اگر هم سایتباز باشید حتما هر چند روز یکبار به الکسا سرمیزنید تا ببینید کدام سایت توانسته رتبه برتر سایتهای خبری را کسب کند.هرچند که البته کارشناسان حوزه وب انتقادات مهمی را متوجه سیستم رتبه بندی الکسا می دانند و معتقدند که بالا آمدن در این سیستم لزوما به معنی پرمخاطب بودن یک سایت نیست، چنانکه اگر شما همین امروز فهرست برترین های این سایت را مرور کنید، ممکن است از حضور برخی سایت های بی نام و نشان در برخی رتبه ها حسابی شگفت زده شوید. با این همه به دلیل نبود سیستم های معتبر تر و قابل اعتناتر رتبه بندی در اینترنت، الکسا لاجرم به یک مرجع مهم و معیار قضاوت در خصوص میزان بازدید کننده سایت های مختلف اینترنتی تبدیل شده است ، آنچه در ادامه می خوانید مروری است برمکانیسم عملکرد و رتبه بندی این سایت معروف.
الکسا چیست؟
الکسا وبسایتی است که کار آن جمعآوری اطلاعات ترافیک دیتا در محیط اینترنت است. بخشی از این اطلاعات به صورت رایگان روی وبسایت این شرکت برای استفاده عمومی منتشر میشود. از این رو شما میتوانید بفهمید در سراسر جهان و در کشورهای مختلف و نیز در 17 دستهبندی مختلف، چه سایتهایی دارای بیشترین بازدید است. الکسا همچنین آمار بازدید از وبسایتها را به صورت دورههای هفتگی تا ششماهه ارائه میدهد. طریقه ورود به سایت، کلمات پر جستجو و نیز دموگرافی از سن و جنس کاربران (که البته لازمه آن رجیستر شدن صحیح کامپیوترهاست) از دیگر مواردی است که الکسا به همه کاربران به صورت رایگان ارائه میکند. در کنار این فعالیتها، الکسا فعالیت تجاری هم دارد و اطلاعاتی علاوه بر این اطلاعات رایگان را در کنار نرمافزارها و نیز توصیههای کاربردی خاص هر وبسایت برای افزایش بازدید و در نتیجه بهبود رتبه سایت در الکسا و گوگل ارائه میکند. این دقیقا همان خدمتی است که از آن با عنوان SEO یاد میشود.
از شرکت مستقل تا عضوی از آمازون
شرکت الکسا از سال 1996 به عنوان یک شرکت مستقل تاسیس شد، اما سه سال بعد شرکت آمازون که بیشتر شهرت آن به خاطر فروشگاه اینترنتیاش بخصوص در حوزه کتاب است، الکسا را خرید. در حال حاضر 30میلیون سایت در الکسا ردهبندی شدهاست و این سایت در هر ماه نزدیک به 9 میلیون بازدید دارد. نام الکسا به اعتبار کتابخانه اسکندریه مصر انتخاب شده است؛ کتابخانهای که مملو از کتاب و دانش بوده است و حالا در نظر موسسان الکسا همین ویژگی را اینترنت دارد.
الکسا چگونه کار میکند؟
روش کار الکسا استفاده از تولباری است که روی مرورگرهای مختلف نصب میشود. وقتی کاربران در سایتهای مختلف به گشت و گذار میپردازند، تولبار الکسا اطلاعات بازدید از هر سایت را به سرور مرکزی میفرستد و سرانجام رتبه سایتها تعیین میشود. در عین حال، برخی مدیران سایتها میتوانند با ثبتنام کردن سایت خود در الکسا به این شرکت این مجوز را بدهند که از اطلاعات بازدید سایت استفاده کند تا هم اطلاعات دقیقتری داشته باشد و هم احتمالا رتبه سایت را ارتقا دهد. در حال حاضر در رنکینگ الکسا در سراسر جهان، گوگل، فیسبوک، یوتیوب، یاهو و بایدو (یک شبکه اجتماعی چینی) در صدر قرار دارد. این در حالی است که در ایران گوگل، بلاگفا، یاهو، ورزش سه و موتور جستجوی اسک در رده اول تا پنجم قرار گرفتهاند. در بخش سایتهای خبری هم نیوز یاهو، سی.ان.ان، ردیت، هافینگتون پست و نیویورک تایمز در رده اول تا پنجم قرار دارند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد