براساس دادههای اقتصادی و آمار مشخص شده است اکنون ماتئو رنزی، نخستوزیر ایتالیا با انبوهی از مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم میکند، چون برخلاف انتظارات تمام دادههای اقتصادی ایتالیا بسیار پایینتر از حد انتظار است. این اتفاق باعث شده نهتنها نخستوزیر درگیر مسائل باشد، بلکه موقعیت پارلمانی همحزبان خود را نیز در این بخش از اروپا به مخاطره بیندازد. این در حالی است که ابتدای امسال میلادی نخستوزیر ایتالیا در طرحهای اقتصادی خود عنوان کرده بود با استفاده از سیاستها و مدیریت وزیر اقتصاد، پیرکارلو پادوان بحران اقتصادی موجود کشورش را برطرف کرده و اقتصاد این کشور را روبه رشد هدایت میکند. اما امروز پس از گذشت نزدیک به هشت ماه از این اظهارنظر، مشخص شده است سیاستهای ریاضتی که ایتالیا برای عبور از بحران اقتصادی انجام داده آن چنانکه باید نتوانسته به گرفتاریهای آن پایان دهد.
آمارها چه میگویند
در همین حال کارشناسان اقتصادی و تحلیلگران بازار، درباره ایتالیا معتقدند سومین اقتصاد اروپا اکنون در شرایط نامطلوب گرفتار شده و نشانههای خوبی از بهبود وضع آن مشاهده نمیشود بهصورتی که ایتالیا برای اولین بار طی هشت ماه گذشته روند معکوس رشد اقتصادی و کاهش اعتماد مصرفکنندگان را به خود دیده است. این کارشناسان با استناد به آمارهای ارائه شده از سوی موسسه ملی آمار ایتالیا عنوان میکنند شاخصهای اقتصادی ایتالیا در پنجمین ماه از امسال میلادی به 103.5 واحد تنزل یافته و این روند هنوز ادامه دارد، هرچند شاخص اعتماد مصرفکنندگان ایتالیا در زمان مشابه از 108 به 105.7 واحد تنزل داشته است.
همچنین تحلیلگران اقتصادی با اشاره به زمان تاسیس اتحادیه اروپا معتقدند: بحران اقتصادی و رشد کند برای سومین اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا از همان زمان تاسیس اتحادیه کاملا تکراری شده است و به جرات میتوان گفت ایتالیا از 16 سال پیش که خود به عنوان یکی از بانیان تاسیس اتحادیه اروپا فعالیت میکرد تاکنون هیچ پیشرفت اقتصادی قابل ملاحظهای به خود ندیده است. از این رو میتوان با توجه به رخوت و تنبلی موجود در اقتصاد چکمه اروپا، ایتالیا را حتی بدتر از یونان دانست. از سوی دیگر، در آخرین آمار ارائه شده از سوی دفتر آمار ISTAT در تیر ماه امسال، اقتصاد ایتالیا در ماههای آوریل تا ژوئن تنها 0.2 درصد رشد را تجربه کرده است درحالی که در سه ماهه ابتدای امسال میلادی این کشور رشدی معادل 0.3 درصد را در آمارها به ثبت رسانده بود. هرچند وزارت اقتصاد ایتالیا عنوان کرده است این کشور تا پایان امسال میلادی برای رسیدن به رشد اقتصاد 0.7 درصدی تلاش میکند. اما باز هم نکته در این است که حتی اگر این رشد اقتصادی محقق شود باز هم ایتالیا کمتر از نصف حد متوسط رشد منطقه اقتصادی یورو را برای خود در نظر گفته است.
هیچ بهبودی در کار نیست
در همین حال، به اعتقاد جورجیو اسکونزی، رئیس کنفدراسیون کارگری ایتالیا در این زمینه، ممکن است برخی تغییرات اقتصادی ازجمله ریاضت اقتصادی مورد نظر مقامات دولتی، باعث پیشرفتی در اقتصاد ایتالیا باشد؛ اما حتی اگر این اتفاق محقق شود، بدون تردید با توجه به نادیدهگرفتن مشکلات قبلی از سوی مسئولان وقت، آمارهای موجود از مشکلات اقتصادی و معیشتی ایتالیا نگرانکننده خواهد بود. این رشد اقتصادی نمیتواند در بهبود شرایط معیشتی و اقتصادی خانوادهها و افراد بیکار تاثیر قابل ملاحظهای داشته باشد و میتوان اینگونه گفت که هیچ بهبودی در کار نیست.
ایتالیا از 16 سال پیش که خود به عنوان یکی از بانیان تاسیس اتحادیه اروپا فعالیت میکرد تاکنون هیچ پیشرفت اقتصادی قابل ملاحظهای به خود ندیده است. از این رو میتوان با توجه به رخوت و تنبلی موجود در اقتصاد چکمه اروپا ایتالیا را حتی بدتر از یونان دانست |
به گزارش رویترز، این فعال کارگری درباره سابقه مشکلات اقتصادی و معیشتی ایتالیا میگوید: این مشکلات ریشهای هستند و از همان زمان تاسیس اتحادیه اروپا همانند آتش زیر خاکستر از سوی مسئولان نادیده گرفته شده که در نهایت به وضع امروز رسیده است. در همین حال راج بادیانی، اقتصاددان ارشد موسسه بینالمللی IHS در این زمینه میافزاید: براساس اطلاعات و آمارهای اقتصادی، در دو دهه گذشته یعنی از همان دوره تاسیس اتحادیه اروپا و زمانی که ایتالیا به عنوان یکی از سردمداران تاسیس این ناحیه اقتصادی فعالیت میکرده، مسئولان و مقامات محلی آن زمان همواره برای رسیدن به سیاستهای خود جهت تاسیس منطقه اقتصادی یورو نگاه دقیقی به واقعیت اقتصاد خود کشور نداشته و برای پیوستن دیگران واقعیات را به گونهای دیگر جلوه دادهاند.
به عقیده این اقتصاددان برجسته، نادیده گرفتن واقعیات اقتصادی باعث شد تا شعار تبلیغاتی انتخابات دوره گذشت براساس بهبود اوضاع اقتصادی تعیین شده و نظر بسیاری از رایدهندگان را به خود جلب کند. اما وقتی واقعیت پنهان اقتصاد شکننده ایتالیا آشکار شد همه چیز در سراشیبی سقوط قرار گرفت و اکنون رنزی که توانسته بود با 41 درصد آرای موافق، ریاست جمهوری ایتالیا را به عهده بگیرد، تحت فشار شدید قرار گرفته و خطری بالقوه حزب دموکرات را تهدید میکند که باعث شده رنزی برای رسیدن به اهداف اقتصادی خود، وعده کاهش مالیاتها تا سال 2018 را بدهد.
اقتصاد نزولی
به هر حال شعارهای تبلیغاتی و همچنین وعدههای مالیاتی هم نتوانسته باعث دلگرمی مردم ایتالیا برای آیندهای روشن در اقتصادشان باشد. چون به عقیده بسیاری از کارشناسان اقتصادی برنامههای بلندپروازانه رنزی در این زمینه دیگر قابل اعتماد نیست، زیرا فرصتهای اقتصادی در کشور توان ایجاد این ارتقا را نخواهد داشت. براساس آمارهای موجود، کاهش اعتماد مردم باعث شده است براساس آخرین نظرسنجی اکنون حزب رنزی 35 درصد از محبوبیت خود را برای انتخابات سپتامبر آینده از دست بدهد چون نظام آموزشی، بازار کار و سیستم بانکی در آستانه بحران قرار گرفته و مردم در این زمینه ناخشنود هستند.در این آمارها که از سوی مرکز آمار ایتالیا ارائه شدهاند، نرخ بیکاری ایتالیا در ابتدای امسال میلادی از 12.3 درصد اکنون با 0.4 درصد افزایش به 12.7 درصد در ماه ژوئن رسیده است. این در حالی است که با اشاره به همین ارقام میتوانیم دریابیم سن بیکاری در ایتالیا اکنون به زیر 25 سال رسیده است.
ایتالیا باری بردوش یورو
میش شدلاک، تحلیلگر اقتصادی و مشاور سرمایهگذاری در آمریکا درباره اهمیت موضوع آهنگ کند رشد اقتصادی ایتالیا میگوید: اکنون مشکلات اقتصادی ایتالیا با توجه رشد خزنده میتواند تبعات نگرانکنندهای برای منطقه یورو به دنبال داشته باشد؛ آن هم درست زمانی که بحران یونان، کاهش رشد اقتصادی چین، کاهش تقاضای کالاهای اروپایی و کاهش سرمایهگذاری، به اقتصاد این منطقه از دهکده جهانی فشار وارد میآورد.
شدلاک در ادامه با اشاره به شرایط اقتصادی منطقه یورو و بحران موجود در اقتصادهایی چون فرانسه، اسپانیا، یونان و ایتالیا تصریح کرد: بدون تردید این روندی است که میتواند اقتصاد کل منطقه یورو را تحت فشار قرار داده و آن را برای اتخاذ سیاستهای ریاضتی جدید تشویق نماید. یکی از راهکارهای ارائه شده در این باره را میتوان فروش اوراق قرضه دانست.
عماد عزتی
اقتصاد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
حسن هانیزاده در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد
گیتی خامنه از دغدغههای محیطزیستیاش میگوید
علی داوودی و پدرش در تحریریه روزنامه «جامجم»: