سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
هجری شمسی
25 اردیبهشت 1270
امتیاز تنباکو به واسطه فشار ناشی از فتوای میرزای بزرگ شیرازی لغو شد. پس از این که ناصرالدین شاه قاجار در سفر به فرنگ، دچار کم پولی می شود، امتیاز کشت، تولید و فروش تنباکو به مدت بیش از نیم قرن را به یکی از سرمایهداران انگلیسی به نام تالبوت واگذار کرد. وقتی خبر در کشور میپیچد با مخالفت علما و مردم مواجه شد و پس از مبارزات گسترده و گذشت هفده ماه از امضای قرارداد تنباکو، میرزای بزرگ شیرازی در فتوای مشهور خود، استعمال تنباکو را در حکم محاربه با امام زمان(عج) اعلام میکند و به شاه هشدار میدهد که در صورت عدم لغو قرارداد، فرمان جهاد صادر خواهد کرد. سرانجام پایداری علما و حمایت مردم، ناصرالدین شاه را به پرداخت غرامت به تالبوت انگلیسی و لغو قرارداد مجبور ساخت.
25 اردیبهشت 1366
بیانیه شورای امنیت در محکومیت کاربرد سلاحهای شیمیایی عراق صادر شد. به دنبال عملیات پی در پی قوای جمهوری اسلامی ایران در جبهههای غرب و جنوب در فروردین 1366 ش، عراق، بار دیگر سلاحهای شیمیایی را در مقیاس وسیع به خدمت گرفت. در این حال ایران از دبیر کل سازمان ملل درخواست اعزام هیئت کارشناسی بررسی کاربرد سلاحهای شیمیایی را کرد و عراق نیز برای آن که از ایران عقب نماند با ادعای کاربرد سلاحهای شیمیایی از طرف ایران، درخواست مشابهی را عنوان کرد. هیئت کارشناسان از سوم تا چهاردهم اردیبهشت آن سال از دو کشور بازدید به عمل آورد و به کارگیری سلاحهای شیمیایی از جانب عراق را در سطحی گسترده، اعلام کرد. در نتیجه، دبیر کل سازمان ملل، گزارش هیئت را تقدیم شورای امنیت کرد و آن شورا در رسیدگی به گزارش هیئت و نامه دبیر کل، در 25 اردیبهشت 1366 برابر با 14 می 1987 بیانیهای صادر و اعلام کرد که غیرنظامیان در ایران، بر اثر سلاحهای شیمیایی مجروح شدهاند. شورا در آخر بیانیه، بدون ذکر نام از کشور عراق، کاربرد تسلیحات شیمیایی را به شدت محکوم کرد.
25 اردیبهشت 1367
آمریکا و عراق مشترکا به ترمینال نفتی خارک حمله کردند. در ادامه حمایتهای آمریکا از رژیم بعث عراق در حمله به ایران، سازمان جاسوسی آمریکا، سیا، اطلاعات محرمانه ایران را که از طریق ماهوارههای جاسوسی به دست آورده بود، در اختیار عراق قرار میداد. مقامات جاسوسی آمریکا در دیدارهای خود با مسؤولان عراقی، آنان را تحریک میکردند که از برتری نیروی هوایی خود بیشتر استفاده کنند و هدفهای اقتصادی ایران را که عموماً شامل تاسیسات نفتی و برق میشد، بمباران کرده و آنها را از بین ببرند، چرا که برآورد سیا نشان میداد که تعداد هواپیماها، تانکها و موشکهای عراق، چهار برابر ایران است. درنهایت بر اثر تحریک آمریکا، حمله هواپیماهای پیشرفته سوپراتاندارد فرانسوی عراق به جزیره مهم و نفتی خارک در 25 اردیبهشت 1367 موجب وارد آمدن خسارات سنگین شد و قدرت صدور نفت آن جزیره را از 90 درصد کل صادرات نفتی ایران به کمتر از 50 درصد تقلیل داد.
هجری قمری
15 رجب از پنجم بعثت
نخستین مهاجرت مسلمانان مکه به حبشه آغاز شد. در پی فشار طاقت فرسای مشرکان قریش بر مسلمانان، پیامبر اکرم(ص) به تعدادی از پیروانِ خود دستور داد تا برای در امان ماندن از اذیت و آزار مشرکین، به سرزمین حبشه مهاجرت کنند. جمعی از مسلمانان که 11 مرد و 4 زن بودند به سرپرستی عُثمان بنَ مظعون به حبشه مهاجرت کردند و زمینهساز مهاجرت بعدی مسلمانان به سرپرستی جعفر بن ابیطالب شدند. این مهاجرتها، طی سالیان متمادی، سبب نفوذ و گسترش دین اسلام در قاره آفریقا شد.
15 رجب 2
بنا بر مشهور قبله مسلمانان از بیت المقدس به سوی کعبه تغییر کرد. پس از دستور واجب شدن نماز بر مسلمانان، پیروان این آیین الهی، به طرف بیت المقدس، محلی که مورد احترام ادیان دیگر از قبیل یهودیت و مسیحیت بود، نماز میخواندند. ولی پس از هجرت پیامبر اسلام به مدینه، یهودیان این شهر، پیامبر اسلام(ص) را مورد طعنه قرار داده و از این که مسلمانان از قبله یهودیان برای نماز استفاده می کنند، آنان را استهزاء می کردند. سرانجام در حالی که 17 ماه از ورود پیامبر اسلام(ص) به مدینه می گذشت، به دستور خدا، کعبه، قبلهی مسلمانان گردید. این دستور در حالی که پیامبر اکرم(ص) نماز ظهر را در مسجد بنیسَلَمه اقامه میکرد از جانب خداوند صادر شد. پیامبر اسلام(ص) در حالِ نماز، روی به مسجدالحرام کرد و دو رکعت پایانی نماز ظهر را به سوی کعبه خواند و به همین دلیل این مسجد در تاریخ اسلام به "ذوالقبلَتَین" معروف شده است.
15 رجب 62
عقیله بنی هاشم، ام المصائب حضرت زینب کبری (س) درگذشت. حضرت زینب(س) پس از بازگشت از شام و رجعت به مدینه، همواره در مجالس خود از راه امام حسین(ع) و مصایب عاشورا سخن میراند و مردم را علیه حکومت جور تحریک می کرد. کم کم کار به جایی رسید که اقامت آن حضرت در مدینه با مخالفت والی شهر روبرو گردید و ایشان عازم شام شد. سرانجام آن حضرت در سن 56 سالگی به سرای باقی شتافت. محل دفن آن بانوی مجلله مورد اختلاف است و برخی شام، مدینه وعدهای مدفن ایشان را در سرزمین مصر می دانند.
15 رجب 1006
اصفهان به عنوان پایتخت دولت پادشاهی صفوی توسط شاه عباس اول انتخاب شد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد