بکارگیری روشهای تربیتی مثبت مستلزم تمرکز والدین روی وضع قوانین و مقررات مثبت برای تربیت فرزندان است تا راحتتر و با درگیری و چالش کمتری بتوانند با مشکلات روزمره کنار بیایند.
کارشناسان تربیتی همواره بر آن هستند تا بدون نیاز به استفاده از روشهای تنبیهی سخت به والدین در تربیت فرزندانشان کمک کنند.
آنها همچنین معتقدند تکنیکهای سخت و جدی تنبیهی به ویژه در بلندمدت در تربیت فرزندان تاثیرگذار نیستند.
طرفداران روش تربیتی مثبت براین باورند که با این تکنیک احتمال آنکه کودک از عزت نفس بیشتری برخوردار باشد و رفتار بهتری نشان دهد، خیلی بیشتر میشود.
سایت هلث لاین در مطلبی تازه به چند تکنیک تربیتی مثبت برای سنین مختلف کودک اشاره کرده که به شرح زیر است:
- نوزادان
1- نوزاد خود را در توجه و محبت غرق کنید.
2- با نوزاد خود صحبت کنید. صدای والدین برای نوزاد نه تنها منبعی از آرامش است بلکه به کودک کمک میکند تا در آینده بتواند راحتتر صداها را تشخیص دهد.
3- به نوزادتان گوش کنید. در صورتی که فرزند چندماهه شما قادر به تلفظ صحیح لغات نیست باز هم به او توجه کرده و با تکرار آنها به فرزند خود بفهمانید که به او گوش میدهید.
4- کودک چندماهه شما حتی تا قبل از رسیدن به یک سالگی میتواند کارهای خوبی مثل خوردن غذای سالمی که برای او تدارک دیدهاید، انجام دهد. او را برای انجام این کارهای خوب و هرچند بسیار کوچک تشویق کنید.
5- برای دور کردن فرزند خود از موقعیتهای خطرناک سعی کنید حواسش را پرت کنید. برخی والدین هنگام نزدیک شدن فرزند خردسالشان به اجسام خطرناک با فریاد زدن، او را از این کار منع میکنند در حالی که این رفتار باعث میشود عزت نفس کودک تخریب و حتی نسبت به این ممنوعیت کنجکاوتر شود.
- کودکان یک تا سه ساله
6- رفتارهای خوب را به فرزندتان نشان دهید. به گفته کارشناسان تربیتی، آموزش رفتاری نسبت به آموزش گفتاری در مدت زمان کمتری تاثیر خود را نشان میدهد. پس شما الگوی رفتاری خوبی برای او باشید.
7- روی رفتارهای مطلوبی که مورد نظرتان است بیشتر متمرکز شوید و برای هر رفتار خوبی که از او سر میزند، تشویق مناسبی در نظر بگیرید.
8- در مواقع لازم از روش «گوشهنشانی» استفاده کنید! جدا کردن کودک به طور موقتی از محیطی که در آن رفتار نامناسبی داشته را «گوشهنشانی» میگویند. به گفته کارشناسان تربیتی، مدت زمان این روش به ازای هر سال از سن کودک، یک دقیقه است یعنی برای کودکان دو ساله، دو دقیقه گوشهنشانی کافی است. همچنین لازم است زمانی که این مدت کوتاه به انجام رسید به فرزندتان چرایی و ضرورت انجام این کار را توضیح دهید.
9- به کودک خود اجازه دهید در برخی کارهای شخصی خود همچون تعویض لباس و مسواک کردن دندانها مشارکت داشته باشد.
10- کودکتان را به انجام فعالیتهای جدید و به دست آوردن تجربیات نو تشویق کنید.
- کودکان سه تا شش ساله
11- فرزندتان را تشویق کنید با دیگران مهربان باشد و با افراد بیشتری آشنا شده و دوستان بیشتری داشته باشد.
12- انجام برخی از امور ساده خانه را به فرزندتان بسپارید.
13- به فرزندتان اجازه دهید در تصمیمگیریهایی مثل انتخاب لباس و نوع میان وعده خود، نقش داشته باشد.
14- همیشه به فرزندتان توضیح دهید که چرا برای او نظم و مقررات تعیین میکنید و چرا از او میخواهید که در مواقعی به شیوهای خاص رفتار کند.
15- در حل کردن مشکلاتشان به آنان کمک کنید.
- کودکان هفت تا 12 سال
16- به فرزندتان آموزش بدهید تا اهداف در دسترسی را برای خود تعیین کند.
17- تفاوت میان رفتار و امور اشتباه و صحیح را به او توضیح دهید.
18- هنگامی که در کنار فرزندتان نیستید قوانینی را برای او تعیین کنید که انتظار دارید آنها را رعایت کند. با افزایش سن، کودکان تمایل پیدا میکنند زمان کمتری را با والدین خود بگذرانند اما به این مفهوم نیست که اجازه دارند هر رفتاری داشته باشند. با این شیوه او میآموزد حتی در مواقع عدم حضور شما، رفتارهایش را به شیوهای مثبت کنترل و مدیریت کند.
19- در این مرحله نیز فراموش نکنید رفتارهای صحیح و خوب او را مورد تشویق قرار دهید و هیجان مثبت خود را از کارهای مثبتی که انجام میدهد نشان دهید.
20- محبت و مهربانی را از فرزندتان در هر گروه سنی دریغ نکنید.(ایسنا)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد