یونانیها بوستانهای عمومی به وجود آورده بودند که گردهمایی و بازارهایشان را در آن مکانها برگزار میکردند. از این بوستانها بیشتر برای تفریح، شکار، هنرهای تجسمی و جشن خدایان استفاده میشد.
دوران قرون وسطی در اروپا، شهرها به وسیله دیوارهای بلند حفاظت میشدند و کاشانه مردم درون این دیوارها محصور بود و فضای کمی برای ایجاد پارکهای عمومی یا مکانهایی برای ورزش باقی گذاشته بود، اما با اختراع توپ و باروت، دیگر توانایی دفاع از شهرها به وسیله دیوارها از بین رفته و مردم بتدریج از درون شهرها به نواحی بیرون قدم گذاشتند و پس از مدتی اطراف شهرها جوامع کوچکی به وجود آمد. با آغاز رنسانس، اروپاییها برای ساخت شهرهایشان برنامهریزی کردند و با طراحیهای از پیش تعیین شده به ایجاد کوچه و خیابان و همچنین ساختمانهای زیبا پرداختند.
اواخر قرن سیزدهم، طبقه ثروتمند ایتالیا شروع به تزئین و پیراستن زمینهای خود کردند و با کاشت درخت و بوته، باغ و بوستانهای زیبا به وجود آوردند و پس از مدتی بخشی از این بوستانها را برای استفاده عموم آزاد اعلام کردند.
تا اواخر رنسانس سه نوع پارک در شهرها و اطرافشان ساخته شده بود؛ اولین نوع پارک صرفا خاص شکار بود که برخی از این پارکها مانند پارتر در وین و تایرگارتن در برلین هنوز وجود دارند و معروف هستند. نوع دوم پارکها، در واقع بوستانهایی بودند که به سبک معماری فرانسه ساخته شده بودند و نوع سوم پارکهایی بودند که برای ساختشان از طبیعت الهام گرفته شده بود و ساخت این نوع پارکها در بیشتر مناطق اروپایی مرسوم شد و در اختیار عموم مردم قرار گرفت.
ساختن پارکهای عمومی و شهرسازی در انگلیس از قرن هجدهم شروع شد. از آنجا که قرن هفدهم، قرن بیماری و طاعون و مرگهای دستهجمعی در لندن محسوب میشد، مسئولان به این نتیجه رسیدند که برای خلاصی از این بیماریهای مهلک باید علاوه بر کنترل جمعیت لندن، شهر را نیز سروسامان دهند. به این ترتیب میدانهای شهر و اطراف آنها به بوستان تبدیل شد و سرانجام توانستند با افزایش پاکیزگی و بهداشت، بیماریهای مرگبار را ریشهکن کنند.
املاک خصوصی
نجیبزادگان اروپایی با کاشت درخت، ساخت لانه پرندگان، برکههای مصنوعی مخصوص ماهیها، چشمهها، زمینهای شخصیشان را به باغ و بوستان تبدیل کردند و درون آنها ویلاهای تابستانی، تئاترهای روباز و تسهیلات بازی در هوای آزاد و همچنین زمینهای شکار ساختند. پارکهایی مانند تویلری و لوگزامبورگ در فرانسه و ورسای از نوع پارکهایی هستند که از سوی خاندان سلطنتی فرانسه ساخته شدند. به مرور در سراسر اروپا از این نوع بوستانها پدید آمد و به دنبال باز شدن درهای پارکهای خصوصی ایتالیا به روی مردم، باقی مناطق اروپا نیز در بوستانهای خصوصی را به روی عموم مردم باز کردند.
تنوع پارکها در انگلستان
در انگلستان برای استراحت و تفریح مردم، پارکهای عالی و باشکوهی ساخته شد. واکس هال یکی از این پارکهاست که در زمان سلطنت چارلز دوم ساخته شد. در این پارک، مکانهای زیبا برای پیادهروی طراحی شده بود و غارهای مصنوعی و برنامههای تفریحی جالبی مانند آتشبازی نیز وجود داشت. در واقع این پارک به وسیله طبقه رو به رشد جامعه و بازرگانان حفظ و نگهداری میشد و به دلیل دوری از لندن و همچنین دریافت ورودیه، اراذل و اوباش راهی به درون آن نداشتند. بتدریج در بیشتر پارکهای انگلیس برنامههای تفریحی متفاوتی. مانند مسابقات کشتی، نمایشهای نظامی، آتشبازی ترتیب داده شد و در پارکهایی مانند هاید و سنت جیمز، مسابقات اسبسواری نیز دیده شد که البته این نوع پارکها خاص اشراف بود. طبقات پایینتر جامعه و همچنین روستاییها، ذائقه تفریحی متفاوتی داشتند و آنها به فوتبال، کریکت، کشتی، بازی با چوب و خواندن ترانههای قدیمی در پارکها علاقه داشتند.
آمریکا
پارکها نقش بسیار مهم و پابرجایی روی زندگی شهری آمریکا داشته و اولین پارک در آمریکا بوستون کامان نام دارد که سال 1634 در بوستون ماساچوست ساخته و رسما به عنوان اولین پارک عمومی شهر افتتاح شد.
از اواسط تا اواخر سده هجدهم ، مسئولان تلاش کردند پارکهایی بسازند که از طبیعت الهام گرفته باشد و در واقع طبیعت را به فضاهای شهری بیاورند و با کمک معماری فضای سبز و طراحان چیرهدست به ساخت پارکهای باشکوهی پرداختند. پارکهایی مانند پارک مرکزی در نیویورکسیتی، واشنگتن و جکسون پارک در شیکاگو و پراسپکت پارک در بروکلین که همه آنها اواخر سده 1800 ساخته شدند. همچنین این پارکها در دوران انقلاب صنعتی کمک میکرد که مفهوم طبیعت و فضاهای طبیعی از بین نرود و جلوی توسعه بیحد و حصر شهری نیز گرفته شود. اوایل سده نوزدهم ، عقاید نسبت به پارکهای شهری رو به تغییر گذاشت و برنامهریزها در این پارکها دست به اصلاحاتی زدند. آنها تصمیم گرفتند پارکها را به مکانی برای تفریح مردم و بازی کودکان تبدیل کنند و در مکانهای مختلف شهر، پارک و بوستانهایی به وجود بیاورند که در نزدیک خانهها و در دسترس خانوادهها و کودکانشان باشد و به این ترتیب پارکهای متنوع و زمین بازی برای کودکان به وجود آمد. بتدریج برنامههای تفریحی دیگری نیز به پارکها اضافه شد و اکنون شاهد پارکهایی هستیم که مخصوص اسکیت یا بازیهای دیگر هستند.
Jblearning / مترجم: نادیا زکالوند
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد