به اشتراک گذاشتن بو، حس لامسه و حتی طعم، از چشماندازهایی است که دیوید چئوک، استاد سیستمهای فراگیر دانشگاه لندن در نظر دارد با توسعه طیف وسیعی از دستگاههای منحصربهفرد آنها را عملی کند و بر محدودیتهای فعلی ارتباطات آنلاین فائق آید. امروزه تعامل با گوشیهای هوشمند و تبلتها و رایانهها اساسا شنیداری ـ تصویری است.
چئوک میخواهد این تعامل همه حواس ما را در بر گیرد. تصور کنید در حال نگاه کردن به رایانه یا گوشی هوشمند یا لپتاپ خود هستید. همه چیزها در پشت یک صفحه شیشهای قرار دارد که شما فقط آنها را میبینید. اما در دنیای واقعی شما میتوانید پنجره خانهتان را باز کنید و آن چیزی را که پشت شیشه هست لمس کنید، بو کنید یا مزه آن را بچشید. چیزی که ما نیاز داریم این است که روش تعامل با رایانهها را به حالتی شبیه دنیای واقعی تبدیل کنیم و بتوانیم از هر پنج حس در دنیای مجازی بهره ببریم.
چئوک و تیمش برای برقراری ارتباط بویایی از طریق اینترنت ابزاری موسوم به Scentee را تولید کردند که به یک اپلیکیشن روی گوشی شما متصل میشود. زمانی که شما یک پیام متنی دریافت میکنید یا زمانی که زنگ هشدار گوشی شما خاموش میشود یک رایحه منتشر میشود. Scentee دستگاه کوچکی است که میتوانید آن را به گوشی خود متصل کنید. آنچه اتفاق میافتد این است که شما میتوانید یک پیغام رایحه دار را از طریق گوشی تان ارسال کنید.
تصور کنید روز تولد دوستتان بتوانید برایش آنها رایحه توت فرنگی ارسال کنید! عطر گلهای رز، اسطوخودوس و رایحه قهوه و میوههایی مانند توت فرنگی قابل ارسال است. هر دستگاه با کارتریج مخصوص سه رایحه هزینهای معادل 70 دلار (حدود 240 هزار تومان) در بر خواهد داشت. هر کارتریج قابل تعویض حاوی صد پاف عطر است. توسعهدهندگان این فناوری میگویند این دستگاه میتواند بهصورت پشت سر هم و همراه با هشدار ساعت یک تلفن همراه فضای اتاق را پر از عطر کند تا خلق و خوی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. اما چئوک میخواهد فراتر رفته و به کاربران این فرصت را بدهد که علاوه بر بو، لامسه را هم از طریق اینترنت به اشتراک بگذارند. به همین نیت او به کمک محققان ژاپنی ابزاری موسوم به «حلقه آغوش ارتباطی جهانی» را توسعه داده است. این ابزار که RingU نام دارد حلقهای است که شما آن را روی دستتان میگذارید.
حلقه به گوشی هوشمند شما متصل شده و شما میتوانید با هر کسی در جهان از طریق اینترنت ارتباط برقرار کنید. بنابراین من میتوانم در تهران باشم و دوستم در لندن. من میتوانم انگشتم را فشار دهم و دوستم در لندن این فشار را روی انگشتش و از طریق اینتر نت حس میکند. این یک راه ارتباط لمسی بهوسیله دستگاههای کوچک تلفن همراه و از طریق اینترنت است. هنگامی که یک کاربر حلقه را محکم گرفته و به آغوش میکشد، این حس بهصورت دیجیتال منتقل شده و به طرف دیگر که حلقه را در دستانش دارد منتقل میشود. حلقه از طریق بلوتوث با گوشی هوشمند ارتباط برقرار میکند. بعلاوه حلقه زمان، مکان و تاریخ ارسال و دریافت حس را نشان میدهد.
بخش شگفتانگیز کار چئوک انتقال مزه است که با اختراع ماشین مزه الکترونیکی امکانپذیر شده است. با قرار دادن زبان بین دو حسگر فلزی زبان شما مزههای مختلفی را از ترش تا تلخ و شور یا شیرین از طریق فرکانس جریان الکتریکی عبورکننده از الکترودها تجربه میکند. مانند دو ابزار قبل، سیگنالهای الکتریکی مربوط به طعم از طریق اینترنت قابل ارسال است.
چئوک میگوید: براساس تحقیقات ما دریافتهایم سیگنالهایی با دامنه جریان و فرکانس خاص قادر به تولید مزههای مصنوعی هستند. وقتی کاربر الکترودهای نقرهای را داخل دهان گذاشته و زبان را بین این دو قرار میدهد، الکترودها زبان را بهصورت الکتریکی تحریک کرده و سیگنالی مبنی بر یک حس چشایی مجازی در مغز دریافت میشود. چئوک بنیانگذار آزمایشگاه واقعیت ترکیبی سنگاپور است. در واقعیت ترکیبی دنیای واقعی و دنیای مجازی در نهایت یکی شده و بهمنظور ایجاد محیطهای جدید که در آن اشیای فیزیکی و دیجیتال همزمان وجود داشته و در تعامل با هم هستند، در هم ادغام میشوند.
Euronews / مترجم: آتنا حسنآبادی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت