زمانی که خیزشهای اسلامی مردم کشورهای عربی منطقه آغاز شد، موج نگرانی، سران مرتجع عربی را در بر گرفت و کشورهای غربی و آمریکا را هم به وحشت انداخت.
وحشت و نگرانی آنها، دخالتهای مستقیم را باعث شد. سوریه نخستین کشوری بود که مورد هجوم گروههای تروریستی تکفیری مورد حمایت آل سعود و آمریکا قرار گرفت.
سوریه کشور خط مقدم مقاومت مقابل رژیم صهیونیستی اکنون بیش از 4 سال است که درگیر جنگی خانماسوز است که آل سعود و برخی دیگر از کشورهای منطقه از جمله ترکیه با حمایت و هدایت آمریکا آن را به راه انداختهاند .نخست تحلیلها و پیش بینیها بر این بود که دولت قانونی بشار اسد در مدت شش ماه سقوط میکند و جبهه مقاومت اسلامی از هم میپاشد، اما پشتیبانی مردم و ارتش از دولت قانونی این کشور، باعث شد تا همه توطئههای سران مرتجع کشورهای عربی و آمریکا خنثی شود.
گرچه سوریه همچنان درگیر جنگ با نیروهای تروریستی تکفیری داعش و دیگر نیروهای تکفیری در این کشور است، اما مقاومت سوریه، باعث شده است که نیروهای تکفیری در شرایط نامناسبی قرار بگیرند.
شکستهای پی در پی تکفیریها در سوریه، آنها را به سوی عراق کشاند تا یکی دیگر از کشورهای مسلمان منطقه که آن هم از محورهای مقاومت اسلامی مقابل رژیم صهیونیستی است، درگیر جنگ شود.
همه این تحولات در منطقه در حالی به وقوع میپیوندد که دشمن مشترک جهان اسلام رژیم صهیونیستی است. این رژیم اکنون با شرایطی که در منطقه ایجاد شده است، بهترین و بیشترین بهره را میبرد.
تضعیف جهان اسلام که با اقدامات آل سعود رقم میخورد، هدف اصلی تحولاتی است که در منطقه اتفاق افتاده است. اکنون چندین کشور اسلامی درگیر جنگهایی هستند که زیرساختهای آنها در حال از بین رفتن است و چیزی جز ویرانهای بزرگ از این کشورها باقی نخواهد ماند. در مقابل اسرائیل از این فرصت استفاده کرده و به تحکیم جایگاه خود در منطقه میپردازد.
اصلی ترین دلیل غلط بودن اقدامات ال سعود در منطقه حمایتهایی است که اسرائیل از رفتار عربستان در قبال کشورهای اسلامی انجام میدهد.
رژیم صهیونیستی پس از حملات ارتش آل سعود به یمن، حمایت خود را از این اقدام اعلام کرده است. حمایتهای آمریکا هم که با اعلام رسمی اوباما از تجاوز عربستان سعودی به یمن اعلام شده است، وضعیت منطقه را بحرانی تر هم خواهد کرد.
بنا بر گفتههای سفیر عربستان در آمریکا، حمایتها لجستیکی و پشتیبانیهای نظامی و اطلاعاتی واشنگتن از اقدام جنایتکارانه آل سعود در حمله به یمن، یک ائتلاف آمریکایی سعودی را در منطقه علیه انقلاب مردم یمن شکل داده است.
تاکنون نیروهای مردمی و انقلابی یمن، همچنین ارتش این کشور پاسخ نظامی متقابل به این حملات ندادهاند و تنها اقدام به دفاع و مقابله با حملات هوایی ارتش آل سعود کردهاند. در این واکنشها تاکنون سه فروند از جنگنده بمب افکنهای عربستان سرنگون شده و یک فروند از هواپیماهای نظامی امارات هم با آتش پدافند یمن منهدم شده است.
مردم انقلابی یمن با همراهی ارتش این کشور قطعاً قابلیت پاسخ به این تجاوز جنایتکارانه را دارند اما تاکنون سعه صدر به خرج داده و به عربستان حمله نکردهاند که اگر چنین شود، وضعیت منطقه تغییر خواهد یافت.
ارتش عربستان سعودی قابلیت مقابله با اراده مردمی یمن را نخواهد داشت، به همین خاطر است که این ارتش که گرچه مجهز به سلاحهای پیشرفته نظامی آمریکایی است،اما در این حملات به خاطر ضعف شدید، باید از حمایتهای لجستیکی و اطلاعاتی آمریکا بهره ببرد.
یکی دیگر از اهداف گشودن یک جبهه دیگر جنگ در منطقه از سوریه و عراق گرفته تا یمن، گسترش حوزه نفوذ نیروهای تکفیری تروریستی داعش است.
این نیروهای تکفیری در عراق و سوریه که با شکستهای سنگینی روبرو شدهاند، اکنون به یک میدان جنگ تازه نیاز دارند. این فرصت اکنون به خاطر خیانتهای رئیس جمهور مستعفی یمن (عبد ربه) برای آنها آماده شده است.
اعزام 5 هزار نیروی تکفیری از سوریه به یمن به درخواست مقامات آل سعود نشان میدهد که ائتلاف آمریکایی سعودی برای هر چه وخیمتر کردن اوضاع یمن برنامه دارند.
یکی دیگر از دلایل چنین اقدام تجاوزگرانهای، جلوگیری از گسترش حوزه نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه است. اکنون ایران به خاطر حمایتهایی که از دولت و ملت عراق و همچنین پشتیبانی از دولت و ملت سوریه انجام داده است،از سقوط دولت قانونی بشار اسد جلوگیری کرده و گسترش نیروهای تکفیری تحت امر آل سعود در عراق را مانع شده، مانعی که با حضور نیروهای مردمی و ارتش عراق ایجاد شده است.
آمریکاییها و رسانههای غربی در ماجرای یمن بسیار تلاش کردند تا نقش ایران در انقلاب یمن را ثابت کنند اما هیچ سند و شواهدی به دست نیاورند و سرانجام مجبور شدند اعتراف کنند که ایران در یمن نقشی ندارد.
حتی شبکه عربی بی بی سی انگلیس در یک خبر دورغ از حضور سردار سلیمانی در یمن خبر داده بود این ادعای دروغ در حالی مطرح شده بود که سردار سلیمانی در مراسم عزاداری شهادت حضرت فاطمه(س) در حسینیه امام خمینی و در کنار رهبر معظم انقلاب اسلامی حضور داشت.
همه این اتفاقات و اقدامات در منطقه در حالی میافتد که گفتوگوهای هستهای میان ایران و 1+5 جریان دارد و بر اساس اخبار غیر رسمی خبرهایی از توافق احتمالی هم به بیرون درز کرده است.
ایران اسلامی با همه شرایط تحریمی و تهدیدی که از سوی آمریکا و دیگر کشورهای همپیمان او در منطقه و فرامنطقه تجربه کرده است، بدون شک قدرت بلامنازع در منطقه است. این قدرت و اقتدار به واسطه توان داخلی ایجاد شده و تاکنون هم هیچ تهدیدی برای کشورهای منطقه نبوده است.
کشورهای عربی منطقه به ویژه حوزه خلیج فارس هر کدام به نوعی علیه جمهوری اسلامی ایران اقدام کردهاند. این اقدامات به خاطر وابستگی شدید آنها آمریکا و سرسپردگی به سیاستها و دستوراتی است که کاخ سفید صادر میکند.
در جنگ عراق علیه ایران همه کشورهای عربی منطقه به جز سوریه از صدام حمایت میکردند اما همه این حمایتهای گسترده نتوانست جمهوری اسلامی ایران را با شکست همراه کند و سرانجام رژیم بعثی صدام در مقابل ایران شکست خورد و سرنوشتی شوم برای او رقم خورد.
اکنون هم که آل سعود دست به چنین اقدامی زده است، نشاندهنده این واقعیت است که حاکمان سر سپرده عرب منطقه مهمترین عامل ناامنی در منطقه حساس غرب آسیا و خلیج فارس هستند.
این که از سوی رسانههای غربی و عربی القاء میشود ایران برای امنیت منطقه خطرآفرین است، اکنون با اقدام تجاوزگرانه و جنایتکارانه ارتش آل سعود که حتی توان حفاظت از مرزهای خود را هم ندارد، و اگر پشتیبانیهای آمریکا نباشد نمیتواند یک گلوله هم شلیک کند، با حمله به یمن ناامنی منطقهای را گسترش داده است.
آمریکا در دکترین تازه خود سعی دارد برای اجرای سیاستها، از کشورهای وابسته و سرسپرده برای اجرای اهداف خود استفاده کند. نمونه آن هم تشکیل ائتلاف به ظاهر ضد داعش بود که البته تاکنون هم نتیجه قابل توجهی از ان به دست نیامده است.
و اکنون هم ائتلاف آمریکایی سعودی با همراهی کشورهای مرتجع دیگری مانند امارات، بحرین، مصر، اردن و ... که نشان میدهد آمریکاییها نمیخواهند مستقیم وارد عمل شوند.
تحمیل هزینههای چنین جنگهایی به کشورهای سرسپرده، هزینههای آمریکا را بسیار کاهش خواهد داد و از تبعات منفی آن هم علیه خود خواهد کاست.
آمریکاییها به خوبی میدانند که حضور نظامی در یمن و پیاده کردن پیاده نظام در این کشور ویتنامی دیگر را برای آنها رقم خواهد زد.مردم یمن مردمی جنگجو و دلاور هستند. جنگجویانی که زور و ستم را نمیپذیرد و تحمل نمیکند و اگر احساس خطر کند و ببیند کشورش در آستانه نابودی قرار گرفته است و دشمن امنیتش را به خطر انداخته است، وارد میدان خواهد شد.
اگر اتئلاف ضد یمنی آمریکا و آل سعود چند همپیمان دیگر هم دارد که در این جنگ نابرابر وارد میان شدهاند، مردم یمن چیزی برای از دست دادن ندارند. در این شرایط همه قومیتهای این کشور اختلافات را کنار گذاشته، همانطور که اکنون کنار گذاشتهاند و یک صدا در مقابل تجاوزات آل سعود منسجم شدهاند، از شرایط منطقهای و جغرافیایی خود استفاده کرده و پاسخ این ائتلاف را خواهند داد.
شاید در ظاهر مردم یمن حامی . پشتیبانی نداشته باشند اما علائه بر این خود قابلیت مقابله با حملات را دارند، اکنون به خطر برخی مصالح هنوز پاسخ قاطی به حملات آل سعود ندادهاند که اگر اجازه این کار در این شرایط داده شود، آنگاه بسیار سخت خواهد بود که برای این جنگ پایانی تصور کرد.آغازگر جنگ آل سعود است، اما پایان دهنده آن نخواهد بود.
عربستان سعودی هیبت و هیمنه نداشته و از دست رفته خود را با این اقدامات نمیتواند به دست آورد. اگر به دنبال بازیافت خود است بهترین راه،همراهی با مردم مسلمان منطقه و مقابله با رژیم صهیونیستی و حمایت از مردم مظلوم فلسطین است. کاری که هم اکنون جمهوری اسلامی ایران انجام داده و میدهد.
محمد صفری - جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد