مایکل مان: دیدار ظریف و اشتون سازنده بود

پیشرفت مذاکرات در اولین روز گفت‌وگوهای وین2

دور تازه مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 درحالی در وین آغاز شده که ساعاتی پیش از آغاز این دور از گفت‌وگوها، لغو شام کاری محمدجواد ظریف و کاترین اشتون باوجود اعلام قبلی، حاشیه‌ساز شد.
کد خبر: ۶۵۷۱۷۱

هرچند در ایران برخی رسانه‌ها اعلام کردند که لغو شام کاری به‌دلیل دیدار اشتون با برخی فعالان زن در جریان سفر اخیرش به تهران بوده، اما سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که قرار شامی بین وزیر خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گذاشته نشده بود. او همچنین اضافه کرده که ظریف از دیدار اشتون با فعالان زن در ایران خبر نداشته است.

با این حال دیروز ظریف و اشتون درباره مذاکرات هسته‌ای در مقر سازمان ملل متحد در وین به رایزنی پرداختند؛ دیداری که مایکل مان در توئیتر خود، آن را «سازنده» توصیف کرد. این دو که دور نخست این گفت‌وگوها را دیروز افتتاح کردند، قرار است صبح امروز نیز با یکدیگر دیدار کنند. سخنگوی اشتون درباره مذاکرات ایران و 1+5 گفته است: پیشرفت‌ها خوب بوده، موضوعات پیچیده است و پیشرفت‌ها تاکنون امیدوارکننده بوده است. ما به کار خود ادامه می‌دهیم و بحران اوکراین بر مذاکرات اثری نداشته است.

غنی‌سازی و تحریم‌ها، مهم‌ترین دستور کار

به‌دنبال لغو شام کاری، عراقچی و اشمیت در مورد نحوه مذاکرات در وین توافق کردند.

با این حال محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و سرپرست هیات مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان در بدو ورود به وین و پیش از دیدار عراقچی و اشمیت گفته بود که در دومین دور مذاکرات هسته‌ای با نمایندگان گروه 1+5 درباره موضوعاتی همچون غنی‌سازی و رآکتور هسته‌ای گفت‌وگو می‌شود. وی افزود: در این دور از مذاکرات درباره همکاری‌های صلح‌آمیز هسته‌ای و نیز تحریم‌ها تبادل نظر خواهد شد. وی ابراز امیدواری کرد که دو طرف در مراحل بعدی مذاکرات وارد تدوین راه‌حل شوند.

امیدواری چین و روسیه برای رسیدن به توافق

همزمان با آغاز گفت‌وگوهای وین2، چین اعلام کرد آماده همکاری با طرف‌های مرتبط با مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 برای پیشرفت دور جدید مذاکرات است. به گزارش مهر و به نقل از روزنامه خلق چین، سخنگوی وزارت خارجه این کشور دیروز اعلام کرد: مذاکرات هسته‌ای ایران وارد مرحله جدید و مهمی شده است. وی گفت: چین از طرف‌های مذاکره می‌خواهد که مذاکرات آرامی را دنبال کرده و دیدگاهی عملی و هدفمند را دنبال کنند و به‌دنبال زمینه‌های مشترک برای حل اختلاف‌ها باشند و به‌طور مشترک به‌دنبال منافع جمعی و مذاکره برد ـ برد باشند.

معاون وزیر خارجه روسیه هم تاکید کرد که مسکو امیدوار است دور بعدی مذاکرات هسته‌ای منجر به امضای توافق جامع میان طرفین شود. به گزارش تسنیم، سرگئی ریابکوف تاکید کرد: کار هرگز پس از دور قبلی متوقف نشده، مذاکرات در سطح کارشناسی در اوایل ماه مارس ادامه داشت و تماس‌های تلفنی میان ایران و گروه 1+5 صورت می‌گرفت.

خشم دوباره تل‌آویو از مذاکرات هسته‌ای

همین امیدواری‌ها نسبت به دستیابی تهران و 1+5 به یک توافق پایدار هسته‌ای باعث شد تا رژیم صهیونیستی بار دیگر برای آسیب وارد کردن بر این گفت‌وگوها به تکاپو بیفتد.

در همین خصوص موشه یعالون، وزیر جنگ رژیم‌صهیونیستی با بیان این‌که ایالات متحده نتوانسته آن‌طور که باید مبارزه با ایران را رهبری کند، گفت که طرز فکرش تغییر کرده و حالا برخلاف گذشته معتقد است که اسرائیل باید یکجانبه علیه ایران وارد عمل شود، «زیرا ما باید طوری رفتار کنیم که گویی هیچ‌کسی را جز خودمان برای دفاع از منافعمان نداریم.» به گزارش فارس، وی که در نشستی در دانشگاه تل‌آویو صحبت می‌کرد، گفت: «زمانی فکر می‌کردیم کشوری که باید مبارزه با ایران را رهبری کند، آمریکاست. اما ایالات متحده از جایی به بعد با آنها وارد مذاکره شد و متأسفانه هر وقت پای مذاکره در یک «بازار پارسی» در میان بوده، ایرانی‌ها بهتر عمل کرده‌اند.» وی افزود: «همه می‌دانند که ایران دارد فریبکاری می‌کند، اما غربی‌ها که دغدغه‌ای ندارند، ترجیح می‌دهند تقابل با این کشور را به بعد موکول کنند. اگر بشود به سال بعد یا به رئیس‌جمهور بعدی. اما در نهایت، این کار اتفاق می‌افتد.»

یعالون همچنین با بیان این ادعا که تحریم‌ و انزوای دیپلماتیک، ایران را به زانو درآورده بود، گفته است، ایران هوشمندانه توانست با «هجمه لبخندها» خود را از آن شرایط خارج کند. وی در این مورد گفت: «توافق (موقت) تأخیرهایی را در برنامه هسته‌ای آنها به‌وجود آورد، اما این توافق برای ایرانی‌ها بسیار خوب است. آنها در آستانه هسته‌ای متوقف شده و می‌توانند هر وقت خواستند تصمیم به گریز به سوی بمب هسته‌ای را اتخاذ کنند.»

امیدواری‌ها نسبت به تامین منافع ایران

از سوی دیگر در داخل کشورمان گمانه‌زنی‌ها درباره مذاکرات وین ادامه دارد و هرچند بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفته‌ است که «ما خوشبینی ظریف در مورد زودتر به نتیجه رسیدن مذاکرات را نداریم» و تنها ابراز امیدواری کرده است که «مذاکرات در چارچوب تعیین شده پیش برود»، اما جعفری، دبیر کمیته هسته‌ای کمیسیون انرژی مجلس از دستاوردهایی که این گفت‌وگوها تاکنون داشته، دفاع کرده و یادآور شده است: گرچه این توافق‌نامه ایده‌آل نیست، ولی نتایج به‌دست آمده بویژه برای بخش انرژی و اقتصاد کشور حائزاهمیت است. تثبیت انجام غنی‌سازی در خاک کشور و قبول آن از سوی قدرت‌های بزرگ و رفع بخش قابل‌توجهی از تحریم‌ها و آزادسازی 4‌/‌2 میلیارد دلار از منابع بلوکه شده ایران بسیار اهمیت دارد.» این اظهارنظرها درحالی است که محمدجواد ظریف نسبت به برخی انتقادها از دستگاه دیپلماسی گلایه‌مند بوده و دیروز در یک مطلب فیسبوکی نوشت: این روزها بازار فرافکنی، دروغ، تهمت و حتی نقل‌قول‌های بی‌پایه و ناسازگار با ادبیات بنده بسیار داغ است. فعلا به خاطر منافع کشور در این مرحله حساس سکوت می‌کنم و همه را به پرهیز از قضاوت و تحلیل‌های شتابزده دعوت می‌نمایم.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها