مسئولان سازمان گردشگری هم افزایش ورود گردشگران خارجی به کشور را دستاورد تحولات اخیر در صحنه دیپلماسی جهانی میدانند. آنها امیدوارند ایران بزودی یکی از مقاصد مهم گردشگری جهان شود.
برخی از آژانسهای مسافرتی کشورهای خارجی میگویند ظرفیتشان برای مسافرت به ایران پرشده و بلیتهای هواییما نیز از مدتها قبل رزرو شده است حتی شنیده شده برخی از تورهای گردشگری خارجی از هماکنون برای سال 2015 ثبتنام میکنند.
در این میان آمارها هم از روند صعودی ورود گردشگران اروپایی و آمریکایی به ایران حکایت دارد. رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میگوید ورود گردشگران اروپایی در 45 روز اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 240 درصد رشد داشته است که رویکرد دولت جدید نسبت به توسعه گردشگری جرقه این فضای مثبت را زده است.
مسعود سلطانیفر همچنین از افزایش 400 درصدی ورود گردشگران آمریکایی به ایران نیز خبر داده و این اتفاق مثبت را دستاورد مذاکرات هستهای و تنشزدایی در صحنه دیپلماسی جهانی و سیاست گسترش تعامل ایران با کشورهای دیگر دانسته است.
وی ابراز امیدواری کرده در ماههای آینده با فروپاشی پایههای تحریم و گسترش تعاملات اقتصادی در عرصه بینالملل قطعا درعرصه گردشگری نیز اتفاقهای مثبتی در پیش باشد.
باز شدن پای گردشگران خارجی به کشورمان بیشتر از همه به نفع هتلداران تمام شده است. هتلهای کشورمان بخصوص شهرهای توریستی که رکود سالهای اخیر صنعت گردشگری بیش از همه به ضرر آنها تمام شده بود حالا وقت سر خاراندن هم ندارند.
اینطور که گفته شده همه هتلهای چهار و پنج ستاره شیراز، اصفهان، یزد و کاشان تا پایان آبان امسال جای خالی ندارد. 9 هتل چهار و پنج ستاره در شیراز، پنج هتل چهار و پنج ستاره در اصفهان، چهار هتل چهار ستاره در یزد و حدود 70 هتل مستقر در خانههای قدیمی از سوی تورهای خارجی پرشده است.
همچنین ظرفیت اقامتی بیشتر هتلهای 4 و 5 ستاره شهرهای توریستی کشور تا شش ماه آینده تکمیل است.
محمدحسین محتاجالله، رییس انجمن صنفی هتلداران و مراکز اقامتی استان یزد در گفتوگو با جامجم از افزایش 100تا300 درصدی گردشگران خارجی این استان از ابتدای امسال تاکنون خبر میدهد، در حالی که میگوید ظرفیت هتلهای استان یزد تا پایان پاییز امسال هم پرشده است.
محتاجالله با یادآوری چند سال اخیر که در آن زمان گاه پیش میآمد ظرفیت هتلها و مراکز اقامتی استان یزد فقط 10 تا 15 درصد پر بود، شرایط موجود را چنین ارزیابی میکند که این موج جدید ورود گردشگر خارجی به ایران پس از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری شکل گرفته که در ماههای اخیر با بهبود مناسبات ایران با دیگر کشورهای دنیا باعث کمرنگ شدن احساس ناامنی و ایجاد فضای اعتماد گردشگران خارجی برای ورود به ایران شده است.
از سوی دیگر ابراهیم پورفرج، رییس جامعه تورگردانان کشور نیز در گفتوگو با جامجم با تائید افزایش چشمگیر ورود گردشگران اروپایی و آمریکایی به کشور این اتفاق را محصول چند عامل میداند که تغییر سیاستهای دولت در تعامل با دنیا و شرایط نامساعد این روزهای برخی کشورهای خاورمیانه مانند مصر، سوریه و عراق که موجب سوق داده شدن گردشگران خارجی به سوی ایران شده است.
البته پورفرج بیشتر از اینکه از موضوع افزایش ورود گردشگران خارجی خوشحال باشد، نگران امکانات محدود و کمبود یا نبود برخی زیرساختها برای پاسخگو بودن به موج ورود گردشگران خارجی به کشور است.
وی با اشاره به تکمیل ظرفیت بسیاری از هتلهای شهرهای توریستی به دلیل افزایش ورود گردشگران خارجی به این شهرها توضیح میدهد، متاسفانه گزارشهای رسیده نشان میدهد در اکثر شهرهای توریستی مانند اصفهان ظرفیت هتلها تا پایان سال هم تکمیل است.
همزمان شدن شرایط با برگزاری سمینارها و همایشهایی که برخی سازمانها قرار است مراسم مختلفی را داخل این هتلها برگزار کنند باعث شده که دیگر جایی برای رزرو محل اقامت توریستها باقی نماند.
این در حالی است که به اعتقاد پورفرج منطقیترین راهکار این است که هتلداران در فصول کم گردشگر مانند زمستان ظرفیت هتل خود را به سازمانها برای برپایی همایشها اجاره دهند و از فرصت پیش آمده به نفع رونق صنعت گردشگری کشور کمک کنند تا گردشگر بدون جای اقامت روی زمین نماند.
ماهیگیری از آب گلآلود
سرازیر شدن گردشگران اروپایی و آمریکایی به ایران شرایطی بوجود آورده تا برخی هتلداران با آگاهی از تقاضای توریستهای خارجی برای اقامت در هتلهای ایران نرخهای خود را به طور تصاعدی بالا ببرند.
رییس جامعه تورگردانان کشور با تائید این موضوع از این وضع ابراز نگرانی هم کرده و میگوید: متاسفانه انگار هتلداران بخصوص در شهرهای توریستی از شرایط بهوجود آمده به تکاپو افتادهاند و حتی گزارش شده که تا چند برابر نرخ هتلها را افزایش دادهاند تا جبران کسر درآمد ماههایی را که با رکود ورود گردشگر خارجی مواجه بودهاند، کرده باشند.
در این میان فعالان حوزه گردشگری نیز معتقدند که هر چند افزایش ورود گردشگر به کشور و درآمدی را که از این راه نصیب اقتصاد کشور میشود نباید نادیده گرفت، اما باید توجه داشت که نباید افزایش نرخ خدماتی که به این گردشگران ارائه میشود، بخصوص در بخش هتلها و دیگر خدمات حمل و نقلی به گونهای باشد که گردشگر را از کشور فراری بدهد.
پورفرج از مسئولان جامعه هتلداران کشور میخواهد با نظارت و کنترل نرخها از بروز هرج و مرج و تخلفات احتمالی از سوی برخی هتلداران متخلف جلوگیری کنند.برای پیگیری این موضوع تلاش کردیم با جمشید حمزهزاده، رئیس جامعه هتلداران کشور گفتوگو کنیم که متاسفانه وی در این باره حاضر به گفتوگو با جامجم نشد.
گردشگری گرانبهاتر از چاه نفت
میگویند چاه نفتمان ممکن است بخشکد، اما صنعت گردشگری اگر رونق بگیرد، متوقف نمیشود. ایران کشوری چهار فصل با جاذبههای سیاحتی و تاریخی فراوان است. این ارزیابی بسیاری از فعالان حوزه گردشگری است که معتقدند گنج اصلی کشورمان نه در چاههای نفت بلکه در صنعت گردشگری آن نهفته است.
محتاجالله، رییس انجمن صنفی هتلداران و مراکز اقامتی استان یزد با تاکید بر اینکه گردشگران خارجی دلارهای متحرکی هستند که حضورشان به اقتصاد کشور رونق میدهد، تصریح میکند: حالا که گردشگران خارجی برای سفر به ایران چمدانهایشان را بستهاند، باید همه دست به کار شوند و دولت باید از ظرفیتهای موجود به نفع رونق گردشگری بهره ببرد.
وی مهمترین عامل در پیشبرد هدف پیشرو را حفظ و ادامه رویکرد مثبت کشورمان در صحنه بینالملل و در تعامل با دنیا میداند که میتواند بتدریج در کمرنگ کردن سایههای بدبینیها و بیاعتمادیهای گردشگران خارجی برای سفر بهایران موثر واقع شود.
محتاجالله با اشاره به لزوم مشارکت بخش خصوصی در ایجاد بسترهای لازم تصریح میکند: متاسفانه ما در بخش زیرساختهای گردشگری نهفقط با ایدهآلها که با شرایط منطقی هم فاصله زیادی داریم، با این حال نباید دست روی دست گذاشت و دولت باید از مشارکت بخش خصوصی حمایت کند تا سرمایهگذار خصوصی اطمینان حاصل کند که اگر وارد این عرصه شود، زیان نمیبیند و حمایت خواهد شد.
اگر پای امکانات بلنگد
حالا که پای گردشگران بیشتری از آن سوی مرزها به ایران باز شده، همه چیز برای اینکه صنعت گردشگری کشورمان دوباره رونق بگیرد، آماده است.
مسئولان سازمان گردشگری با افتخار از آمارهایی میگویند که روند افزایشی ورود گردشگر خارجی به کشورمان حکایت دارد و تقریبا بیشتر هتلهای شهرهای توریستی تا پایان سال ظرفیتشان تکمیل است و تورهای خارجی از همین حالا برای سال آینده گردشگر ثبتنام میکنند؛ خلاصه اینطور که پیداست روزهای امیدوارکنندهای در انتظار صنعت گردشگری کشورمان است، اما به یک شرط.فعالان حوزه گردشگری نگرانند که با این همه گردشگر خارجی که قرار است طی ماههای آینده وارد ایران شوند، کمبود امکانات و فراهم نبودن زیرساختها بیش از جاذبههای گردشگری کشورمان و فرهنگ و تمدن چندهزار ساله آن به چشم گردشگران خارجی بیاید.
آنها نگرانند که تعداد هتلهای موجود جوابگوی تقاضاها نبوده و وضع راهها و امکانات حمل و نقل عمومی در شأن پذیرایی از گردشگران خارجی نباشد.
تاکید رییسجمهور بر نقش گردشگری در اقتصاد مقاومتی
رییسجمهور رفتار با گردشگران خارجی و داخلی را مهم و مقدم بر اهمیت خود آثار و اماکن تاریخی دانست و گفت: باید با گردشگران، مخصوصا گردشگران خارجی، با اخلاق، ادب و مهماننوازی ویژه ایرانی و اسلامی برخورد کنیم.
به گزارش سایت ریاست جمهوری، حسن روحانی، روز دوشنبه در جمع معاونان و مدیران ارشد سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با تبریک هفته میراث فرهنگی، تصریح کرد: سازمان میراث میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باید نقش خود را در اقتصاد مقاومتی بویژه در عرصه اشتغال و ارزآوری به نحو شایسته به انجام رساند.
روحانی بر حضور بخش خصوصی در عرصه گردشگری و صنایع دستی به منظور سرمایهگذاری در حفظ و نگهداری آثار و بناهای تاریخی، ایجاد اماکن و هتلها و کارگاههای صنایع دستی تاکید کرد و گفت: دولت از طریق صندوق توسعه ملی و اعطای تسهیلات، از سرمایهگذاران بخش خصوصی حمایت میکند.
رییسجمهور با اشاره به حاکمیت عصر ارتباطات در دنیای امروز و رد هرگونه بداخلاقی و تندخویی با گردشگران خارجی و داخلی، تصریح کرد: میتوانیم با حفظ شئونات اسلامی و توجه به امنیت ملی، با برخورد مناسب با گردشگران خارجی ایرانیت و اسلامیتمان را توام با اخلاق و رفتار حسنه به آنان معرفی کنیم.
پوران محمدی - گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد