آوید بزرگی، گوینده برنامه با گفتن «از شما دعوت میشود با ما همراه باشید» یادآوری میکند که برنامه شروع شده است.
برنامه امروز درباره حق و حقوق زن و شوهرها نسبت به یکدیگر است. بزرگی میگوید: در قانون مدنی زوج در برابر زوجه دارای حقوق و اختیاراتی است که زن فاقد آن است؛ از جمله طلاق دادن زن، ازدواج مجدد، تعیین محل سکونت و زندگی خانوادگی و... بنابراین طبق مجوز قانون مدنی، زنان نیز میتوانند با استفاده از شروط ضمن عقد تا حدودی محرومیتهای قانونی خود را جبران کنند و راه سوءاستفاده احتمالی شوهر را ببندند.
برای اینکه اطلاعات بیشتری داشته باشیم و بدانیم چه کارهایی را بهتر انجام دهیم و چه کارهایی را میتوانیم انجام دهیم، در این برنامه درباره شرایط ضمن عقد نکاح با کارشناس برنامه گفتوگو خواهیم کرد.
حالا گوینده شماره تلفنها و پیامکهای برنامه را اعلام میکند، فرصتی دست میدهد تا با تهیهکننده برنامه صحبت کنم.
مشاوره حقوقی رایگان
حماد خزایی درباره ویژگیهای این برنامه میگوید: نسیم عدالت کاری از گروه علم و زندگی رادیو تهران است که به ارائه مشاوره حقوقی اعم از ملکی، خانواده، کیفری، قرارداد و... میپردازد. این برنامه یکشنبهها ساعت 10 به مدت 67 دقیقه با حضور کارشناسان حقوقی قوه قضاییه، وکلا و قضات دادگستری و... روی آنتن میرود.
وی میگوید: مشاوره حقوقی دعاوی خانوادگی از جمله طلاق، مطالبه مهریه، حضانت و سرپرستی فرزند یا دعاوی کیفری جزایی همچون مشاوره حقوقی قتل، جعل، سرقت، کلاهبرداری و جرایم پزشکی موضوعهای این برنامه را تشکیل میدهد.
تهیهکننده برنامه تصریح میکند: در این برنامه شنوندگان از خدمات حقوقی ملکی از جمله مشاوره حقوقی اجاره، انحصار وراثت، وقف یا خدمات حقوقی خانواده همچون مشاوره حقوقی درباره نفقه، طلاق، مهریه، حضانت، طلاق توافقی، چک، سفته، محاسبه مهریه به نرخ روز، وصول مطالبات و... بهرهمند میشوند.
خزایی خاطرنشان میکند: مسائل حقوقی که مردم با آن درگیر هستند هزینهبر است، افراد برای یک مشاوره حقوقی باید هزینه زیادی پرداخت کنند، یکی از خدماتی که رادیو تهران ارائه میدهد، ارائه مشاوره و آموزش حقوقی رایگان است.
وی یادآور میشود: کارشناسان حقوقی قوه قضاییه و وکلا در این برنامه حضور مییابند تا به مشکلات و پرسشهای شنوندگان درباره مسائل حقوقی آنها پاسخ دهند. موضوعهای انتخاب شده به قوه قضاییه اعلام میشود و با توجه به موضوع کارشناسان مرتبط معرفی میشوند.
خزایی درباره روال برنامه نیز میگوید کارشناس برنامه در ابتدا درباره آن مساله حقوقی توضیحاتی را ارائه میکند و سپس مخاطبان برنامه تماس میگیرند و مشکلات و سوالات خود را درباره موضوع طرح شده با کارشناسان برنامه در میان میگذارند یا پیامکهای شنوندگان خوانده میشود و مهمان برنامه به آنها پاسخ میدهد.
تهیهکننده برنامه با اشاره به چگونگی انتخاب موضوعات برنامه میگوید: بیشتر موضوعهایی که انتخاب میشود برحسب نیازهای طیف وسیعی از مردم است که با برنامه تماس میگیرند و مسائل و مشکلات خود را مطرح میکنند. این برنامه با هدف اطلاعرسانی به مردم در حوزه دادرسی، قضایی تدارک دیده شده است تا حقی از کسی پایمال نشود. تلاش ما این است که وقتی شهروندی، مشکل حقوقی پیدا کرد به دلیل هزینههای بالای مشاوره حقوقی سرگردان نشود.
کارشناس برنامه یعنی حجتالاسلام دهقاننیا درباره پرسش طرح شده یکی از شنوندگان درباره ضوابط و شرایط ضمن عقد و مباحث پیرامون آن صحبت میکند.
این قاضی دادگستری در ادامه از خاصیتها و مزایای شرایط ضمن عقد، حق و حقوق زوجه و... میگوید. بخش اول برنامه تقریبا به توضیح و تفسیر درباره شرایط ضمن عقد اختصاص یافته است.
گوینده نسیم عدالت پیامکهای ارسالی شنوندگان را میخواند و دهقاننیا نیز به ترتیب به آنها پاسخ میدهد. در بخش دیگری از برنامه تماسهای مردمی پخش میشود. در واقع بخش دوم برنامه به پیامکها و تلفنهای شنوندهها اختصاص یافته است.
آگاهی و کاهش خطاها
گزارشگر برنامه اعظم قربانپور هم با توجه به موضوع برنامه سوالات مردمی را جمعآوری میکند و میخواند تا کارشناس برنامه هم درباره آنها توضیحاتی دهد.
با پایان یافتن برنامه به سراغ مجری برنامه یعنی آوید بزرگی میروم که از سال 84 کار گویندگی در رادیو تهران را آغاز کرده است.
بزرگی درباره برنامه نسیم عدالت میگوید: مهمترین هدف برنامه ما این است که اطلاعات و آگاهی ما درباره مسائل حقوقی روز بیشتر و به تبع آن مراجعات به دادگاهها کمتر شود. وقتی دانش و اطلاعات ما بیشتر شود، خطاها هم کمتر خواهد بود.
گوینده برنامه در پاسخ به این پرسش که پرسشهای برنامه بر چه اساسی طرح میشود، میگوید: بیشتر پرسشها بستگی به موضوع برنامه دارد، ما قبل از آغاز برنامه حتی با کارشناسان هم درباره موضوع برنامه بحث و تبادلنظر میکنیم، بیشتر پرسشهایی که مطرح میشود مسائلی است که در بین مردم وجود دارد.
وی ادامه میدهد: بیشتر کسانی که تاکنون به عنوان کارشناس در این برنامه حاضر شدهاند یا قاضی بوده یا اینکه در گذشته از قضات دادگستری بودهاند.
بزرگی با اشاره به اینکه تلاش میکند تا همه مخاطبان متوجه اصطلاحات حقوقی به کار رفته در این برنامه بشوند، خاطرنشان میکند: به دلیل اینکه رشته خودم حقوق است، اصطلاحات، لغات و برخی مباحث که مطرح میشود برای من آشناتر است، به دلیل همین آشنایی با قضا، لغات یا اصطلاحات حقوقی، کمک میکند تا مباح ث حقوقی که سخت و ثقیل است، با زبانی سادهتر بیان شود. طبعا کسی که قاضی یا وکیل است، به همان میزان زبانش نیز ثقیل است. من به عنوان مجری باید زمانی که اصطلاح یا لغاتی تخصصی به کار برده میشود از کارشناسان برنامه بخواهم معنای لغوی یا عبارت ساده مطالب را نیز بیان کند تا همه درک واحد و درستی از مطالب ارائه شده داشته باشند.
گوینده برنامه نسیم عدالت درباره اینکه یک مجری تا چه میزان باید بر موضوع برنامه اشراف داشته باشد نیزمی گوید: برای من اتفاق خوشایندی است که مجری برنامهای هستم که منطبق بر رشته تحصیلیام است و شاید همین موضوع باعث اشراف بیشترم بر موضوعات طرح شده در برنامه باشد، همین که اصطلاحات را میدانم مطمئنا بیتاثیر نخواهد بود. اما مطالعه و داشتن پیشزمینه درباره موضوع برنامه لازم و ضروری است، طبیعتا برای هر مجری بهتر است که با اطلاعات کامل و اشراف بر موضوع در برنامه حضور پیدا کند تا پرسشهای مهم و ضروری از کارشناس برنامه پرسیده شود تا احیانا از بحث اصلی برنامه خارج نشوند. (ضمیمه قاب کوچک)
مریم کریمی
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد