اما دست نگه دارید! زیرا خطر در کمین شماست و این همان نقطهای است که میتواند شروعی برای از دست دادن بودجه ارزشمند شما و خرید یک محصول بیارزش باشد. پس قبل از آنکه چنین اتفاقی برایتان بیفتد و در بیابان تبلتهای ارزانقیمت سردرگم شوید، این مطلب را بخوانید تا متوجه شوید چرا نباید چنین محصولاتی را بخرید.
منطق فلافلی
برندهای متفرقه تبلت با قیمت پایین بسیار فراوان است. مارشال، پیر کاردن، اینوول، آینول، اسمارت تاچ و چند نام بیهویت دیگر که برخی از آنها ادعای ایرانی بودن نیز دارند همگی جزو برندهایی است که باید با دیده تردید به آنها بنگرید؛ اما چرا باید به این محصولات شک داشته باشید و چه چیزی باعث میشود این تبلتها در مقایسه با انواع ارائه شده از سوی برندهای معروف، قیمت پایینتری داشته باشند؟
برای توضیح این مساله تصور کنید میخواهید یک فلافل فروشی را برای یک وعده غذایی انتخاب کنید. به یک مغازه میروید که فلافلش را همراه قارچ، پنیر، ترشی، گوجه و خیارشور سرو میکند و با آنکه قیمت بالایی دارد، اما در عوض یک وعده خوشمزه و دلچسب را تجربه خواهید کرد. مغازه دیگر نیز فلافل ویژه در منوی خود دارد، اما به جای آنکه تعداد فلافلهای آن کافی باشد، از تعداد کمتری استفاده کرده و با مخلفات نه چندان تازه و خوشمزه، آن را سرو میکند. نتیجه این که هرچند قیمت آن کمتر بوده، اما آن چیزی که تصور میکردید نیست و ممکن است با خود بگویید ایکاش کمی بیشتر خرج میکردید و سراغ نمونه گرانقیمتتر میرفتید.
اوضاع بازار تبلتها هم چیزی شبیه فلافل است! نماینده عرضهکننده تبلت ارزانقیمت سری به چین میزند و تبلتی سفارش میدهد که تا حد ممکن برایش ارزان تمام شود. این تبلت امکانات کمی دارد و با حربههایی همچون نامگذاری، فهرست مشخصات فنی و امکانات (که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت)، بستهبندی و لوازم جانبی همراه، حسی از ویژه بودن به آن میبخشد تا خریدار را جذب خود کند (سوءاستفاده از حس میهنپرستی و وطندوستی مردم ایران نیز روش نامناسب دیگری است که در برند دیمو که ادعای ایرانی بودن دارد، دیده میشود). سود فروش چنین تبلتی در بازار بسیار زیاد است و فقط همین مساله میتواند دلیلی محکم برای واردکردن انواع تبلتهای ارزانقیمت با طرحها و مدلهای مختلف و فروش آنها به هدف کسب سود هنگفت در مدت زمان کم است.
پروسه ناامیدی
به احتمال زیاد پس از خرید تبلت ارزانقیمت موردنظر، پروسهای از ناامیدی را پشت سر خواهید گذاشت. ابتدا تبلت را از جعبه خارج کرده و با بدنهای پلاستیکی با کیفیت نهچندان بالا روبهرو میشوید که چندان شما را راضی نمیکند. پیش خودتان میگویید بدنه مهم نیست و بیشتر تبلتها پلاستیکی است و بهتر است آن را روشن کرده و کار با آن را آغاز کنید. اما اینجا هم دلگرمی خاصی وجود ندارد و با تصویری با دقت پایین، رنگهای نهچندان شاد و زنده و زاویه دید محدود روبهرو خواهید شد. این مساله به این دلیل است که در بیشتر تبلتهای بینام و نشان از صفحهنمایشهای با پانل TFT (نمونههای با کیفیت پایین) استفاده میشود که زاویه دید محدودی دارند. مدلهایی هم که از پانل IPS استفاده میکنند از کیفیت پایینی برخوردار بوده و با پانلهای مشابه دیگر قابل مقایسه نیستند. (پیش از این در کلیک درباره انواع صفحهنمایشها، فناوری و کیفیت آنها صحبت کردهایم)
به این نتیجه میرسید که تبلت شما کیفیت خوبی نداشته و از بابت تصویر هم حرف خاصی برای گفتن ندارد و به قول معروف باید بسوزید و بسازید. اما درعوض روی جعبه به این موضوع اشاره شده که دارای پردازنده چهارهستهای بوده و یک گیگابایت حافظه RAM و 16 گیگابایت فضای ذخیرهسازی دارد که البته به کمک کارت حافظه قابل افزایش است. فروشنده هم به شما اطمینان داده که جدیدترین بازیها براحتی روی آن قابل اجراست. به همراه تبلت جدید یک بسته مجموعه نرمافزاری اندروید هم خریداری کردهاید تا از هر بابت تبلت خود را به انواع نرمافزارها مجهز کنید؛ اما تنها پس از نصب چند نرمافزار تبلت به شما پیغام میدهد که فضای کافی در اختیار ندارد! این مساله به دلیل ترفندی است که برای ارزانتر شدن تبلتها به کار گرفته میشود. در تبلتهای ارزانقیمت، معمولا از 16 گیگابایت فضای ذخیرهسازی فقط یک گیگابایت برای نصب نرمافزار در اختیار کاربر قرار گرفته و بقیه فضای موجود عملکردی همچون یک کارت حافظه جانبی ایفا میکند. به همین دلیل پس از نصب چند نرمافزار، فضای یک گیگابایتی ارائه شده پر میشود و پیغام نبود فضای کافی بهنمایش درمیآید.
از بابت سختافزار مورد استفاده نیز اوقات خوشی را پیش رو نخواهید داشت. پردازنده دوهستهای و چهارهستهای استفاده شده در این سری از محصولات عموما از سریهای بسیار معمولی ساخت کمپانی Rockchipاست که نباید برای انجام پردازشهای سنگین انتظار بالایی از آنها داشت. این پردازندهها حتی به گرد نمونههای استفاده شده در یک گوشی هوشمند یا تبلت معتبر نمیرسند و فقط برای انجام امور عادی باید روی آنها حساب کرد. درباره باتری نیز اوضاع خوبی وجود ندارد و با آنکه این باتریها ممکن است یک باتری لیتیومیون یا لیتیومپلیمر باشند، اما دوام مناسبی ندارند و پس از مدتی استفاده، بدون اجازه شما به مرخصی همیشگی میروند! امکانات جانبی این تبلتها نیز چندان چنگی به دل نمیزند. برای کاهش قیمت از سادهترین ماژول اتصال Wi-Fi بهکار گرفته شده و نمونههای ارزانقیمت حتی بدون قابلیت بلوتوث است! نحوه مونتاژ قطعات داخلی و اتصالات مورد استفاده نیز مواردی است که همگی در قیمت نهایی (یا شاید بهتر باشد بگوییم سود نهایی) تاثیرگذار است. برای مثال، یک تبلت خوب از اتصالات باکیفیت برای اتصال باتری، بلندگوها و آنتن استفاده میکند که در صورت نیاز، بسادگی از بورد اصلی تبلت جدا شده و تعویض میشود. در یک تبلت ارزانقیمت این اتصالات به بورد تبلت لحیم شده و کیفیت چندان مناسبی ارائه نمیکند.
ممکن است بگویید تبلت شما گارانتی دارد و در صورت خرابی تعویض خواهد شد؛ اما باید بدانید بسیاری از گارانتیهای ذکر شده پشتوانه ندارند و حتی اگر تبلت شما دارای گارانتی معتبر باشد و بخش گارانتی دلایل شما برای تعویض را قبول کند، در نهایت تبلت شما با یک نمونه مشابه دیگر با همان مشکلات و محدودیتهای ذکر شده تعویض شده و باز هم باید با همان دردسرها و محدودیتها سر کنید که چندان منطقی به نظر نمیرسد.
یک اتفاق بد
کسب سود بالا از تبلتهای ارزانقیمت بهقدری دلچسب بوده که متاسفانه نمایندگان برخی برندهای معتبر بازار نیز دنبالهروی این مسیر شدهاند. این نمایندگان مشخصات فنی اختصاصی خود را به کمپانی سازنده اعلام کرده، آنها نیز تولیدات را طبق سفارش به بازار ایران ارسال میکنند. وجود نام یک برند معتبر باعث میشود کاربر پول بیشتری برایش پرداخت کند، در حالی که آنچه ارائه شده همان چیزی نیست که انتظارش میرود (مشکل ذکر شده درباره فضای ذخیرهسازی و فضای قابل دسترس برای نصب برنامه یکی از مواردی بود که در مدلی خاص از یک تبلت که در بازههای زمانی مختلف وارد بازار شده بود، مشاهده کردم). البته این حالت بیشتر در مدلهای با قیمت پایین دیده میشود و در مدلهای گرانقیمت این ضعف دیده نمیشود.
راهحلی نیست
ممکن است نمایندگان فروش و مسئولان هریک از این برندها از این که تبلت آنها به عنوان محصولی متفرقه و بیهویت نام برده شده دلخور شوند؛ اما باید به این نکته اشاره کرد که آنچه آنها به بازار عرضه میکنند واقعا کیفیت مناسبی ندارد و علاوه بر آنکه کاربر را دچار دردسر میکند، اعتبار خود آنها را نیز زیر سوال میبرد. البته به نظر میرسد نصیحت برای این افراد فایدهای ندارد، زیرا سود کوتاهمدت نهایی هیجانانگیزتر از حفظ نظر مثبت کاربر است.
شما به عنوان کسی که قرار است پول خود را که بسختی به دست آورده و میخواهید یک تبلت بخرید، به عواقب خرید یک محصول ارزانقیمت بیندیشید. بخوبی روی برندهای مختلف تحقیق کنید و اگر واقعا یک تبلت نیاز دارید، کمی صبر کرده و با افزایش بودجه خود یک نمونه از یک سازنده معتبر خریداری کنید تا بیشتر از تبلت خود لذت ببرید. به عنوان آخرین نکته به این موضوع اشاره میکنیم که معمولا فروشندگان افراد مناسبی برای دریافت توصیه و راهنمایی در زمان خرید تبلت نیستند!
نصیحت انگلیسی
حتما این ضربالمثل انگلیسی را شنیدهاید که «هنوز آنقدر پولدار نشدهام که جنس ارزان بخرم» و با خودتان میگویید 300 تا 400 هزار تومان قطعا پول کمی نیست، در نتیجه این ضربالمثل دربارهاش صدق نمیکند! تا حدودی حق با شماست، اما باید بدانید که یک تبلت معقول و قابل قبول با امکانات مناسب، چیزی در حدود دو برابر هزینهای که در نظر گرفتهاید، قیمت دارد. صفحهنمایش مناسب، امکانات ارتباطی قابل قبول برای اتصال به اینترنت و لوازم جانبی مختلف، پردازندهای که بتواند نیازهای پردازشی شما در زمینههای مختلف را برآورده کند و در نهایت عمر و دوام مناسب و قابل قبول همگی جزو مواردی است که به عنوان یک کاربر به آنها نیاز خواهید داشت تا در نهایت تجربهای خوب از داشتن یک تبلت داشته باشید.
بابک ولیزاده
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد