پرونده​ای برای تفرجگاه​ها

زشت و زیبای تجهیزات ورزشی پارک‌ها

این روزها پارک رفتن فقط نشستن روی صندلی‌ها و دیدن تاب بازی بچه‌ها نیست. اگر شما هم به تغییرات پارک‌ها ـ بخصوص در شهرهای بزرگ ـ توجه کرده باشید، احتمالا متوجه شده‌اید که امروزه خیلی از پارک‌ها به وسایل ورزشی مختلف تجهیز شده‌اند.
کد خبر: ۷۹۱۵۵۰
زشت و زیبای تجهیزات ورزشی پارک‌ها

انواع وسایلی مثل دوچرخه ثابت، خرک، هارتل و ده‌ها وسیله دیگر، جاذبه پارک‌ها را برای خانواده‌ها بالاتر برده است و خیلی‌ها به بهانه ورزش کردن هم که شده، راهی پارک می‌شوند و از این تجهیزات استفاده می‌کنند.

شکی نیست که نفس این عمل خوب است و از همان روز اول هم قطعا نیت خوبی در پس این کار وجود داشته است، اما فقط مساله اینجاست که آیا این تجهیزات ورزشی مستقر شده در پارک‌ها در نهایت می‌تواند سلامت شهروندان را ارتقا بدهد یا این‌که فقط باید به جنبه تفریحی و تفننی این کار توجه کرد.

بدون مربی، خطر همیشه وجود دارد

افرادی که صبح زود پای این دستگاه‌ها می‌روند و ورزش می‌کنند، این کار را به صورت انفرادی یا همراه با دوستانشان انجام می‌دهند، اما در این بین، خبری از مربی ورزشی نیست.

دکتر محسن باقریان، کارشناس تربیت بدنی و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با جام‌جم به همین مساله اشاره می‌کند و می‌گوید: بدون وجود مربی کارآزموده و حرفه‌ای در کنار این تجهیزات، استفاده از این وسایل به شکل عامیانه درمی‌‌آید که همین مساله گاهی می‌تواند باعث آسیب‌دیدن فردی شود که بدون مربی و به طور خودجوش از این وسایل استفاده می‌کند.

البته با رواج این تجهیزات ورزشی در پارک‌ها که قدمتی حدود ده سال را به یدک می‌کشند، از همان ابتدا مربیان تربیت بدنی که با شهرداری قرارداد بسته بودند، در کنار مردم حضور داشتند و نحوه استفاده درست از این وسایل را به مردم آموزش می‌دادند.

اما باقریان تاکید می‌کند که این کار فقط حدود سه سال بیشتر طول نکشید و حالا در کنار تجهیزات ورزشی پارک‌ها، هیچ مربی‌ای وجود ندارد.

به گفته این کارشناس تربیت بدنی، بعضی از این دستگاه‌ها به تمرینات هوازی و بعضی‌ها به تمرینات مفصلی افراد ختم می‌شود. حالا در این وضع، اگر فردی که مثلا مشکل مفصلی در پا دارد، بیاید و از دوچرخه‌های ثابت پارک‌ها استفاده کند، این کار برای او بسیار مضر است و به تشدید بیماری‌اش منجر می‌شود.

به همین دلیل است که باقریان عنوان می‌کند که بدون وجود مربی و ناظر در کنار این تجهیزات پزشکی، احتمال دارد که از هر 20 نفر، پنج نفر به دلیل استفاده غلط از این تجهیزات پزشکی آسیب ببینند.

کسی به فکر تجهیزات خراب نیست

عمر خیلی از این تجهیزات ورزشی در پارک‌ها به ده سال می‌رسد و بدیهی است که هر وسیله ورزشی یا غیرورزشی که ده سال به طور مداوم کار کند و آن هم به طور عمومی و شبانه‌روزی در اختیار مردم باشد، بالاخره روزی زهوارش در می‌رود و کارایی‌اش را از دست می‌دهد.

باقریان معتقد است که بدون حضور ناظرها و افرادی که به طور مداوم، کیفیت این تجهیزات را رصد کنند، این وسایل ورزشی می‌توانند آسیب‌زا باشند.

البته این دستگاه‌ها کلا طوری طراحی شده‌اند که هم خیلی مقاوم باشند و هم کمترین آسیب ممکن را به مصرف‌کننده وارد کنند، اما به قول باقریان، هیچ‌کدام از این حرف‌ها باعث نمی‌شود که مربی یا ناظر در کنار این تجهیزات نباشد و استفاده کننده از این وسایل به حال خودش رها شود.

او مثالی می‌زند و می‌گوید: فرض کنید که من یک وسیله ورزشی سنگین را به خانه بیاورم که استفاده از آن فقط مختص افراد بزرگسال باشد؛ آن هم بزرگسالانی که آموزش دیده‌اند. حالا اگر کودک من، ناخواسته از این وسیله استفاده کند، یعنی خود من شرایطی را پیش بیاورم که کودک بتواند به این وسیله سنگین دسترسی داشته باشد، آن وقت معلوم است که کودک به دلیل استفاده خودسرانه از این تجهیزات، ضربه خواهد دید و در این حالت، بخش زیادی از مسئولیت این کار خطا به عهده من خواهد بود.

تغییرات مدیریتی و تصمیم‌گیری‌های مختلف مسئولان هم دلیل دیگری است که به گفته این کارشناس باعث شده که در مساله لزوم حضور مربیان در کنار این دستگاه‌ها، وحدت نظر وجود نداشته باشد.

جدای از آن، حضور مربی و ناظر در کنار این تجهیزات ورزشی، این مزیت فوق‌العاده را هم دارد که مردم تشویق می‌شوند و بیشتر به سمت این دستگاه‌ها می‌روند. یعنی وقتی می‌بینند که فردی کارکشته در کنار این دستگاه‌ها حضور دارد که آنها را برای انجام عمل درست ورزشی، هدایت و راهنمایی می‌کند، همین موضوع آنها را به استفاده بیشتر از این تجهیزات، ترغیب می‌کند.

در کنار همه اینها، نکته مهم این است که این تجهیزات ورزشی در پارک‌ها را باید از جایی خریداری کنیم که کاملا معتبر بوده و از حداقل استانداردهای لازم برخوردار باشد، اما به گفته این کارشناس تربیت بدنی، نه در مرحله خرید و نه در مرحله بهره‌برداری از این تجهیزات، چندان به موضوع کیفیت این دستگاه‌ها دقت نمی‌شود و در این مراحل از نظرات متخصصان و کارشناسان استفاده نمی‌کنند.

مشتریان پر و پا قرص تجهیزات پارک‌ها

اگر هزار و یک دلیل هم بیاورید که استفاده غلط از این تجهیزات پزشکی، ضرر دارد و می‌تواند برای سلامت انسان زیان‌آور باشد، همچنان خیلی‌ها عادت قدیمی پارک رفتن و استفاده از این تجهیزات ورزشی را رها نمی‌کنند و بدون آگاهی از نحوه درست استفاده از وسایل مختلف، ساعت‌ها از این دستگاه‌های ورزشی استفاده می‌کنند.

تقریبا از هر قشر و هر گروه اجتماعی هم که فکر کنید، مشتری استفاده از تجهیزات ورزشی پارک‌ها هستند، ولی باقریان بر این باور است آنهایی که اهمیت ورزش کردن را می‌دانند، روزگاری ورزشکار بوده‌اند و لذت ورزش کردن را با تن و روحشان چشیده‌اند، این افراد بیشتر از بقیه قدر این وسایل نصب شده در پارک‌ها را می‌دانند و آنها مشتریان دائم این وسایل هستند.

البته می‌شود گفت که زنان خانه‌دار، کهنسالان، کودکان کم سن و سال و افرادی که وقت بیشتری برای پارک رفتن و ورزش کردن دارند، بیشتر از این تجهیزات ورزشی بهره می‌برند؛ تجهیزاتی که اگر از بار خطرات آن بکاهیم و ناظری متخصص را بالای سر دستگاه‌ها بگذاریم، آن وقت این وسایل ورزشی در پارک‌ها، هم تفریح و شادی را به مردم هدیه می‌دهند و هم در سطحی کلان‌تر، سلامت جامعه را هم ارتقا خواهند داد.

امین جلالوند ‌/‌‌ گروه جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها