به گزارش پایگاه اطلاعرسانی خانه ملت، «ولیالله سیف» سهشنبه شب هفته جاری در نشست مشترک مجلس و دولت، به تبیین رویکردهای سیاستی بانک مرکزی در یک سال گذشته و نتایج آن پرداخت و گفت: حفظ انعطاف در سیاستهای پولی در جهت مهار تورم و تخصیص کارآمدتر منابع اعتباری بانکها، افزایش توان تسهیلاتدهی شبکه بانکی و همکاری سایر نهادهای ذیربط نظیر قوه قضاییه و مجلس از مهمترین رویکردهای اصلی بانک مرکزی در حوزه سیاستهای پولی، اعتباری، نظارتی و ارزی است.
وی افزود: اقتصاد کشور در نیمه اول سال 92 وضع ویژهای را به لحاظ نرخ تورم، بازار ارز و رشد اقتصادی تجربه کرد. نرخ تورم بالا و شتابان، رکود عمیق اقتصادی، تلاطم در بازار ارز و رفتار سوداگرانه در این بازار از وجوه بارز اقتصاد کشور در این دوره به حساب میآید. مجموعه این شرایط، پیشبینی تحولات آینده اقتصاد را بویژه برای فعالیتهای مولد دشوار و ریسکهای تصمیم گیری را بشدت افزایش داده بود.
سیف با بیان اینکه شرایط عمومی اقتصاد کشور در این مقطع، بازبینی اساسی در رویکردهای سیاستی را طلب میکرد، اظهار کرد: با توجه به آثار مخرب اجتماعی، اقتصادی و سیاسی تورمهای فزاینده، اولویت اصلی مجموعه سیاستگذاری کشور بر مهار نرخ تورم قرار گرفت. جهتگیری مذکور بیشتر به این دلیل بود که در شرایط یاد شده، کاهش نرخ تورم و اصلاح انتظارات تورمی در بهبود وضع تولید نیز موثر بود.رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: با توجه به تاثیرپذیری نرخ تورم از رشد نقدینگی و اولویتهای تعیین شده و وضع واحدهای تولیدی، رویکرد بانک مرکزی در حوزه سیاستهای پولی و اعتباری بر ارتقای انضباط پولی و هدایت منابع به سمت واحدهای تولیدی قرار گرفت.
وی با بیان اینکه بانک مرکزی در اولین قدم، اصلاح رویه ناسالم تامین طرح مسکن مهر را در دستور کار قرار داد، تصریح کرد: به این ترتیب علاوه بر تداوم مالی طرح مسکن مهر، وابستگی این طرح به منابع بانک مرکزی قطع شد. نتیجه این اقدامات در کاهش رشد پایه پولی و نقدینگی و بهبود ترکیب رشد نقدینگی سال 92 نسبت به سال 91 بخوبی مشهود است.
سیف اظهار کرد: بازبینی سیاستهای پولی بویژه نرخهای سود بانکی و نیز تبیین اولویتهای اعتباری بانک مرکزی برای شبکه بانکی، در هدایت منابع به سمت فعالیتهای مولد نقش موثری را ایفا کرد. با توجه به رکود موجود در اقتصاد کشور، رویکرد اصلی بانک مرکزی در حوزه سیاستهای اعتباری بر تامین مالی سرمایه در گردش متمرکز و این امر در تنظیم سیاستهای اعتباری بسته خروج غیرتورمی از رکود اقتصادی نیز منعکس شد.
وی با بیان اینکه مقرر شد بانکها حداقل 60 درصد از تسهیلات اعطایی خود را به تامین سرمایه در گردش اختصاص دهند، گفت: تخصیص و تامین ارز مورد نیاز تمامی اولویتهای کالایی (با تاکید بر قطعات، مواد اولیه و کالاهای واسطهای مورد نیاز تولید)، افزایش عرضه ارزهای پرمتقاضی، کاهش هزینههای سربار نقل و انتقالات ارزی و بازبینی مقررات ارزی با هدف کاهش مقررات مزاحم و رویههای زائد، اقدامات اساسی بانک مرکزی در حوزه بازار ارز را تشکیل میدهد.
وی با برشمردن نتایج رویکردهای اتخاذ شده که عمدتا تحت تاثیر هماهنگی اعضای دولت مخصوصا تیم اقتصادی حاصل شده است، افزود: نرخ تورم نقطه به نقطه و متوسط دوازده ماهه در مسیر کاهش مستمر خود، به ترتیب به 4/14 درصد و 1/21 درصد در شهریور سال 93 رسید. این در حالی است که نرخهای یاد شده در طول سال 92 به بالاترین سطح خود یعنی 1/45 درصد برای تورم نقطه به نقطه و 4/40 درصد برای تورم متوسط 12 ماهه رسیده بود.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به برقراری ثبات در بازار ارز افزود: میانگین و انحراف معیار نرخ دلار در بازار آزاد در 12 ماهه منتهی به پایان شهریور 93 نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب 4/7 و 8/57 درصد کاهش داشته است. آثار مثبت این تغییر شرایط در بازار ارز نه تنها در کاهش شتاب افزایش قیمتهای داخلی کالاها و خدمات محسوس بود، بلکه سبب شد از ریسک فعالیتهای تولیدی، تجاری و سرمایهگذاری که وابستگی قابل توجهی به ارز دارند نیز به میزان زیادی کاسته شود.
سیف درباره تقویت تامین مالی تولید گفت: تضعیف انتظارات تورمی و نیز کاهش بازدهی سفته بازی در بازار داراییها (بویژه بازار ارز) موجب ارتقای جذابیت نسبی تولید شد. حجم تسهیلات پرداختی بانکها در پنج ماهه سال 93 به 1/1135 هزار میلیارد ریال رسید که در مقایسه با رقم مشابه سال قبل (1/808 هزار میلیارد ریال) معادل 5/40 درصد رشد داشته است. در این میان 3/59 درصد از تسهیلات پرداختی بانکها به تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی اختصاص داشته است. این سهم برای تسهیلات پرداختی به بخش صنعت و معدن معادل 5/79 درصد بوده است.
وی ادامه داد: براساس محاسبات مقدماتی و اولیه، تولید ناخالص داخلی کشور به قیمتهای ثابت سال 1383 در سه ماهه اول سال 1393 به حدود 480 هزار و 491 میلیارد ریال رسیده است که در مقایسه با رقم مشابه سال قبل (فصل نخست سال 92 به میزان 459 هزار و 252 میلیارد ریال) 6/4 درصد رشد نشان میدهد. رشد ارزش افزوده تمامی گروههای اقتصادی (شامل کشاورزی، نفت، صنعت و معدن و خدمات) در فصل اول سال 93 نسبت به فصل اول سال 92 مثبت بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: اعلام رشد اقتصادی 6/4 درصدی در فصل اول سال 93 پس از هشت فصل رشد منفی با طرح سوالات و ابهاماتی همراه بوده است. به رغم تمامی ابهامها و شبهات وارد شده باید تاکید کرد بانک مرکزی در پردازش حسابهای ملی خود از شیوهها و استانداردهای متعارف بینالمللی بهره گرفته و به اصول حرفهای خود در این زمینه کاملا پایبند بوده است.
سیف گفت: افزایش قابل ملاحظه (3/47 درصدی) میزان وصول درآمدهای ارزی نفت خام، نقش تعیین کنندهای در بهبود تامین منابع ارزی مورد نیاز واردات مواد اولیه و اقلام واسطهای داشته است. روند عمومی واردات گمرکی مواد اولیه و کالاهای واسطهای در سه ماهه اول سالجاری نسبت به دوره مشابه سال قبل موید این بهبود است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم