اوکراین 603 هزار کیلومترمربع وسعت دارد؛ این یعنی مساحتی کمتر از نصف مساحت ایران. با این حال این وسعت در اروپا قابل ملاحظه است به طوری که بدون در نظر گرفتن ترکیه و روسیه بهعنوان کشورهای اروپایی، فقط کشور فرانسه از قاره اروپا، مساحتی بزرگتر از اوکراین دارد. این کشور از جنوب با دریا مرتبط است و یک رودخانه بزرگ هم کشور را به دو نیم تقسیم کرده که کییف بهعنوان پایتخت در یکی از نقاط ساحلی این رودخانه قرار دارد.
اوکراین دو اقلیم متفاوت دارد؛ شمالش تنه به تنه سرمای روسیه میزند هر چند که در تابستان هوای معتدلی دارد. مثلا این روزها دمای کییف در شمال کشور به 25 درجه سانتیگراد رسیده، اما امان از زمستانهایی که حتی مناطق جنوبی نزدیک دریای سیاه که هوای مدیترانهای دارد، درگیر توده هوای فوقالعاده سرد میشود. بر این اساس توصیه میکنیم اگر دنبال یک سفر گردشی طبیعی هستید، این کشور را از دست ندهید. کشوری که پارک ملی کارپاتین را دارد و مملو از حیواناتی چون گرگ است و البته 6600 نوع قارچ دارد. اگر کوهنورد ماهری هم هستید پیشنهاد ما به شما صعود به قله 2000 متری هورلا، مرتفعترین نقطه این کشور است. در این سرزمین حدود 44 میلیون نفر سکونت دارند. از نظر قومی بیشتر مردم، اوکراینی و بعد از آن روس تبار هستند. از نظر زبانی هم زبان اوکراینی و بعد از آن روسی در صدر قرار دارند و از نظر دینی، مذهب ارتدکس از دین مسیحیت اکثریت را در اختیار دارد. اوکراین اقلیت کوچکی مسلمان نیز دارد. از نظر سنی، این کشور در وضع میانسالی قرار دارد و از زمره کشورهایی است که نرخ رشد جمعیت آن منفی است.
اقتصاد اوکراین در یک سال 337 میلیارد دلار ثروت تولید میکند. حجم اعظم این ثروت از طریق بخش خدمات تامین میشود. اوکراین مسیری مهم برای عبور و مرور و ترانزیت کالاست و از آن طرف مسائلی چون ترانزیت گاز و البته توریسم هم منابع پولساز کشور است، اما باید دانست این کشور منابعی چون زغال سنگ، صنایعی چون صنعت هوایی و نظامی و بخش کشاورزی با محصولاتی چون غله و حبوبات دارد که میتواند ستون اصلی اقتصاد کشور را تشکیل دهد. با این حال وضع مردم مناسب نیست. 24 درصد مردم زیر خط فقر هستند. بیکاری نزدیک به 8 درصد است و ثروتمندان ده برابر فقرا دارایی دارند. البته تورم کشور کمتر از یک درصد است.
آنچه باعث شده اقتصاد کشور برعکس تاریخ بزرگ و البته طبیعت خود و جغرافیای مناسبش نامناسب باشد، کشمکشهای سیاسی است. اوکراین همچنان در دوگانه شرق و غرب ایستاده و همین موضوع نرخ رشد صنعتی کشور را تا مرز منفی 5 درصد پایین آورده است. بزرگترین شریک تجاری یعنی روسیه دست از سر اوکراین برنمیدارد و غربیها هم بازار این کشور بزرگ و 44 میلیونی را میخواهند و البته کاهش قدرت روسیه در منطقه را. در این میان جالب است بدانید ایران، سال 1392 بیش از 150 میلیون دلار کالا از این کشور وارد کرده که ذرت بیشترین واردات بوده و بیشترین صادرات از حجم 50 میلیون دلاری مربوط به انگور خشک کرده و پسته بوده است.
اوکراین تاریخی بسیار غنی دارد. شهر کییف به عنوان پایتخت زادگاه سه کشور اوکراین، بلاروس و روسیه است و از این رو نباید دیدن آن را از دست بدهید. در عین حال شهرها و موزههای دیگری چون لویو، ادیسا، موزه پوشکین و کلیسای سنت سوفیا مکانهای دیگری است که باید از آنها بازدید کنید. اگر به تاریخ معاصر هم علاقه دارید دیدن شهر و موزه چرنوبیل را از دست ندهید؛ جایی که یک حادثه اتمی باعث شد سالها حیات از منطقه رخت بربندد و حتی بازدید احتمالی شما تحت تدابیر شدید ایمنی باشد.
این کشور از نظر فرهنگی هم بسیار غنی است. توصیه میشود دیدن یک اپرا را در برنامه خود بگذارید. در موسیقی هم میتوانید از موسیقی فولکلور و سنتی بهره ببرید و هم از تاثیرات جنبش پاپ که از دهه 1960 وارد فضای کشور شده است. در عین حال نباید تاثیر سینمای اوکراین و شخصیتهایی چون خانم موراتوا را نادیده گرفت و از آن سو معماری بینظیر این کشور که در میانه معماری روسیه و عثمانی ایستاده، برای مردم جذابیت خاص خود را دارد.
چطور برویم
ایران و اوکراین در خاک یکدیگر سفارت دارند. برای رفتن به اوکراین نیاز به ویزا دارید که نزدیک به یک ماه زمان لازم دارد. توصیه ما این است که با توجه به شرایط امنیتی این کشور از تور استفاده کنید. تورهایی که اغلب با پرواز شرکت هواپیمایی اوکراینی و با هزینهای حدود 650 دلار یا 2 میلیون تومان، شما را برای 6 روز و 7 شب به این کشور میبرند. (ضمیمه چمدان)
مصطفی مسجدی آرانی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد