مبنای منشور ملل متحد بر برابری حاکمیتها و عدم دخالت دولتها در امور یکدیگر است اما امروز، واقعیت چیز دیگری است و حقوق بشر، گرفتار منافع سیاسی و سوءاستفاده است.
ما اکنون شاهد هستیم، عربستان سعودی که از نظر حقوق بشر، وضعیتی کاملا روشن دارد در بحرین مرتکب جنایت علیه بشریت شده و حقوق بشر را به طور فاحش نقض میکند. این اقدامات، در یمن از جنایت علیه بشریت نیز گذشته و عربستان در حال نسلکشی در یمن است.
اما در چنین شرایطی، متاسفانه شاهد بیتفاوتی سازمانهای بینالمللی و حتی فراتر از آن، موضعگیریهای جانبدارانه به نفع عربستان سعودی هستیم و این در حالی است که اگر اعمال مشابهی نظیر جنایاتی که عربستان در کشورهای بحرین، یمن و سوریه مرتکب شده از سوی کشور دیگری که با کشورهای مدعی، همسو نبود انجام میشد اقدامات شدیدی علیه آن کشور انجام میشد و چه بسا علیه آن کشور به حمله نظامی متوسل میشدند.
قریب به پنجسال است که سوریه به سرزمین سوخته تبدیل شده است و جنایات تروریستی در این کشور توسط گروههایی انجام میشود که به شکلی کاملا روشن از سوی عربستان و برخی دیگر از کشورهای مرتجع منطقه حمایت میشوند.
اما در این شرایط، کمیته حقوق بشر، قطعنامهای را که پیشنویس آن از سوی عربستان سعودی علیه آنچه دخالتهای ایران و روسیه در سوریه خوانده شده، به رای میگذارد و با 115 رای موافق، تصویب میکند. اگرچه آنها از طریق تبلیغات رسانهای تلاش میکنند تا افکارعمومی را نیز جهت بدهند؛ اما واقعیتها را نمیتوان پنهان کرد و مردم جهان شاهد اینگونه تناقضات در عرصه بینالمللی هستند و در قبال این وضعیت، سازمانهای بینالملل و حتی جهان باید شرمنده باشد. امروز حقوق بشر به یک ابزار تبدیل شده و علیه کشورهایی که همسو با استکبار و سلطه جهانی نیستند به کار گرفته میشود. الان 60 سال است که اسرائیل در سرزمینهای فلسطین، هر جنایتی انجام میدهد و حمایت میشود و اکنون، عربستان نیز وضعی مشابه پیدا کرده و جنایاتش در بحرین، سوریه و یمن مورد حمایت قرار میگیرد. جای تاسف دارد که جهان شاهد این اتفاقات است و باعث تاسف بیشتر است که سازمانهای بینالمللی نهتنها اقدامی انجام نمیدهند بلکه با سلطه و استکبار جهانی همسو شدهاند.
دکتر خیراله پروین
استاد حقوق بینالملل دانشگاه تهران
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت