جام جم سرا: این روزها در گوشه و کنار مازندران و در هر محلهای، جشنهای عروسی برپا شده است و زوجهایی که همزمان با اعیاد و مناسبتهای مذهبی، سقفهای زندگی مشترکان را بنا میکنند. در زرق و برق عروسیهایی مجلل که گاه تا هموزن عروس، مهریه تعیین میشود و اسراف و ریخت و پاش خودنمایی میکنند، هستند مناطقی که یک جلد کلام الله مجید، آینه و شمعدان و کمتر از انگشتان دو دست سکه مهریه جوانهایشان است و سایبان زندگش مشترکشان را با وام و قرض، سقف میکنند.
ازدواج به شرط سادگی
برویم به دهکده، صدای ساز و سرنا از دور به گوش میرسد، لباسهای محلی دخترکان و پسرکان، نوید یک جشن ساده اما سنتی و باصفا را میدهد و سرنانواز با ورود هر میهمان، پرشورتر در سرنا میدمد و میهمان نیز به رسم دیرین، اسکناسی را در جیبهای نوازنده قرار میدهند.
بوی اسپند، نقل و نبات، اسکناسهای تازه و تانخورده، عطر گلاب و عنبر فضای مجلس را آکنده است، اینجا از تالارهای مجلل عروسی خبری نیست، یک باغ و محوطه باز روستایی که آسمانش، صاف و آبی است و قرص ماه میدرخشد.
مجعمههای رنگی که به دست بانوان هنرمند روستایی آذین بسته شده و در درون آن کلههای قند، شیرینی، شکلات، حنا کادوپیچ شده و بر سر دختران و بانوان مجلس قرار دارد و بانوان مجمعه بسر بدور عروس و داماد میچرخند.
حنابندانشان ساده اما برگرفته از آیینی سنتی و قدیمی است، عروس و داماد بر دستهای هم حنا میبندد و دوستان عروس میسرایند «عروس حنا میبنده، به دست و پا میبنده».
عروسیهای سنتی مازندران به کشتی لوچو و محلی هم مزین شده است و پهلوانان و پهلوانکها به میدان میروند تا مجلس بزم عروس و داماد را شادتر کنند و سرپهلوان مجلس از دست پدر عروس و داماد، هدیه میگیرند.
نوبت به مراسم هدیه کنان میرسد، اقوام درجه یک داماد یک به یک میآیند و مبلغی را به رسم چشم روشنی در جیب داماد قرار میدهند، در قدیمها رسم بر آن بود که سکهای را در دهان داماد قرار میدادند و این رسم اکنون برچیده شده است.
در برخی از عروسیها همچنان رسم بر آنست که از اسب و قاطر به عنوان ماشین عروس استفاده میشود و سرنانواز مینوازد و اقوام و آشنایان، زوجها را تا خانه بخت همراهی میکنند. ماه عسل غالب زوجهای مازنی، سفر به مشهد مقدس و پابوسی بارگاه علی بن موسی الرضا (ع) است که این امر نیز ناشی از اعتقاد والای مردمان دیار علوی به خاندان اهل بیت و نبوت است.
یک بانوی سالخورده مازندرانی که ۶۰ سال از ازدواجش با پسرعمویش حاج حسین میگذرد میگوید: مراسمهای عروسی قدیم با اکنون تفاوت بسیار داشته است و آن روزها، مردم شادتر و جشنها نیز سادهتر بوده است.
مشهدی «فضه» با بیان اینکه اکنون سن ازدواج جوانان بالا رفته میگوید: در روزگار ما، دختران و پسران در سن کم ازدواج میکردند و توقع جوانها بسیار پایین بود و مشکلات امروزی وجود نداشت.
وی با یادآوری خاطراتی از جشن عروسیاش میگوید: آن زمان رسم بر این بود که جشن عروسی چند شبانه روز طول میکشید و همه اقوام و فامیلها در برگزاری مراسم کمک میکردند و زقم هدیهها نیز مانند امروز سنگین نبوده است.
توقع زوجها بالارفته است
این بانوی مازندرانی با بیان اینکه برخی از خانواده در ازدواج جوانان بسیار سختگیر هستند و مهریهها و جهیزیههای بالا، ماشینهای مدل بالا، ویلا و آپارتمان طلب میکنند گفت: مهریه من یک جلد کلام الله، آینه و شمعدان و یک گلیم بود ولی امروز، چشم و همچشمی باعث شده تا جوانها رغبت به ازدواج نداشته باشند.
وی با اشاره به اینکه، مهریه بالا و چشم همچشمی خوشبختی نمیآورد گفت: صداقت و صمیمیت باعث میشود تا زندگیها بادوام و پایدار باشد. (علیرضا نوری کجوریان/مهر)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد