
به گزارش جامجم، این روزها قسمت دوم فیلم و مجموعه موفق، محبوب و خاطرهانگیز شهر موشها (مدرسه موشها) در سینماهای تهران و شهرستانها با کیفیتی شایسته و استاندارد توانسته مخاطبان کودک و بزرگسال بسیاری را به سینماها بکشاند و نقش مهم و بسزایی را در احیای سینمای بیجان کودک ایفا کند. هرچند زندهشدن دوباره سینمای یتیم و رها شده کودک به این سادگیها و با موفقیت و فروش چند میلیاردی یک فیلم اتفاق نمیافتد و با یک گل بهار نخواهد شد، اما در چنین شرایطی وجود همین یک اثر سینمایی هم غنیمت است و باید ساخت و اکران گسترده آن را به فال نیگ گرفت.
با این حال موفقیت و محبوبیت این اثر ژانر کودک هیچ ربطی به مهمترین جشنواره موضوعی فیلمهای کودکان و نوجوانان ندارد که از جمعه این هفته در شهر اصفهان کار خود را آغاز خواهد کرد. جالب اینجاست که چنین اثر موفقی بهدلایلی نامعلوم اصلا برای حضور در چنین رویداد مهم و مرتبطی با کودکان و نوجوانان اعلام آمادگی نمیکند و حتی در برنامههای جنبی نمایش فیلم همچون افتتاحیه و اختتامیه هم قرار نمیگیرد و سازندگان آن استفاده از فرصت اکران را به حضور در جشنواره کودک و نوجوان ترجیح میدهند. درحالی که با توجه به تعداد اندک و انگشتشمار تولیدات سالانه سینمای کودک و مهمتر از آن کیفیت نازل بسیاری از این آثار که یا اصلا برای کودکان ساخته نمیشوند یا اگر هم برای آنها تولید میشوند، در ارتباط با بچهها ناموفق هستند، حداقل توقع و انتظار این است که اثر موفق و محبوبی چون شهر موشها در تعامل و تفاهمی دوسویه میان سازندگان و مسئولان جشنواره، دستکم با نمایش در این رویداد بزرگ و معتبر سینمایی شور و حال و گرمایی را به مهمانان اصلی این گردهمایی یعنی کودکان و نوجوانان منتقل کند.
در چنین شرایطی اعلام اسامی فیلمهای بخش مسابقه سینمای ایران جشنواره بیست و هشتم فیلمهای کودکان و نوجوانان در روز گذشته در ظاهر امر نشان میدهد که جشنواره امسال دستکم نسبت به سال قبل در مهمترین بخش رقابتی از چهرهها و فیلمسازان برجسته سینمای کودک و نوجوان خالی است. در حالی که جشنواره بیست و هفتم از فیلمسازانی چون احسان عبدیپور، وحید نیکخواهآزاد، مسعود کرامتی، غلامرضا رمضانی، امیرشهاب رضویان، سیدهادی محقق، جلال فاطمی و فرزاد اژدری بهره میبرد که با فیلمهای پرمخاطبی چون تنهای تنهای تنها، گنجشکک اشیمشی، سفر زمان، او خوب سنگ میزند، بچگیتو فراموش نکن و عملیات مهدکودک شوروحال و حرارتی را در بخش مسابقه سینمای ایران بهوجود آورده بودند.
البته این گزینش و انتخاب حتما و لاجرم از میان تولیدات سالانه سینمای کودک و نوجوان صورت گرفته و چنته خالی این ژانر هیات انتخاب را به این سمت سوق داده است. با این حال دیدن نامهای آشنا و کاربلدی چون محمدعلی طالبی، فرهاد مهرانفر، غلامرضا رمضانی، رهبر قنبری و فرزاد اژدری که نمونه های خوب و موفقی در حوزه کودک و نوجوان را تجربه کرده و در کارنامه دارند، میتواند امیدها را برای جشنواره امسال هم زنده نگه دارد. هر چند باز در نگاهی بدبینانه بیشتر این فیلمسازان در سینمای موسوم درباره کودک ید طولایی دارند و نه سینمایی جذاب و برای کودکان و نوجوانان، طوری که آنها بدون هیچ پیچیدگی و پیام و اشارات کنایی با خود اثر روبهرو شوند و با توجه به مقطع سنیشان با آن ارتباط برقرار کنند و مهمتر آن که آن را بهعنوان اثری محبوب دوست داشته باشند.
با این حال تماشاگران کودک و نوجوان میتوانند با وجود فیلمی مناسب حال و هوای سنشان مثل «وروجکها» به برگزاری جشنوارهای دوستداشتنی امیدوار باشند.
اژدری، کارگردان این اثر که سال گذشته با عملیات مهدکودک در جشنواره حضور داشت و بسیاری از کودکان را با خود همراه کرد، نشان داده که جنس سینمای کودکانه را خوب میشناسد و بخوبی میتواند آنها را پای یک اثر سینمایی بنشاند. این فیلم که فضایی شاد و فانتزی دارد داستان خواهر و برادری به نامهای ساینا و سینا ست که پدر و مادرشان را با رفتارهای ناشایست و نادرست به ستوه آوردهاند. به خاطر همین هم وقتی یک روز صبح از خواب بیدار میشوند، متوجه میشوند که پدر و مادرشان ناپدید شدهاند. علیرضا خمسه، سیما تیرانداز، ساینا اژدری و کیمیا حسینی (همان دختربچه فیلم جدایی نادر از سیمین) بازیگران این اثر هستند. بیست و هشتمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان از جمعه این هفته به دبیری مهدی مسعودشاهی در اصفهان شروع میشود و دوشنبه هفته بعد با معرفی برگزیدگان به کار خود پایان میدهد.
فیلمهای بخش مسابقه سینمای ایران جشنواره فیلم کودک و نوجوان
«آوا» (کارگردان: سیامک کاشفآذر و تهیهکننده: فرشته مهدیزاده)، «باغ بهشت» (کارگردان: مرتضی محمدیان و تهیهکننده: علی روئینتن)، «به بادبادکها شلیک نکنید» (کارگردان و تهیهکننده: حسین قاسمیجامی)، «پروندهای برای سارا» (کارگردان: نادر مقدس و تهیهکننده: اکبر نبوی)، «تتل و راز صندوقچه» (کارگردان: وحید گلستان و تهیهکننده: سعید هاشمی)، «خانهای کنار ابرها» (کارگردان: سیدجلال دهقانی اشکذری و تهیهکننده: روحالله برادری)، «مبارزان کوچک» (کارگردان: سیدداوود اطیابی و تهیهکننده: حبیبالله کاسهساز)، «دزد و پری» (کارگردان: حسین قناعت و تهیهکننده: بهروز مفید)، «سرزمین رها» (کارگردان: فرهاد مهرانفر و تهیهکننده: بهروز رشاد)، «فرار از قلعه رودخان» (کارگردان: غلامرضا رمضانی و تهیهکننده: حسن آقاکریمی)، «فرمول ۱۳» (کارگردان و تهیهکننده: ناصر رفائی)، «قول» (کارگردان و تهیهکننده: محمدعلی طالبی)، «ما متهمیم» (کارگردان: رهبر قنبری ـ حامد امرایی و تهیهکننده: محسن علیاکبری) و «وروجکها» (کارگردان: فرزاد اژدری و تهیهکننده: مهدی احمدی).
علی رستگار / گروه فرهنگ و هنر
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
استاد یدالله کابلی معتقد است: تحولات نقاشیخط، نمایش قدرت نوآوری و خلاقیت در عرصه خط است
مصطفی کارخانه در گفتوگو با «جامجم»: