به گزارش جامجم، روز گذشته و همزمان با آخرین روز از هفته دفاع مقدس، از نرمافزار کتابشناسی دفاع مقدس با حضور چهرههایی مانند گلعلی بابایی رئیس سازمان هنری و ادبی دفاع مقدس، سیدعباس صالحی معاون فرهنگی وزیر ارشاد و نجفعلی میرزایی مدیرعامل خانه کتاب رونمایی شد.
صالحی در این مراسم گفت: کتاب دفاع مقدس امروزه به یک قالب و ژانر خاص در حوزه کتاب تبدیل شده است. این تعداد کتابی که در نرمافزار کتابشناسی معرفی شده، نشان میدهد که ما در حوزه کتاب برشی بهعنوان کتاب دفاع مقدس پیدا کردهایم که آن هم قالبهای متنوعی دارد. ادبیات دفاع مقدس امروز به یک چهره خاص از حوزه ادبیات و نماینده هنری از هنرهای اسلامی و ملی ما تبدیل شده است.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد ادامه داد: حوزه خاطرهنگاری نیز علاوه بر محتوا، سبکهای خاص خود را پدید آورده است. در حوزه اسناد نیز این کتابها مجموعه قابل توجهی از اسناد شخصی و رسمی و نظامی را پدید آوردهاند. در حوزه اسناد شخصی اتفاقات قابل توجهی را شاهد هستیم. پژوهشهای ناظر بر جنگ ضلع دیگر کتابهای دفاع مقدس را تشکیل میدهند. فرهنگنامهها، دانشنامهها، دایرهالمعارفها و... از دیگر اضلاع هستند.
صالحی عنوان کرد: همه اینها میطلبد که ما هم کتابشناسی دفاع مقدس داشته باشیم و هم مطالعات ناظر بر آن کتابشناسی را. بنابراین مجموعههایی مانند خانه کتاب موظف هستند روی اینگونه مسائل تحقیق کنند.
او اضافه کرد: بخش عظیمی از لایههای انسانشناختی را میتوان در کتابهای دفاع مقدس شاهد بود. در واقع این کتابها به فهم عمیق لایههای انسان شناختی کمک میکند. البته باید بگویم تاثیرات عاطفی این کتابها نیز بسیار قابل توجه است. این کتابها در حوزه عاطفی نیز بر انسان اثر میگذارد. وقتی با این کتابها درگیر میشویم، ابعاد مختلفی از عواطف بروز پیدا میکند. به فرمایش رهبر انقلاب ترکیب عجیبی بین غم و شادی به انسان دست میدهد و باز به تعبیر ایشان چیزی مثل غم عشق است.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد بیان کرد: با مطالعه کتابهای دفاع مقدس چه در قالب اسناد، چه پژوهشها و چه ادبیات، انسان درگیر نوعی غم ملس میشود که همان درگیری عواطف است.
به گفته او، ضلع سوم کتابهای دفاع مقدس، تاثیرات رفتاری است. بسیاری از کتابها اطلاعات میدهند، اما تاثیرات رفتاری ندارند. در مقابل کتابهای دفاع مقدس تاثیرات رفتاری فراوانی دارند، زیرا هشت سال یک ملت با همه اجزایش درگیر دفاع شده بود، پس الگوی دفاع مقدس الگوی عجیب رفتاری است. وقتی ما از کتاب دفاع مقدس حرف میزنیم، با کتابی مواجه هستیم که تاثیراتش تنها در حوزه شناختی مطرح نیست. بنابراین امیدواریم کاری که به عنوان کتابشناسی دفاع مقدس انجام شده است، فرصتی را پدید آورد تا کتابهای دفاع مقدس ما با نگاهی دوباره اعتبارسنجی شوند.
صالحی با انتقاد از نبود رتبهبندی کتابهای دفاع مقدس گفت: کتابهای دفاع مقدس میتوانند رتبهبندی شوند، همچنین مخاطبسنجی سنی، تحصیلی، شغلی و... از دیگر اموری است که باید انجام شود. همچنین بازخوانی نکتههای مغفول شده و تشکیل بانک ایدهها و سوژهها از دیگرمواردی است که میتواند مکمل این لوح باشد.
نجفعلی میرزایی هم در سخنانی گفت: متاسفانه ما تاکنون ارزیابی علمی از آثار دفاع مقدس نداشتهایم. یکی از عواملی که موجب میشود ارزیابیهای ما کامل نباشد نبود آمار، تحلیل و ارزیابی از کتابهای دفاع مقدس است. دفاع مقدس از آنجا که زیرساخت فرهنگی ما تلقی میشود، شناخت ارزشهایش به نوعی مبنا و مقدمه شناخت فرهنگ و توسعه فرهنگی است.او ادامه داد: هر اقدامی که در حوزه دفاع مقدس انجام شود، به نوعی در توسعه و بالندگی فرهنگی تاثیرگذار است. البته باید در نظر داشت که اهمال نسبت به فرهنگ دفاع مقدس از بزرگترین تهدیدها علیه نظام است. خانه کتاب از جهات مختلف برای این مقوله اهتمام قائل شده است. ما در حوزه کتابشناسی در خانه کتاب جریان نسبتا فعالی را راه انداختهایم.
مدیرعامل خانه کتاب از ارائه کتابشناسیهای مختلف متناسب با تقویم و مناسبتها خبر داد و افزود: تاکنون حدود 200 کتابشناسی بزرگ و کوچک تهیه شده و کتابشناسی دفاع مقدس نیز در جهت نهضت کتابشناسی در ایران انجام شده است.
گلعلی بابایی، رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس که به نمایندگی از بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در این مراسم حاضر شده بود، اظهار کرد: ادبیات دفاع مقدس عرصه پهناوری است که بخشی از فرهنگ ما را تغذیه میکند و کتابهای نوشته شده هر کدام گوشهای از واقعیات دفاع مقدس را نشان میدهند. تاکنون کتابهای ارزشمندی در این عرصه نگاشته شده که هر کدام تحولی در بازار نشر ایجاد کرده است.
او با اشاره به نرمافزار کتابشناسی دفاع مقدس افزود: با نظری اجمالی به این نتیجه رسیدم که کار بسیار ارزشمندی است و خلأ آن در فضای کنونی بسیار احساس میشود؛ زیرا ما آمار دقیقی از کتابهای چاپ شده نداریم. این کار شروع خوبی است، برای اینکه ما به یک ارزیابی علمی دست پیدا کنیم و اگر به قول رهبر انقلاب بتوانیم از طریق این کتابها نقاشی زیبای کتاب دفاع مقدس را به تمام جامعه نشان دهیم، کار تاثیرگذاری خواهد بود. رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس گفت: ما در این سازمان آمادگی داریم اطلاعاتی را در زمینه کتابهای دفاع مقدس و جشنوارههایی مانند کتاب سال دفاع مقدس از این نرمافزار استخراج کنیم.
مجید غلامیجلیسه، معاون فرهنگی خانه کتاب نیز گفت: اولین کتابشناسی دفاع مقدس در سال 61 منتشر شد که 194 کتاب را در خود جای داده بود. طی این سالها 14 عنوان کتابشناسی دفاع مقدس به نگارش درآمده است که شاید یکی از کاملترین آنها کتابشناسی دفاع مقدس باشد که آثار سال 59 تا 81 را دربر گرفته و از سوی انتشارات قدیانی منتشر شده است. در این کتابشناسی 5000 عنوان کتاب معرفی شده است. اما لوح فشرده کتابشناسی دفاع مقدس خانه کتاب، کتابهای آثار منتشر شده از سال 59 تا شهریور 93 را در خود جای داده و در مجموع 8494 عنوان کتاب را معرفی کرده است. اطلاعات اولیه همراه چکیدهای از کتاب، تصویر طرح جلد و مشخصات کتابشناسی از جمله اطلاعاتی است که در این نرمافزار ارائه شده است. همچنین امکان جستجوی اطلاعات براساس عنوان نام پدیدآورنده، موضوع و ناشر نیز فراهم شده است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد