البته که در طول مطالعه این ستون خواهید فهمید چطور تیراژ مطبوعات به یک موضوع شگفتانگیز تبدیل میشود. روزنامه یومیوری در ژاپن، به صورت روزانه، 10 میلیون تیراژ داشته است.
این آمار را موسسه IFABC اعلام کرده که یک موسسه سوئدی است و تیراژ مطبوعات را زیر نظر میگیرد.
جالب است بدانید که دومین و سومین روزنامههای پرتیراژ جهان هم مربوط به کشور ژاپن است. روزنامه آساهی با 8 میلیون تیراژ روزانه در جای دوم فهرست روزنامههای پرتیراژ جهان قرار گرفته و بعد از این روزنامه هم ماینیچی قرار گرفته که چهار میلیون و نیم تیراژ دارد.
برای پیدا کردن چهارمین روزنامه پرتیراژ هم لازم نیست آسیا را ترک کنیم، چراکه تایمز هند با 4 میلیون تیراژ روزمره در این جایگاه قرار دارد.
پنجمین روزنامه در این فهرست باز هم در ژاپن قرار دارد. نیهون، نام این روزنامه است که 3 میلیون تیراژ دارد.
به غیر از این آمار، آمار دیگری هم از انجمن جهانی روزنامهها و منتشرکنندگان روزنامه منتشر شده که نشان میدهد کشورها به ازای هر هزار نفر از جمعیت خود چه میزان تیراژ دارند.
در نظر گرفتن جمیعت باعث میشود تیراژ 4 میلیون روزنامههایی مثل تایمز هند در جمعیت بیش از یک میلیاردی این کشور به نظر نیاید.
طبق آمار منتشر شده این انجمن، کشوری مثل لوکزامبورگ یک آمار فوقالعاده در زمینه تیراژ مطبوعات دارد چرا که به ازای هر هزار نفر از جمعیت این کشور 711 نسخه روزنامه وجود دارد.
یعنی تقریبا هر سه نفر دو روزنامه، اما این آمار در کنیا 13 است یعنی به ازای هر صد نفر یک جمعیت.
تیراژ مطبوعات در ایران تقریبا یک راز مگوست، با وجود اینکه الزامات قانونی در مورد اعلام آن حداقل به مراجعی چون وزارت ارشاد و دادستانی وجود دارد. با این حال آمارهای کلی در این زمینه وجود دارد.
آمار سال 1384 وزارت ارشاد نشان میدهد تیراژ کل مطبوعات ایران در سال یک میلیارد و یکصد میلیون نسخه بوده است یعنی معادل 80 روز تیراژ روزنامه پرتیراژ یومیوری در ژاپن و 14 نشریه به ازای هر نفر در یک سال! رقمی بسیار کم که کوچک بودن حوزه و اقتصاد رسانه در کشورمان را هم به خوبی نشان میدهد.
چمدان
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت