امارات متحده عربی اعلام کرده بزودی سازمان فضایی خود را به منظور اجرای پروژه‌ای بسیار بلندپروازانه ایجاد خواهد کرد؛ طرحی جاه‌طلبانه و بزرگ که حتی بسیاری از قدرت‌های برتر فضایی امروز جهان نیز درباره آن با احتیاط سخن به میان می‌آورند. آنها می‌خواهند تا هشت سال دیگر، نخستین کاوشگر بی‌سرنشین دنیای عرب را بر سطح سرخ سیاره بهرام (مریخ) فرود آورند.
کد خبر: ۶۹۷۸۷۶
بلندپروازی عربی در فضا

اگر به امارات و معروف‌ترین شهر آن یعنی دبی سفر کرده باشید و اگر مقهور طراحی زیبا و مدرن این شهر نشده باشید و مثل نگارنده دل از بازارهای بزرگ و پر زرق و برق آن کنده و به قلب واقعی این شیخ‌نشین کوچک سفر کرده باشید، حتما می‌دانید این سرزمین بیابانی و خشک فقط به کمک ساخت و سازهای بی‌حد و حساب که عمدتا با ثروت و سرمایه ایرانی محقق شده، آن چهره فریبنده را در نگاه نخست به شما القا می‌کند و در پشت آن ظاهر جذاب، اختلاف طبقاتی وحشتناک و بیابانی خشک و بی‌آب و علف قرار گرفته است.

سرزمینی بسیار کوچک که سر تا ته آن را می‌توان با حداکثر دو ساعت رانندگی طی کرد و کشوری که کل جمعیت اندک آن در هفت شهر سکونت دارند؛ البته اگر بتوان برخی از آنها را اصلا شهر نامید.

اگر چند روزی در این کشور بیابانی اقامت کنید، درخواهید یافت که زیرساخت‌های آن تماما عاریتی است و از روی نمونه‌های غربی و توسط همان‌ها برای این شیخ‌نشین شبیه‌سازی شده است.

همه آنچه گفته شده را می‌توان به دکوری عظیم تشبیه کرد که قرار است در ذهن بیننده بهشتی زیبا را در قلب صحرا تداعی کند، اما با وجود ظاهر منفی این مطلب، روش فوق امروزه به مسیری متداول برای توسعه سریع کشورها تبدیل شده تا به قول معروف چرخ را از اول اختراع نکنند و بر پایه تجربه دیگران و با تعامل مثبت و سازنده با دنیا، مسیر میانبری برای توسعه برگزینند.

شاید به همین دلیل است که می‌بینیم کشوری در حاشیه جنوبی خلیج‌فارس که از نظر ابعاد و جمعیت از تک‌تک استان‌های جنوبی کشور پهناور و ثروتمند ما کوچک‌تر است، به بزرگ‌ترین ارائه‌دهنده خدمات فضایی در منطقه تبدیل شده و حالا هم خیال سفر به مریخ را در سر می‌پروراند.

اگر حتی برای یک لحظه فکر کرده‌اید قرار است یک پیچ آن ماهواره‌هایی که اکنون اماراتی‌ها در فضا دارند یا این کاوشگری که می‌خواهند تا هشت سال دیگر بر سطح مریخ بنشانند را خودشان طراحی کرده یا ساخته‌اند، سخت در اشتباهید.

آنها مسیر تعامل و سرمایه‌گذاری در دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی بزرگ دنیا را در پیش گرفته‌اند؛ مسیری که مرزهای جغرافیایی را درهم می‌شکند و باعث هم‌افزایی فرامرزی می‌شود.

این روزها مراکز تحقیقاتی بسیاری در دنیا هستند که از کمبود بودجه رنج می‌برند و زیرساخت‌های لازم برای اجرای یک طرح تحقیقاتی بزرگ را نیز در دل خود نهفته دارند.

همکاری با این مراکز ضمن آموزش نیروی انسانی و افزایش اعتبار نام علمی طرف سرمایه‌گذار، همچنین باعث می‌شود تا با طی مسیری میانبر، ناگهان سرمایه‌گذار خود را در مقصد مطلوب بهره‌برداری ببیند.

هرچند به نظر می‌رسد این مسیر برای بسیاری از طرح‌های اماراتی‌ها جواب داده، اما سفر اکتشافی به فضا دیگر ساختمان، جاده، سیستم بانکی و حتی ماهواره مخابراتی نیست که بتوانی آن را در کشور خودت شبیه‌سازی کنی.

این مقوله از پرسش‌هایی اساسی شروع می‌شود که باید در قلب و روح پژوهشگران یک ملتی شکل گرفته و رشد پیدا کند تا در نهایت طرحی شود برای پاسخ دادن به پرسش‌های اساسی مردم آن سرزمین.

از این منظر تلاش اخیر شیوخ امارات بیشتر شبیه نمایشی است جاه‌طلبانه که به منظور خودنمایی طراحی شده تا یک چالش علمی به منظور پاسخ دادن به پرسش‌های عمیق بشر.

حال که مجالی پیش آمده تا با نگاه از بیرون این تلاش امارات را به چالش بکشیم، بد نیست مسئولان سازمان فضایی ایران نیز نگاهی به طرح‌ها و آرزوهای خود بیندازند و اگر طرح یا برنامه مشابهی دیدند، زودتر نسبت به عقلانی‌تر کردن آنها اقدام کنند.

شهرام یزدان‌پناه - دبیر گروه دانش

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۷
محسن
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
۰
۰
با تمام احترامی كه برای تك تك نویسنده های جام جم قائل هستم ، این نوشته منصفانه نوشته نشده ، به هر حال چه برای نمایش باشه ، و چه برای نمایش نباشه این طرح كشور امارات ، یك نكته مهم رو می رسونه ، اینكه یه كشور كه شاید به زور به اندازه یكی استان های كشور ما باشه ، از نظر اقتصادی چنان رشد پیدا كرده كه روی چنین پروژه عظیمی داره سرمایه گذاری می كنه ، چیزی كه كشور ما با این همه سرمایه ملی هنوز دربارش كار نكرده ، توریستی كه كشور بی آب و علف امارات تونست جذب كنه كشور چهار فصل ما نتونست ، این خودش توش نكته ها داره
سامان
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
۰
۰
برنامه فضایی نه به كشور ارتباط داره ،نه به وسعت، نه به ملت، نه به...فقط به پول ارتباط داره و بس.امارات نیازی به طی مسیر فضایی نداره و میتونه خیلی راحت تا 8 سال دیگه كه چه عرض كنم تا 8 ماه دیگه ماموریت رباتیك به مریخ داشته باشه.اما سوال اینجاست كه ما كجائیم؟ 10 سال از تاسیس سازمان فضایی ایران می گذرد و تازه دیروز برنامه راهبردی برای آن تدوین شده! 3 سال هست ظرفیت پرتاب ما از 27 كیلوگرم فراتر نرفته! بودجه سازمان فضایی حتی به قیمت یك ماهواره مخابراتی هم نیست چه برسد به مباحث تحقیق و توسعه!مشكلات ما نه در بخش فضایی بلكه در تمامی بخشهای دانش بنیان ریشه ای است....
كمال
Netherlands
۰۹:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
۰
۰
برای پرتاب یك ماهواره 20 كیلویی كه تو كشورهای دیگه كیت آمادش هست و میتونی خودت بسازی سیصد بار میگن امروز..فردا..تا آخر سال.. سال دیگه ... دوسال دیگه ...تا آخر تابستان و...سر اینكه اسم ماهواره چی باشه 6 ماه جلسه میذارن.اونوقت روسها تو یك پرتاب 33 تا ماهواره رو بدون مشكل میذارن تو مدار.
اسماعیل
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
۰
۰
2 موضوع اصلی درباره این طرح اماراتی ها وجود دارد. اول اصرار بر عربی نامیدن آن است كه خب شاید چندان هم بیراه نباشد وقتی داری كلی پول خرج می كنی تلاش كنی حداقل از آن برای ایجاد غرور منطقه ای و اثبات برتری خود در بین همزبانانت استفاده كنی. هر چند این تلاش برای عرب و غیر عرب كردن دنیا مثل خیلی تلاشهای مشابه در كل دنیا نكوهیده است.
اما موضوع دوم كه از اولی خیلی مهمتر است این كه فرستادن كاوشگر فضایی به مریخ را نباید فقط یك طرح یا پروژه مهندسی دیگر قلمداد نمود. ذات یك كار تحقیقاتی برای پاسخ دادن به پرسشهای فراوانی طراحی می شود كه حاصل صدها سال كار علمی و تحقیقاتی است. حاصل هزاران پرسش است كه در طی زمان به یك پرسش بنیادین می رسد كه شما برای پاسخ دادن به آن باید قدم در خاك سیاره دیگری بگذارید. اینكه ملتی یكشبه و بعد از اینكه همه تلاش خود را صرف ساختن ساختمان و جذب توریست كرده یكباره به فكر تحقیق و بررسی بنیادین در یك سیاره دیگر بیافتد، حتما فقط نمایشی است...

لیلا افلامی
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
۰
۰
شما كه به بلندپروازی عربی اشاره می كنی اولا خیلی داری تند می نویسی بعدش هم كاش آنقدر شهامت داشتی و درباره بلندپروازی سازمان فضایی ایران هم می نوشتی كه می خواهد آدم بفرستد فضا. واقعا نیاز امروز كشور ما ارسال انسان به فضا است. این بلندپروازی نیست؟ چرا از جاه طلبی خودمان در فضا چیزی نمی نویسی؟
محمدرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
۰
۰
به نكته خیلی جالبی اشاره كردید. اگر اماراتی ها مثلا برنامه می گذاشتند كه می خواهند در مدار زمین یك هتل فضایی بسازند یا مثلا توریست ببرند ماه، خیلی با نوع كاری كه الان می كنند ربط داشت اما كاوش در مریخ حداقل به این نیاز دارد كه دانشمندان حداقل 20 سال روی اصل حیات و چگونگی پیدایش آن، پیدایش جهان یا چند موضوع بنیادین دیگر كار كرده باشند. اینها پول داشتند یكدفعه زدند به سیم آخر...... خنده دار است
مائده خلیج
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
۰
۰
مطلب جالبی بود اما تیتر متعصبانه ای داشت. ما هم عربیم اما از نوع ایرانیش. شما چرا تلاشهای یك كشور دیگر را به پای قومیت مردم می گذارید؟
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها