به گزارش جامجم، روز گذشته قیمت شاخص نفت خام برنت با 6/2 درصد کاهش به ٣٧ دلار و ٤٦ سنت رسید. شاخص نفت خام دبلیو تیآی آمریکا نیز حدود یک درصد کاهش قیمت داشت و در سطح ٣٧ دلار و سه سنت معامله شد. این درحالی است که برخی کارشناسان رسیدن قیمت نفت به 20 دلار را نیز دور از نظر ندارند. در همین حال دیروز خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ گزارش داد: موسسه اعتبارسنجی مودی نسبت به پیشبینیهای قبلی خود درباره قیمت نفت برنت در سال ۲۰۱۶ تجدیدنظر کرده است. بر این اساس میانگین قیمت نفت برنت دریای شمال ۴۳ دلار ارزیابی شده که نسبت به پیشبینیهای قبلی ده دلار کاهش دارد. بنابر گزارش این آژانس در صورت افزایش سطح تولید نفت ایران پس از لغو احتمالی تحریمهای بینالمللی، اثر کاهش تولید نفت ایالات متحده خنثی خواهد شد و قیمت نفت به روند نزولی خود ادامه خواهد داد. به اعتقاد این موسسه رسیدن به تعادل بین عرضه و تقاضای نفت در بازار تا پیش از سال ۲۰۲۰ ممکن نخواهد بود. به اعتقاد کارشناسان چنین کاهشی ریشه در دلایل متعدد سیاسی و غیرسیاسی دارد. از افزایش عرضه نفت توسط عربستان و بیتصمیمی اوپک در این میان گرفته تا ورود نفت ایران به بازار، فروش زیر قیمت نفت عراق توسط داعش به قیمت ده دلار در هر بشکه و افزایش دامنه نفوذ نفتی این کشور در منطقه. حتی سناریونویسی غرب برای کاهش دستوری قیمت نفت نیز از نظر دور نیست.
نگرانی و تلاش ایران
چنین شرایطی باعث شده تا کشورهای نفتخیز و از جمله ایران تکاپوی جدید سیاسی را برای جلوگیری از کاهش قیمت نفت آغاز کنند. هفته گذشته حسن روحانی، رئیسجمهور به وزرای نفت و امور خارجه دستور داد راهی سیاسی برای جلوگیری از کاهش قیمت نفت پیدا کنند و اکنون در این راستا اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور برای رایزنی به الجزایر رفته است. وی پیش از سفر با بیان اینکه الجزایر یکی از کشورهای تولیدکننده نفت و عضو اوپک است، گفت: باید با رایزنیها با مقامات الجزایری راهکارهایی برای جلوگیری از کاهش شدید قیمت نفت پیدا کنیم. البته این تلاشها منحصر به ایران نیست. بلکه اوپک نیز به تکاپو افتاده است. زیرا وزیر نفت نیجریه که ریاست اجلاس دورهای اوپک را دارد، گفت: چنانچه قیمتهای جهانی نفت خام تا فوریه (بهمن ـ اسفند) سال ٢٠١٦ بهبود نیابد، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) نشست فوقالعادهای برگزار خواهد کرد.
اوپک هم به تکاپو افتاد
به گزارش ایرنا و به نقل از شبکه خبری راشا تودی، امانوئل ایبه کاچیکوو که تا پایان سال ٢٠١٥ میلادی ریاست دورهای اوپک را به عهده دارد، افزود: انتظار میرود قیمتهای جهانی نفت خام تا ماه فوریه سال ٢٠١٦ میلادی بهبود یابد، چنانچه چنین اتفاقی رخ ندهد، اعضای اوپک به برگزاری یک نشست فوقالعاده نیاز خواهند داشت. وزیران نفت اوپک در یکصدوشصتوهشتمین نشست عادی خود در وین پایتخت اتریش (١٣ آذرماه) با وجود مازاد عرضه در بازار نفت، تصمیم جدید برای کاهش سقف تولید اعضای این سازمان که به تازگی اندونزی نیز به آنها اضافه شده، اتخاذ نکردند.
کشورهای عضو این سازمان اکنون روزانه یک میلیون و ٧٠٠ هزار بشکه بیش از سقف تولید روزانه خود (٣٠ میلیون بشکه) به بازار عرضه میکنند. از سوی دیگر عبدالله البدری دبیرکل اوپک گفت: قیمت جهانی نفت در پایینترین رقم هفت سال اخیر تداوم نخواهد یافت و تا یک سال ممکن است، افزایش یابد.
به گزارش تسنیم به نقل از رویترز، وی در اولین نشست گفتوگوهای انرژی بین اوپک و هند در دهلینو گفت: «من تمام زندگیام را در صنعت نفت بودهام. من شاهد شش دوره بودهام، قیمتهای خیلی بالایی را دیدهام و قیمتهای پایین را هم دیدهام و این یکی از آنهاست. این روند ادامه نخواهد یافت.»
وی افزود: «طی چند ماه آینده یا یک سال یا بیشتر این روند تغییر خواهد کرد.» در نهایت به نظر میرسد بازار جهانی نفت با توجه به ورود روز افزون انرژیهای نو در حال تجربه دوران جدیدی است و رشته کاهش قیمت نفت سردراز دارد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد