از اقتدار لازم برخوردار نیست و وزارتخانه و دستگاهها نسبت به تصمیمات آن بیتفاوت هستند.
نبود اعتبار مناسب دلیل دیگری است برای حل نشدن مساله گرد و غبار در کشور چراکه دستگاههای مسئول در این زمینه همواره از این بیتوجهی گله داشتهاند، برای نمونه باید یادآور شد سال گذشته قرار بود 113.7 میلیارد تومان برای مقابله با گرد وغبار در اختیار سازمان جنگلها قرار گیرد، اما از این مقدار فقط 15.1 درصد محقق شد.
این درحالی است که به گفته رئیس گروه مطالعات و دبیر کمیته فنی دفتر امور بیابان سازمان جنگلها اعتبار دستگاهها در سال 95 در این خصوص هنوز ابلاغ نشده است.
بنابراین طبیعی است که به نظر برسد دولت برای مقابله با این پدیده که زندگی ساکنان بسیاری از استانها را به چالش کشیده است، جدی نیست.
مهدی آیینی - جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
شکیبا حسینی، رهبر ارکستر سمفونیک رنسانس در گفت و گو با «جام جم» مطرح کرد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد