شب گذشته همزمان با شام میلاد حضرت صاحب الزمان (عج) آیین اختتامیه پنجمین جشنواره بین المللی فیلم شهر با حضور سینماگران و مسئولان شهرتهران در برج میلاد تهران برگزار شد. پیش از شروع مراسم اختتامیه به مناسب اعیاد شعبانیه، میهمانان شاهد آتش بازی در محوطه برج میلاد تهران بودند.
سخنران آغازین این مراسم سیاوش حقیقی بود که در ابتدای سخنانش به ارائه گزارشی از این دوره از جشنواره پرداخت.
حقیقی: تنور سینما با غیرت سینماگران گرم مانده است
دبیر پنجمین جشنواره بین المللی فیلم شهر پس از تبریک میلاد حضرت مهدی صاحب الزمان «عجل الله تعالی فرجه الشریف» گفت: پس از وقفه ای چند ساله در کار برگزاری جشنواره فیلم شهر، به همت و اراده شهردار فرهنگ مدار تهران عزم آن شد که این جشنواره را با قدرت و در بهترین شکل احیا شود و بر اساس این تصمیم در تاریخ بیستم مرداد ماه 1393 حکم دبیری به من داده شد واز فردای روز بیستم مرداد و صدور حکم، دبیرخانه پنجمین جشنواره بین المللی فیلم شهر دائر، جذب مدیران آغاز، احکامشان صادر و کارها با ریتم نسبتا تندی آغاز شد.
وی با اشاره به آثار ارسالی به دبیرخانه جشنواره فیلم شهر گفت: دو هزار و شصت و چهار اثر در بخش ملی،یک هزار و چهارصد و شصت و یک اثر در بخش سینمای ایران،اقلام تبلیغاتی اعم از عکس و پوستر و آنونس و تیزر و تیراژ حدود یک هزار اثر یا دقیق تر بگویم 949 اثر و در بخش آثار خارج از مرزهای میهمانان سیصد و سی و دو هزار اثر از بیش از 50 کشور جهان.
وی ادامه داد: این آثار پس از گذر از نظر هیات انتخاب، 366 اثر به بخش رقابت و مسابقه راه پیدا کردند که در نهایت چهل اثر حاصل قضاوت هیات های مختلف داوری برگزیده شدند که تا دقایقی دیگر هدایا و جوایزشان را در حضور شما دریافت خواهند کرد.
حقیقی خاطر نشان کرد: در این دوره از جشنواره 1070 هنرجوی از دوازده ساله تا 72 ساله در سطح شهر تهران و تمامی فرهنگسراهای 22 گانه سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به فراگیری،کارگردانی،تصویربرداری و تدوین فیلم به صورت رایگان پرداختند که از تولیدات آنان 158 فیلم 137 ثانیه ای تقدیم گنجینه سینمای ایران شد.
دبیرجشنواره فیلم شهر در پایان سخنانش گفت: امروز در شرایط بحران ها و تحریم های خصمانه تحمیل شده بر این ملت بزرگ، تنور سینمای ما فقط با آتش غیرت فیلمسازانی که زندگیشان را در این مسیر داده اند، گرم مانده است و برای اینکه آوازه پیشرفت این ملت و محصول انقلابمان به گوش ملت های جهان برسد لازم است که بزرگان اداره کشور یاری رسانند.
وی در آخر خطاب به مسولان گفت: سینما بر دو پایه هنر و صنعت استوار است. نیمه اول آن «هنر و هنرمند» در جای جای این خاک هنرخیز و این سرزمین هنر پرور به وفور در دسترس است و اگر چرخ های نیمه ی دیگر آن به لطف و مدد شما به حرکت درآید با اطمینان می گویم دلیلی برایش در سراسر گیتی نخواهد بود.
اولین بخش از این مراسم اهدای جوایز بخش بین الملل جشنواره فیلم شهر بود. اجرای این مراسم را امیر حسین مدرس برعهده داشت اما شهاب اسفندیاری مدیر بخش بین الملل جشنواره به جای مجری پشت تریبون حاضر شد و بخشی از این مراسم را اجرا کرد. وی یک تنه هم نقش مجری را ایفا می کرد و هم مترجم میهمانان خارجی بود که به روی سن می آمدند.
از جمله حاشیه های جالب این بخش این بود که جایزه ویژه هیات داوران در بخش سینمای بلند سینمایی اهدا نشد و به خاطر تعجیل امیر اسفندیاری، داوران بخش فیلم بلند سینمایی سن را ترک کردند. اما بعد ازپخش کلیپی از مراسم، اسفندیاری بار دیگر به روی سن آمد و از پوران درخشنده خواست که به روی سن بازگردد و به نمایندگی داوران ، جایزه ویژه هیات داوران را به آتسوشی فوناهاشی برای فیلم «شکوفه های سرد» از ژاپن اهدا کند.
حاشیه دیگر این بخش از مراسم این بود که نماینده انگلیس برای گرفتن جوایزی که به انگلیسی اهدا شده بود در مراسم حضور نداشت، به همین دلیل دفترجشنواره جایزه برگزیدگان انگلیسی را برایشان ارسال می کند.
جوایز بخش بینالملل پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم شهر با حضور داوران بخشهای فیلم کوتاه، مستند و فیلم بلند به برگزیدگان اهدا شد و جایزه بهترین فیلم بخش سینمایی بین الملل به رضا میرکریمی و فیلم «امروز» رسید.
هیات داوران بخشهای بینالملل جشنواره جوایز خود را بدین ترتیب اهدا کرد:
جوایز مسابقه بین الملل فیلم های بلند
بهترین دستاورد فنی – هنری: یان دومانژ برای فیلم «71» از (انگلیس)
بهترین بازیگر مرد: هیات داوران با تقدیر از پرویز پرستویی برای فیلم «امروز» از (ایران) جایزه را تقدیم می کند به مانولیس ماوروماتاکیس برای فیلم «دشمن درون» از (یونان)
بهترین بازیگر زن: هیات داوران با تقدیر از لیلا حاتمی برای فیلم «دوران عاشقی» از (ایران) و شبنم مقدمی برای فیلم «امروز» از (ایران) جایزه را تقدیم می کند به ربکا یوزفسون برای فیلم «خواهر نحیف من» از (سوئد و آلمان)
بهترین فیلمنامه: رویا محقق و علیرضا رئیسیان برای فیلم « دوران عاشقی» از (ایران)
بهترین کارگردان: رضا میرکریمی برای فیلم «امروز» از (ایران)
جایزه ویژه هیات داوران: آتسوشی فوناهاشی برای فیلم «شکوفه های سرد» از (ژاپن)
بهترین فیلم: فیلم «امروز» به کارگردانی و تهیه کنندگی رضا میرکریمی از (ایران)
فیلم کوتاه:
هیات داوران بخش فیلم کوتاه با تقدیر از «بر لب هایت» به کارگردانی جوناس روتانن از (فنلاند) و «ولی تو یک سگ هستی» به کارگردانی مالین اریکسون از (سوئد)
جایزه سوم: فیلم « استخر سرپوشیده» به کارگردانی نیکی لیندروت وون بار از (سوئد)
جایزه دوم: فیلم «ساعت 6» به کارگردانی رقیه توکلی از (ایران)
جایزه اول: فیلم «کلیسای جامع» به کارگردانی کنراد کاستنر از (آلمان و چین)
فیلم مستند بلند و نیمه بلند:
هیات داوران بخش فیلم مستند بلند و نیمه بلند بین الملل با تقدیر از: میرنا تساپا، کارگردان فیلم «خیابان رنگین کمان» از (یونان)
جوایز خود را به این ترتیب اهدا کرد:
جایزه سوم: فیلم «غذای بیرون» به کارگردانی لقمان خالدی از (ایران)
جایزه دوم: فیلم «تونی بن : وصیت» به کارگردانی اسکیپ کایت از (انگلستان)
جایزه اول: فیلم «بر لبه ی دنیا» به کارگردانی کلاوس درکسل از (فرانسه)
پس از اهدای جوایز بخش بین الملل جشنواره فیلم شهر گزارش تصویری از مجموعه فعالیت این دوره از جشنواره صورت گرفت.
قالیباف: برای پیشرفت نیازمند تحول در زیرساخت های فرهنگی هستیم
محمدباقر قالیباف شهردار تهران در ادامه مراسم پایانی جشنواره بین المللی فیلم شهر سخنرانی کرد و ضمن تبریک اعیاد شعبانیه گفت: به همه میهمانان خارجی این جشنواره خیرمقدم می گویم و امیدوارم که از ایران و تهران خاطره خوشی به یادگار ببرند. از همه دستاندرکاران این جشنواره و مخصوصا از هنرمندانی که وقت گذاشتند و مجموعه جشنواره را اداره کردند تشکر می کنم.
وی با اشاره به وقفه ای که در برگزاری جشنواره فیلم شهر افتاده بود ادامه داد: مدتی وقفه ای در این جشنواره اتفاق افتاد و خداوند بزرگ را شاکریم که جشنواره کار خود را مجددا شروع کرد و امیدواریم که برگزاری جشنواره فیلم شهر در سال آینده تداوم داشته باشد.
قالیباف با اشاره به جایگاه شهر در زندگی امروز خاطرنشان کرد: امروز شهرها هستند که تمدنسازند و آینده مردم را رقم می زند. شهرها مرکز تولیدند و جامعه را می سازند. شهرها مرکز قدرت، ثروت، معرفت و منزلتند و ما هستیم که باید تلاش کنیم این شهرها به درستی شناخته شوند و در حقیقت شهرها را برای شهروندانمان، آحاد جامعه و اجتماع شهری خودمان به درستی نمایش بگذاریم.
شهردار تهران در عین حال با تاکید بر نمایش درست کاستی های شهر اظهار کرد: چه بسا که گاهی نمایش بعضی نازیبایی ها برای شهروندان و مدیران مناسب باشد و باعث ارتقا کیفیت زندگی شود. مهم این است که هنرمندان در به تصویر کشیدن زشتی یا زیبایی، ما را به سمت پیشرفت و ارتقای کیفی جامعه رشد دهد.
قالیباف سپس با تشریح جزئیات شهر مطلوب گفت: شهر مطلوب بر دو پایه است. اینکه شهری مناسب برای زندگی اخلاقی باشد از یک سمت و از سوی دیگر شهری کارامدی بر بستر تفکر و عمل باشد که بر این دو پایه، شهر به سمت پیشرفت حرکت می کند.
وی با تاکید بر نیاز شهرداری تهران به همکاری با هنرمندان بیان کرد: با صراحت تمام، دست نیاز را برای پیشرفت به سمت هنرمندان دراز می کنیم. تهران اکنون در حوزه زیرساخت به نقطه قابل قبول رسیده است اما برای پیشرفت بیشتر نیازمند تحول جدی زیرساخت های فرهنگی، تعامل جدی مردم و مسئولین و.. هستیم. این اتفاق نمی افتد مگر آنکه اصحاب هنر و فرهنگ واسطه گری موثر خودشان را انجام داده و به کمک ما بیایند که اگر این اتفاق بیفتد، در زمان کوتاه شاهد تغییر عظیم در شهر هستیم.
قالیباف تاکید کرد: بنده خودم را مکلف می دانم با افتخار در خدمت اصحاب فرهنگ و هنر در این کشور باشم. تلاش کرده ام که در طول مدیریتم لحظه ای از همکاری و حمایت اصحاب فرهنگ و هنر غفلت نکنم چرا که هنرمندان را مهمترین عامل برای آگاهی بخشی، اثر گذاری می دانم. امروز اصحاب فرهنگ و هنر، بزرگترین سرمایه های اجتماعی و نخبگان این شهر هستند.
شهردار تهران در پایان سخنانش گفت: همه جوامع برای خودشان خط قرمزهایی دارند. چرا که ما مکلفیم با اولویت از هویت فرهنگی، ملی و دینی خود دفاع کنیم و شک نداریم که بسیاری از فرهنگ ها و مخصوصا فرهنگ غربی امریکایی آثار منفی خودش را دارد. این حساسیت را حتی در کشورهای غربی مثل فرانسه، کانادا و... می بینیم اما اگر اشکالی در یک کار بود نباید طوری فشار بیاوریم و هنرمندی را از عرصه هنر به حاشیه برانیم.
در ادامه مراسم محمدباقر قالیباف شهردار تهران، به همراه محمود صلاحی و سیاوش حقیقی دبیر این دوره از جشنواره بر روی سن حاضر شدند تا از ابراهیم حاتمی کیا به پاس فعالیت های هنری این هنرمند و فیلمسازمطرح کشور، تقدیر کنند.
بخش مسابقه سینمای ایران
بخش دوم مراسم اختتامیه پنجمین جشنواره فیلم شهر،مربوط به اهدای جوایز بخش سینمای ایران بود.
فیلم کوتاه و انیمیشن
در ابتدای بخش مسابقه سینمای ایران جوایز بخش فیلم کوتاه و انیمیشن اهدا شد.
جوایز این بخش بدین شرح اهدا شد:
تندیس زرین و دیپلم افتخار برای بهترین انیمیشن به فیلم پدر ساخته سیدمحمدرضا خردمندان و محمد لطفعلی اهدا شد.
در بخش بهترین فیلمنامه کوتاه داستانی، دیپلم افتخار به خانم سمیرا نوروز ناصری و آقای محمد نجاریان داریان برای فیلم نامه فردا صبح اهدا شد.
در بخش بهترین کارگردانی فیلم کوتاه داستانی، تندیس زرین و دیپلم افتخار به محمد نجاریان داریان برای کارگردانی فیلم فردا صبح اهدا شد.
بهترین فیلم کوتاه داستانی: تندیس زرین و دیپلم افتخار بهترین فیلم کوتاه داستانی به محمد نجاریان داریان تهیه کننده فیلم فردا صبح اهدا شد.
همچنین هیات داوران بخش فیلم های کوتاه داستانی به خانم رقیه توکلی برای کارگردانی فیلم ساعت شش جایزه ویژه خود را اهدا کرد.
جوایز بخش مستند
در بخش مستند این دوره از جشنواره هم جوایز بخشهای مختلف بدین شرح اهدا شد.
بهترین دستاورد فنی و هنری (تصویربرداری) فیلم مستند، دیپلم افتخار بهترین تصویربرداری فیلم مستند به آقایان هادی خواجوی، معین خیراله پور و پژمان الهمرادی برای فیلم میلادو اهدا شد.
دیپلم افتخار بهترین تحقیق و پژوهش فیلم مستند به آقایان محمدرضا ناصرینیا و یاسر خیر «برای مزرعه ای که رویید و شهر شد» اهدا شد.
تندیس زرین و دیپلم افتخار برای بهترین کارگردانی فیلم مستند به پویان کاظمی برای کارگردانی باد بر باغ نظر اهدا شد.
هیات داوران جایزه ویژه خود را به خاطر توجه به موضوع مهم زیست محیطی در شهرها و ارائه راهکارها به محسن رمضان زاده برای کارگردانی فیلم مسیر سبز اهدا کردند.
همچنین تندیس زرین و دیپلم افتخار بهترین فیلم مستند به نسرین عبدی و محسن استادعلی برای تهیه فیلم «جایی برای زندگی» رسید.
بخش فیلمهای بلند داستانی (ویدیویی)
در ادامه مراسم جوایز فیلمهای بلند داستانی (ویدئویی) اهدا شد. که دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه فیلم بلند داستانی به آزیتا ایرایی و پریسا گرگین برای نگارش فیلمنامه چند روز بیشتر اهدا شد.
در بخش بهترین بازیگر زن فیلم های بلند داستانی، هیئت داوران ضمن تقدیر از پریوش نظریه برای بازی در فیلم سپیده، تندیس زرین و دیپلم افتخار بهترین بازیگر زن را به رویا افشار برای فیلم عصر بارانی اهدا کرد.
دیپلم افتخار بهترین بازیگر مرد فیلم های بلند داستانی هم به حسین ملکی برای فیلم حبیب آقا اهدا شد.
همچنین هیات داوران ضمن تقدیر از سجاد افشاریان برای بازی در فیلم حبیب آقا، تندیس زرین بهترین بازیگر مرد را به شهاب حسینی برای فیلم تعبیر خواب اهدا کرد.
هیات داوران جایزه ویژه بهترین کارگردانی فیلم های بلند داستانی را به حمیدرضا قربانی برای کارگردانی فیلم سه ماهی تقدیم کرد و تندیس زرین و دیپلم افتخار برای بهترین کارگردانی فیلم بلند داستانی به رضا دادویی برای کارگردانی فیلم تعبیر خواب اهدا شد.
جایزه بهترین فیلم بلند داستانی با اهدای تندیس زرین و دیپلم افتخار بهترین فیلم بلند داستانی به سیدمحمود رضوی تهیه کننده فیلم سه ماهی رسید.
در بخش تندیس طلایی بهترین بازیگر مرد در فیلم بلند ویدئویی، شهاب حسینی برای بازی در فیلم «تعبیر خوب» جایزه گرفت که خودش به دلیل حضور بر سر صحنه فیلمبرداری به مراسم نرسید. اما کارگردان فیلم «تعبیر خواب» به نیابت از او برای گرفتن جایزه روی سن آمد و با اشاره به حضور کودک سرطانی در این فیلم گفت: شهاب حسینی جایزه خود را به کودکان سرطانی تقدیم می کند.
بخش مسابقه سینمای ایران
بخش پایانی مسابقه سینمای ایران به فیلمهای بلند سینمایی اختصاص داشت.
بهترین دستاورد فنی و هنری: تندیس زرین و دیپلم افتخار بهترین دستاورد فنی و هنری به مهدی جعفری مدیر فیلمبرداری عصر یخبندان اهدا شد.
بهترین فیلمنامه: تندیس زرین و دیپلم افتخار به مصطفی کیایی برای نگارش فیلم نامه خط ویژه اهدا شد.
بهترین بازیگر نقش مکمل زن: تندیس زرین و دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل زن اهدا می شود به خانم سحر احمدپور برای بازی در فیلم چهارشنبه 19 اردیبهشت
بهترین بازیگر نقش مکمل مرد: تندیس زرین و دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به حمیدرضا آذرنگ برای بازی در فیلم بلوک 9 خروجی 2 اهدا شد.
بهترین بازیگر نقش اول زن: تندیس زرین و دیپلم افتخار بهترین بازیگر زن به صورت مشترک به مهتاب کرامتی برای فیلم عصر یخبندان و آهو خردمند برای فیلم میهمان داریم تقدیم شد.
بهترین بازیگر نقش اول مرد: تندیس ویژه هیات داوران برای بهترین بازیگر مرد به فرهاد اصلانی برای نقش آفرینی در فیلم های عصر یخبندان و دوران عاشقی اهدا شد. همچنین تندیس زرین و دیپلم افتخار بهترین بازیگر مرد به آقای امیر آقایی برای فیلم چهارشنبه 19 اردیبهشت تقدیم شد.
بهترین کارگردانی: هیات داوران جایزه ویژه خود را به وحید جلیلوند برای کارگردانی فیلم چهارشنبه 19 اردیبهشت اهدا کردند. تندیس زرین و دیپلم افتخار جشنواره به پرویز شهبازی برای کارگردانی فیلم دربند اهدا شد.
تندیس زرین و دیپلم افتخار جشنواره به منوچهر محمدی برای تهیه فیلم بوسیدن روی ماه اهدا شد.
از حاشیه ی جالب این بخش اهدای جایزه و تندیس زرین و دیپلم افتخار به بهترین بازیگر نقش مکمل زن بود که به سحر احمدپور برای بازی در فیلم چهارشنبه 19 اردیبهشت رسید. حضور این بازیگر با پوشش چادر، توجه همگان و به خصوص مسئولین را جلب کرد. ردیف جلوی سالن که مسئولان شهری نشسته بودند به احترام او از جای خود بلند شدند.
هیات داوران انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران هم ضمن تقدیر از فیلم «شیفت شب» به کارگردانی خانم نیکی کریمی، لوح سپاس و تندیس بهترین فیلم با نگاه شهری را به فیلم «چهارشنبه 19 اردیبهشت» به کارگردانی وحید جلیلوند اهدا کردند.
همچنین جایزه ویژه دبیر جشنواره فیلم شهر به علی ملاقلی پور کارگردان فیلم قندون جهیزیه و بهرام عظیمی کارگردان فیلم تهران 1500 اهدا شد.
حاشیه ها:
وحید جلیلوند که تندیس بهترین کارگردانی را برای فیلم «چهارشنبه 19 اردیبهشت» گرفته بود نیز روی صحنه آمد و ضمن تشکر از حاضرین گفت: امشب منتظر بودم که برزو ارجمند برای گرفتن تندیس روی صحنه بیاید و مطمئن بودم در این صورت یادی از پدرش انوشیروان ارجمند هم می کرد.
علی ملاقلی پور که تقریبا از نفرات آخر برای دریافت جایزه بود پشت تریبون حاضر شد و گفت: از اهدای این جایزه ممنون هستم ولی یک گلایه دارم از هیات داوران که چرا فیلم «قندون جهیزیه» را ندیدند. این فیلم را حتی در یک بخش نامزد دریافت جایزه نکردند. متاسفم برای هیات داورانی که موسیقی این فیلم را هم ندیدند.
محمد باقر قالیباف شهردار تهران، محمود صلاحی رییس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، سیدعلی احمدی مدیرعامل موسسه تصویر شهر از مسئولان شهری بودند که در این مراسم حضور داشتند. همچنین از هنرمندان حاضر در این مراسم ابراهیم حاتمی کیا، علی ملاقلی پور، ، مریلا زارعی، مجتبی راعی، شبنم مقدمی، الهام کردا، علیرضا رئیسیان، علیرضا امینی، مهتاب کرامتی، مسعود کیمیایی، مصطفی کیایی، فرهاد اصلانی، برزو ارجمند، گوهر خیراندیش، پوران درخشنده، امیر آقایی، شیرین یزدانبخش، تینا پاکروان، داریوش بابائیان، ماهچهره خلیلی و... به همراه جمعی از میهمانان خارجی جشنواره حضور داشتند. (خبرگزاری تسنیم)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد