هجری شمسی
15 آذر 1304
مجلس مؤسسان با نطق رضاخان پهلوی افتتاح شد. در پی نطق رضاخان، مستشارالدوله صادق به عنوان رئیس، عدلالملک دادگر و سهامالسلطان بیات به عنوان نواب رئیس تعیین شدند.
15 آذر 1305
سید علی موسوی بهبهانی در بهبهان متولد شد. تحصیلات خود را در مکتبخانه های زادگاهش گذراند و قرآن، ادبیات فارسی و شرعیات را فرا گرفت. در 1322 همراه پدر به زیدون، از دهات بهبهان، رفت و در آنجا نزد پدر صرف و نحو و ادبیات عرب و مقدمات را فراگرفت. بعد به دنبال تأسیس حوزههای طلبگی در بهبهان، به مدرسه امامزاده ابراهیم رفت و جزو طلاب آنجا به تحصیل علم پرداخت. در 1325 در حوزه علمیه قم مشغول تحصیل شد و محضر استادانی چون حاج میرزا عبدالجواد سدهی، آقا شیخ محمدعلی کرمانی، آقا سید محمد داماد معروف به محقق داماد،آقا شیخ محمدعلی شاهرودی و آیت الله بروجردی را درک کرد. بهبهانی تا 1329 در قم ساکن بود، اما طی این مدت به تهران نیز رفت وآمد می کرد و همچنین در دانشکده علوم معقول و منقول نیز به فراگیری دروس دانشگاهی مشغول بود. او در 1328 در رشته علوم قضایی تحصیلات خود را ادامه داد و در 1332 از دانشکده حقوق فارغ التحصیل گردید. از 1328 به حرفه معلمی روی آورد و در 1336 در امتحان وکالت دادگستری قبول شد و موفق به اخذ پروانه وکالت دادگستری گردید و همراه با دکتر موسی عمید به وکالت پرداخت. موسوی بهبهانی در 1344 به جمع مؤلفان لغتنامه دهخدا پیوست و تا 1350 با آن مؤسسه همکاری خود را ادامه داد، قسمت عمده حرف «ج» تألیف ایشان است. او همچنین در تألیف فرهنگ فارسی معین نیز سهمی بسزا داشت. دکتر موسوی از 1342 در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران در گروه زبان و ادبیات عرب به تدریس پرداخت و از 1347 رسماً عضو هیأت علمی شد و در همان سال پروفسور ایزوتسو آشنا گردید و در تصحیح «قبسات» میرداماد با او همکاری کرد. در1350جهت تدریس زبان فارسی و اسلام شناسی به هلند رفت و در دانشگاه اوترخت به تدریس این علوم پرداخت. موسوی بهبهانی سرانجام پس از سال ها تدریس در 1379 بازنشسته گردید. از این استاد برجسته مقالات و کتب ارزشمندی در زمینه تألیف و تصحیح باقی مانده است که از آن جمله می توان به «کلیات معارف اسلامی» و تصحیح کتاب های «الدرة الفاخرة»، «قبسات» و «عیار دانش» اشاره کرد. علی موسوی بهبهانی در 25 اسفند ماه 1389 در تهران درگذشت.
15 آذر 1334
بازجویی از سیدمجتبی نواب صفوی رهبر جمعیت فدائیان اسلام در دادگاه نظامی آغاز شد.
15 آذر 1357
دکتر عیسی صدیق محقق معاصر درگذشت. وی تحصیلاتش را در رشته ریاضی در فرانسه به پایان رساند و در آمریکا در رشته فلسفه دکتری گرفت و به ایران بازگشت. دکتر صدیق از موسسان دانشگاه تهران به شمار می رود و مدتی نیز ریاست و استادی دانشسرای عالی و دانشکده ادبیات و دانشکده علوم را بر عهده داشت. پیشنهاد اعزام دانشجو به اروپا، تجدید سازمان و برنامه های درسی مدارس کشور، وارد کردن روش های جدید آموزشی در دانشسرای عالی و تاسیس بیش از دو هزار مدرسه از خدمات فرهنگی دکتر عیسی صدیق به شمار می رود.
15 آذر 1359
سرتیپ خلبان "احمد کشوری" در چنین روزی به شهادت رسید. شهید احمد کشوری در تیرماه 1332ش در شمال به دنیا آمد. وی در سال 1351 وارد هوانیروز شد و دورههای آموزش خلبانی با هلیکوپتر را با موفقیت به پایان رساند. او از سالهای قبل از انقلاب فعالیتهای ضدرژیم خود را آغاز کرده بود و در دوران نخستوزیری بختیار با همراهی دوستان خود، قصد انجام کودتا و ساقط کردن حکومت پهلوی را داشت که با پیروزی انقلاب اسلامی، این نقشه عملی نشد. شهید کشوری پس از پیروزی انقلاب فعالیتهای مختلفی در پاکسازی کردستان از لوث عناصر ضدانقلاب انجام داد. وی پس از آغاز جنگ، فرماندهی هوانیروز منطقه ایلام را به عهده گرفت و با دل و جان به انجام وظیفه پرداخت. این شهید بزرگوار سرانجام در 15 آذر سال 1359 در حالی که از یک مأموریت بسیار مشکل، اما پیروز بازمیگشت، در منطقه میمک در ایلام، مورد حمله مزدوران بعثی قرار گرفت. در این میان، در حالی که هلیکوپترش در اثر اصابت راکت هواپیما، به شدت میسوخت، آن را تا موضع خودی هدایت کرد و آنگاه در خاک وطن سقوط کرد و به آرزوی دیرینهاش دست یافت و شربت شهادت را مردانه سرکشید. پیکر پاک او را به تهران انتقال داده و در بهشت زهرا به خاک سپردند.
هجری قمری
13 صفر 1193
کریم خان زند مشهور به وکیل الرعایا سرسلسله زندیه درگذشت. او فرزند ایناق خان بود و در سال 1119 در نزدیکی ملایر متولد شد. ناردشاه افشار خاندان زند و قبایل آنها را به دره گز کوچ داد و برخی از آنها ازجمله کریم خان را به خدمت سپاه خود درآورد. کریم خان زند در جنگ هند مورد توجه نادرشاه قرار گرفت. پس از مرگ نادرشاه و آشوب های ناشی از این رخداد، کریم خان زند در 1162 به حکومت سید و خود را وکیل الرعایا نامید. کریم خان پس از مرگ در شیراز به خاک سپرده شد. مسجد، بازار و حمام وکیل از آثار دوران حکمرانی اوست.
میلادی
6 دسامبر 1921
استقلال "ایرلند" از انگلستان در این روز اتفاق افتاد. کشور جزیرهای ایرلند از قرن دوازدهم میلادی به اشغال انگلستان درآمد و طی قرون متمادی به استعمار آن پرداخت. در این میانْ جنبشهای استقلال طلبانه ایرلند، بارها توسط قوای انگلیسی سرکوب شد تا این که نهضت استقلال طلبِ شینفِین از اوایل قرن بیستم، تلاش پیگیری را جهت کسب استقلال ایرلند آغاز نمود. سرانجام در نتیجه مذاکرات رهبر شینفِین و نخست وزیر انگلستان، در 6 دسامبر سال 1921م کشور آزاد ایرلند تشکیل گردید که ضمن آن، ایرلند، عنوان دومینیونِ امپراتوری بریتانیا را داشت. بر این اساس، دمینیون یا قلمرو حکومتی ایرلند، در عین خودمختاری، همچنان تحت سرپرستی انگلستان قرار گرفت. در این میان 6 ایالت پروتستاننشین شمال ایرلند همچنان متعلق به انگلستان باقی ماند. قانون اساسی سال 1937، کشور آزاد ایرلند را به جمهوری مستقل تبدیل کرد و در سال 1949 از زیر هر گونه نفوذ انگلستان خارج گردید. این کشور در غرب قاره اروپا، در اقیانوس اطلس، در غرب دریای ایرلند و در همسایگی آبی انگلستان واقع شده است. نام این کشور از عنوان نژاد مردم آن گرفته شده که "ایر" یا "ایره" بود و با پسوند "لند" به معنای مکان کلمه "ایرلند" را شکل داده است. مساحت ایرلند 70/285 کیلومتر مربع است و جمعیت آن نزدیک به 4 میلیون نفر میباشد. پیشبینی میشود که جمعیت ایرلند تا سال 2025م کمتر از 4/5 میلیون نفر خواهد بود. اکثریت مردم ایرلند پیرو مذهب مسیحیت و عمدتاً کاتولیک هستند. همچنین اتباع این کشور ملیّت ایرلندی دارند و زبان رسمی آنها ایرلندی و انگلیسی است. پایتخت ایرلند دوبلین است و واحد پول آن پوند ایرلند بود که با رواج یافتن پول واحد اروپایی، یورو جایگزین پوند گردید. از شهرهای مهم ایرلند میتوان از کُرک و لیمریک نام بُرد. حکومت این کشور جمهوری چند حزبی با دو مجلس قانونگزاری است. (ر.ک: 17 مارس)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم