سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
این کتاب به روایت سفر میرزا تقی خان انصاری در معیت شاهزاده حمزه میرزا حشمتالدوله به قصد تهنیت و دیدار الکساندر دوم امپراطور روسیه است.
میرزا تقی خان نویسنده اثر همراه هیات دعوت شده در تاجگذاری الکساندر سوم عازم سفر و گذر از شهرهای ایران است، شهرهایی که در حال سپری کردن بیماری وبایند و او با دقتی شایان به گزارش وضعیت سلامت آنها میپردازد. چنان که به موازات گزارشهای از آن سامان و نظم و امنیت و بهداشت و آنچه سیویلیزاسیون آنجا مینامد نیز میدهد.
نویسنده سفرنامه میرزا تقی خان انصاری طبیب حفظ الصحه و بهداشت دارالخلافه تهران است و نیز از ملازمان شاهزاده در سفر. آنچه از شرح احوال شخصی و تحصیلات و کوششهای وی در خودنوشتی که او از خود به جای گذاشته نشاندهنده آن است که وی از دانشوران و روزنامهنگاران موسس در علوم جدید و پایهگذار انجمنهای علمی و طبی در اصفهان شیراز است.
سفرنامه تفلیس هنگامی توسط میرزا تقی خان انصاری کاشانی نوشته میشود که آغاز شیوع وبای همه گیر سال 1288 .ق و قحطی فراگیر آن دوره بود. وی چنانکه از هر شهری میگذرد با دقتی شایان گزارشهای پزشکی و مربوط به بهداشت عمومی و میزان شیوع بیماری وبا را شرح میدهد سفری که از دارالخلافه تهران آغاز میشود و از قزوین و رشت و بندرانزلی تا بندر بادکوبه و تفلیس ادامه پیدا میکند.
فهرست مطالب کتاب به این قرار است:
مقدمه
خودنوشت
متن سفرنامه
رسالهای در تعلیم و تربیت
فهرست اعلام
«سفرنامه تفلیس (گزارشی از وبای 1288ق/ 1871.م)» اثر میرزا تقی خان انصاری به کوشش فرامرز معتمد دزفولی در 95 صفحه مصور از سوی نشر تاریخ ایران منتشر شده است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد