به گزارش جام جم آنلاین به نقل از روزنامه "الحیات" چاپ لندن، "نیسان رشو دربو" کودک 11 ساله ایزدی با پرداخت 10 هزار دلار به قاچاقچیان عرب و کرد موفق به فرار از اردوگاه فاروق در رقه شده و به همراه یک مادر و دو کودکش که 15 هزار دلار پرداخته بودند از طریق خاک ترکیه به عراق بازگشته است.
وضعیت روحی دربو حاکی از حجم فشار روانی و جسمانی است که در اردوگاه داعش متحمل شده است؛ از حلقه های درگیری گرفته تا راههای انفجار کمربند انفجاری و در نهایت سربریدن گروگانها.
راغب 13 ساله و غیاد 11 ساله نیز وضعیتی مشابه با دربو دارند. غیاد در یک عکس در کنار ابوعبدالله الجزراوی دیده شده و برادر بزرگش راغب در یک ویدیوی تبلیغاتی داعش که اگوست سال جاری منتشر شد سمت چپ یکی از سرکردگان دیده می شود و بعد از آن وی به یکی از سرشناس ترین سربازن کوچک ایزدی در اردوگاههای داعش تبدیل شده است.
این ویدیو چندین بار به دقت دیده شده تا شاید هویت سایر کودکانی که در آن به چشم می خورند مشخص شود.
اکثر آنها از جمله 5800 شهروند ایزدی هستند که داعش هنگام اشغال سنجار در اگوست 2014 اسیر کرد.
غیاث 8 ساله که در یکی از تصاویر در حال حمل یک پلاکارد بزرگ دیده می شود بعد از بازگشت به عراق به گفته مادرش بسیار عصبی و پرخاشگر شده است. مادر او نیز بعد از یک سال از جدایی از فرزندش در ماه جولای به عراق بازگشته است.
غیاث هرگاه عصبانی می شود ایزدی ها را کافر می نامد و زمان زیادی لازم بود تا خانواده کمی از خشونت های او بکاهد.
وی روز سوم اگوست 2014 که داعش به شهرک ها و روستاهای ایزدیان در سنجار حمله کرده بود به اسارت در آمد.
در آن روز داعش 1280 ایزدی را در گورهای جمعی دفن کرد یا در جاده ها سر برید و 5838 نفر را اسیر کرد.
غیاث آن روز را چنین به خاطر می آورد که:"هزاران ایزدی از زن و مرد و کودک و پیر که اغلب پابرهنه بودند در جاده منتهی به کوه سنجار می دویدند و برخی از آنها کودکان و سالمندان را به دوش گرفته بودند. آن روز شبیه روز قیامت بود".
بر اساس گواه شاهدان عینی و گزارش های بین المللی موثق، نیروهای پیشمرگه دوم اگوست شب هنگام بدون اطلاع ساکنان ایزدی عقب نشینی کردند و همین امر به داعش اجازه داد که به این منطقه که موطن تاریخی ایزدی هاست حمله ور شوند و هرکس را که توانستند کشتند و اسیر کردند و بیش از 200 هزار ایزدی را هم حدود 8 روز در ارتفاعات کوه سنجار به محاصره در آوردند که طی این مدت صدها نفر از گرسنگی و تشنگی جان دادند تا آن که یک گروه از نیروهای کرد سوریه برای آنها راه امنی به سوی اراضی سوریه گشود و سپس به کردستان عراق منتقل شدند.
جزئیات قصه غیاث بسیار شبیه سرگذشت 14 کودکی است که از نیمه تموز تا پایان ماه گذشته شهادت عینی خود را ثبت کرده اند و نیز شبیه کودکانی است که الان در پایگاههای داعش در شهرهای سوریه آموزش می بینند و بسیاری از آنها همراه مادران و سایر زنان اقوامشان رنج و خفت فروش چندین باره در بازار برده ها را تجربه کرده اند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد